Със специално събитие ще завършват тазгодишните столични литературни маршрути, организирани от фондация "Прочети София". То е посветено на писателя, есеист и преводач Константин Константинов (1890 - 1970) - един от най-фините български автори, който е забравен днес.

На 9 октомври от 11 ч. литературният историк проф. Михаил Неделчев ще поведе присъстващите от ул. "Хан Аспарух" № 67, където за кратко е живял писателят, към ул. "Иван Шишман" № 53. Именно на този адрес фондация "Прочети София" възстановява изчезналата преди години паметна плоча, указваща, че Константинов и сестра му Донка - известна за времето си художничка, са живели там.

Поставянето на новата плоча ще отбележат директорката на фондацията Тодора Радева и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Литературният маршрут ще завърши в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици", където ще се четат текстове на Константин Константинов. Специално от Виена за събитието пристигат музикантите и внуците на Панчо Владигеров - Александър и Константин Владигерови.

КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ е роден в Сливен. Той е сред най-важните фигури в българския културен живот през първата половина на XX век. Завършил право в Софийския университет, той работи като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат. Директор е на Радио "София", председател на Съюза на българските писатели и на Института за преводна литература.

Редактор е на списание "Изкуство" и е носител на наградата "Добри Чинтулов". Сътрудничи на списанията "Българска сбирка", "Съвременна мисъл", "Златорог", "Изкуство и критика" и др.; заедно с Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов издава списание "Звено" (1914). Сред най-известните му творби са сборниците с разкази "Към близкия", "Любов", "Трета класа", "Ден по ден", "Седем часът заранта", романите "Кръв" и "Сърцето в картонената кутия" (в съавторство със Светослав Минков), пътеписите "По земята" и "Нашата земя хубава!", мемоарната книга "Път през годините", есеистичните сборници "Върхове" и "Празници".

Автор е и на произведения за деца. Константин Константинове е превеждал от руски и френски език. Негови произведения са издавани на френски, английски, немски, испански, италиански, руски, словенски, сръбски, японски.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да обичаш и да бъдеш мъдър е невъзможно.“

Френсис Бейкън, английски философ и писател, роден на 22 януари преди 461 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател