САВА СЛАВЧЕВ

На днешния ден, 19 август 1662 година, умира Блез Паскал. Последните му думи са били същината на живота му, това, към което винаги се е стремял: „Нека Бог никога не ме оставя“.

Блестящият ум Паскал още шестнадесет годишен  издава знаменитото си „Есе за коничните сечения“, в което развива, наречената по-късно на негово име, „Теорема на Паскал“. Още в тази тийнейджърска възраст разработва множество класически за математиката и физиката идеи, а на 17 вече изобретява оригинална сметачна машина, която по-късно доразвива, станала известна като „Колело на Паскал“. Пише различни научни съчинения, включително и тези „За равновесието на течностите“  и „За теглото на въздуха“. Сравнително рано обаче Паскал изоставя науката и се отдава на философията. Затова  и голяма част от текстовете му произлизат от философските му размишления, известни като „Мисли“. Чрез философията и въпросите около смисъла на живота и човешкото същество, Паскал стига до вярата в Бога. Загрижен е за това как всички хора да могат да разберат, че „Бог и истинното са неделими“.

Смиреният, но проникновен поглед на Паскал рано открива, че човекът е като че ли чужденец в своята същност, бидейки едновременно и велик, и нещастен: „Човек се чувства толкова по-нищожен, колкото по-високо е бил преди падението си“. Противоречията в човешкото същество са съвсем явни, затова то е едновременно величие и нищожество.

През нощта на 23 ноември 1654 г.  „около 22,30“, 31-годишният Паскал преживява духовен обрат, наречен от него Огнена нощ. Паметен ден в който Паскал получава Божията благодат, влязъл в мистичен контакт с Бога. След този опит великият учен и философ се оттегля от светските дела и се посвещава на Исус Христос. Това свое преживяване той записва на парче пергамент, което зашива в подгъва на палтото си и носи със себе си цял живот. Намерено е едва след смъртта му. Този текст е известен като „Амулетът на Паскал“ или „Memento“ („Помни!“), срещано и като „Мемориал“.  Нощта е „огнена“ вероятно защото Паскал иска да напомни как Бог се явява на Моисей при горящия, но неизгарящ храст в пустинята.

Вярата в Бога като смисъл, щастие, радост и свобода – до този извод стига извисеният ум.

Паскал минава за католик, въпреки, че има разногласия с йезуитите. Твърди се, че заимства някои неща и от Св. Августин, докато определени негови  убеждения са си направо протестантски ( безсмъртието на душата, любовта, невъзможността да разбереш себе си без да разбереш Христос -  и оттам невъзможността да разбереш човешкото същество без да си разбрал Исус Христос, както и невъзможността да разбереш Бога, без да си познал Христа и др.): „Не само чрез ума, но и чрез сърцето стигаме до истината“.

През 1659 година когато Паскал пише „Молитва към Бога за добра употреба на болестите“ е толкова смирен, че не търси себе си нито в научните, нито в теологическите спорове, нито дори в апологетиката. Вече е написал своите осемнадесет „Писма до един провинциал“, за да опонира на господстващите тогава възгледи на католическата църква и по-специално на йезуитите, в които, за разлика от по-късните свои „Мисли“, подлага на директна критика възгледите на опонентите си. Приживе „Писмата“ му не са издавани официално, отпечатани са апокрифно и се разпространяват тайно, но оказват огромно влияние върху съвременниците му. На сериозна критика Паскал подлага казуистиката и специфичната интерпретация на моралните категории, характерни за йезуитите по това време. 

Но всичко това е минало. Паскал е вече на прага на срещата със своя обичан Бог. Умира на 39, „с простотата на дете“, както твърди сестра му, госпожа Перие.

Ето и някои от брилянтните му мисли:

В какви ли небивалици трябва невярващите да вярват, за да си останат невярващи!

Ако искате хората да повярват във вашите добродетели, не се хвалете с тях.

Исус Христос е целта на всяко нещо и центърът, към който всичко се стреми.

Любознателността е само суета. Най-често искаме да знаем, само за да можем да го покажем.

Обичта или омразата изменят коренно понятието за справедливост.

Учат ни на всичко друго, само не и да станем достойни люде… Претендираме, че знаем единственото, на което никога не ни учат.

Има две крайности: да не слушаш разума и да слушаш само него.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?