Мануел Вилас (58) е един от значителните съвременни поети и писатели на испанската литература. Получава многобройни награди за творчеството си, а през 2019 година печели наградата „Планета“ за принос към испанската литература с романа си “Ordesa” - „Ордеса“.

Рада Панчовска преведe поезията на Мануел Вилас и това беше и повод той да гостува в България по повод 110 годишнината от установяването на дипломатическите отношение между Испания и България.

Испанският писател Мануел Вилас гостува в България и въпреки коронавируса се осмелява да пресече Италия, Испания и да се срещне със студенти от различни университети в София, с негови колеги писатели и да сподели неговия опит.

Преди да разкаже за литературните си постижения пред БНР, той споделя за трудностите със справянето с коронавируса в Испания.

Дали това да посети България е предизвикателство, или както в едно от неговите стихотворения казва: “Дали е незрялост да пресечеш толкова граници".

„Да, има нещо като лудост или незрялост да се осмели човек да пресече толкова граници и то по време на коронавирус. Но смятам, че културната дейност трябва да продължи да се развива. И е чудесно писателите да достигат до места, където ги канят да участват, за да заявят присъствието на културата. Но наистина по време на коронавирус много хора се страхуват да се движат. Но, ако хората предприемат нужната хигиена и медицинските изисквания, като носенето на маска, миенето на ръце с препарат, както и спазването на необходимото разстояние - то може да си позволим да организираме културни събития. В Испания хората продължават да посещават културни събития, като спазват дистанция, както виждам това се случва и тук в България", каза Мануел Вилас.

 

Какъв е живота на писателят Мануел Вилас днес?

"Мога да кажа, че това е живот наполовина, сякаш не е цялостен. И отново се връщам към затварянето на хората в Испания. Три месеца бяхме затворени в нашите домове, беше забранено да излизаме навън, дори да купиш медикаменти или храна. Наистина много тежко преживявахме тези месеци - един много труден живот. Истина е, че ние писателите сме свикнали да се затваряме, за да пишем нашите романи, но в този случай говорим за едно осъзнато затваряне с цел да твориш и по желание. Докато по време на Covid-19 затварянето е наложено отвън и ето тук е голямата разлика".

"Не успях да разбера живота“ – пише в поезията си Мануел Вилас, a после и в романа „Ордеса“.

"Всяко същество трябва да разбере живота, да разбере какво му се случва, да разбере какви чувства изпитва, също да се опита да разбере и другите около него. Ние сме обвързани социално, нашият живот винаги е свързан с другите. И когато съумее човек да разбере другите, семейството, с което живее, приятелите, връзката, в която е, както и ментално да сме в хармония с другите, също са все важни моменти“.

Днес наистина бих написал роман, който да отразява пандемията, защото живеем в нея.

"Бих написал роман, в който да покажа и да разкажа как се е променил живота на хората. И смятам, че сега животът на хората е много по-лош от преди. Много хора си отидоха от този свят, много други се разболяха. Не можем да пътуваме."

В Испания вирусът е много разпространен, не може да се прегръщаме, не можем да се докосваме, мерките за социална дистанция са все по-тежки. Много баби и дядовци не могат да видят внучетата. И това е наистина много болезнено".

В романа „Ордеса“ Мануел Вилас казва:

"Миналото е един ураган в живота на хората, но миналото също е и любов“.

"Да, в миналото живеят нашите спомени, нашето детство, когато родителите ни са се грижили за нас. Детството е много важна част в живота на децата, тъй като там има много любов".

Младите също трябва да се опитат да разберат възрастните. Не трябва да съдим нашите родители, а по-скоро да се опитаме да ги разберем, допълни Мануел Вилас:

"Някой още от раждането имат склонност към писането, но аз смятам, че самият живот те прави писател. Живееш, страдаш. Страданието, болката, неприятностите, които те спохождат те отвеждат към литературата. Да, самата литература е вид терапия, дори тя те лекува. И еволюцията на човек е много важна. И докато ти се развиваш го предаваш и в литературата, която също се развива заедно с теб".

Смятам, че трябва да развиваме повече връзките между Испания и България, изтъкна Вилас:

"От културна гледна точка смятам, че трябва да се работи по-задълбочено, да се даде по-голяма възможност на писмените преводачи, да се обърне повече внимание на превода и трябва да има повече места за срещи на испанската и българската култура. Смятам, че по темперамент си приличаме много, начина на поведение също е много подобен. В Испания и в България са преминали много цивилизации, народи и култури и това по-скоро ни сближава. В Испания в момента живеят повече от 300 хиляди българи. От историческа гледна точка България прави преход и след това става членка на Европейския съюз, Испания също преминава през преход и е член на ЕС. Имаме толкова много общи неща".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Щастието е като пеперуда. Ако я преследваме, винаги е извън обсега ни, но ако седнем тихо, може да кацне върху нас.”

Натаниел Хоторн, американски писател, роден на 4 юли преди 218 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот