Виктория Муллова е световноизвестна цигуларка, родена на 27 ноември 1959 г. в Жуковский, Московска област. Ученичка е на легендата Леонид Коган – съветски цигулар и педагог.  24-годишна успява да емигрира.  Живее в Лондон. Има три деца - Катя Бринд, Миша Абадо, Надя Барли.

На 2 декември тя ще свири със Софийска филхармония - ще изпълни „Концерт за цигулка № 1” от Дмитрий Шостакович под диригентската палка на Найден Тодоров. 

 Ето какво разказва за музиката и живота си Муллова:

„Току-що  бях завършила консерваторията, но въпреки спечелването на конкурсите на Чайковски и Сибелиус, почти нямаше концерти. Сега всички знаят как са се отнасяли към музикантите в Гостконцерт (държавна дирекция) и как е трябвало да напуснат страната, за да продължат да свирят. Тогава нямах пари там, не съм давал подкуп. Невъзможно е цял живот да зависиш от чиновници.

Бяхме във Финландия с тогавашния ми приятел, диригент, който свири на пиано, който ми помогна да избягаме заедно. Престорих се на болна и помолих никой да не ме притеснява в стаята ми. Същевременно ме очакваше кола пред хотела и в нея бе журналист, мой приятел, който ми помогна да избягам. Качих се при него и преминахме границата с Швеция, тъй като по това време нямаше възможност да се пътува в друга държава без позволението на Съветския съюз. Когато пристигнахме в Стокхолм, отидохме в полицията и в продължение на 2 денонощия трябваше да се крием в един хотел. Тъй като бяхме с други имена, с различна самоличност, поискахме от Американското посолство да ни бъде дадено политическо убежище. Изпратиха бронирана кола с охрана, донесоха руси перуки и ние, преоблечени, потеглихме. Сега изглежда като маскарад, но през 1983 г. всичко беше много опасно. Два дни по-късно получихме американска виза и бяхме изпратени във Вашингтон

Музиката е музика навсякъде във всичките й форми. Независимо дали ще свиря Шуберт или например бразилска музика, винаги я усещам по положителен начин.

Бих казала, че в живота ми има три етапа: Първият е преди бягството, когато получих моето основно обучение по цигулка и спечелих двата важни конкурса. Вторият - след заминаването ми на Запад, когато започна моята кариера. И не след дълго започна моят истински щастлив период, когато станах майка - родих три деца и създадох прекрасно семейство. Може би тогава се почувствах преродена. Всичко преди това беше просто подготовка."

Източници: БНР; Класик ФМ; Уикипедия 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Когато обичаш литературата, книгите и големите поети, дори най-циничните, има нещо, което те тегли нагоре.“

Жана Моро, френска актриса, родена на 23 януари преди 94 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател