Виктория Муллова е световноизвестна цигуларка, родена на 27 ноември 1959 г. в Жуковский, Московска област. Ученичка е на легендата Леонид Коган – съветски цигулар и педагог.  24-годишна успява да емигрира.  Живее в Лондон. Има три деца - Катя Бринд, Миша Абадо, Надя Барли.

На 2 декември тя ще свири със Софийска филхармония - ще изпълни „Концерт за цигулка № 1” от Дмитрий Шостакович под диригентската палка на Найден Тодоров. 

 Ето какво разказва за музиката и живота си Муллова:

„Току-що  бях завършила консерваторията, но въпреки спечелването на конкурсите на Чайковски и Сибелиус, почти нямаше концерти. Сега всички знаят как са се отнасяли към музикантите в Гостконцерт (държавна дирекция) и как е трябвало да напуснат страната, за да продължат да свирят. Тогава нямах пари там, не съм давал подкуп. Невъзможно е цял живот да зависиш от чиновници.

Бяхме във Финландия с тогавашния ми приятел, диригент, който свири на пиано, който ми помогна да избягаме заедно. Престорих се на болна и помолих никой да не ме притеснява в стаята ми. Същевременно ме очакваше кола пред хотела и в нея бе журналист, мой приятел, който ми помогна да избягам. Качих се при него и преминахме границата с Швеция, тъй като по това време нямаше възможност да се пътува в друга държава без позволението на Съветския съюз. Когато пристигнахме в Стокхолм, отидохме в полицията и в продължение на 2 денонощия трябваше да се крием в един хотел. Тъй като бяхме с други имена, с различна самоличност, поискахме от Американското посолство да ни бъде дадено политическо убежище. Изпратиха бронирана кола с охрана, донесоха руси перуки и ние, преоблечени, потеглихме. Сега изглежда като маскарад, но през 1983 г. всичко беше много опасно. Два дни по-късно получихме американска виза и бяхме изпратени във Вашингтон

Музиката е музика навсякъде във всичките й форми. Независимо дали ще свиря Шуберт или например бразилска музика, винаги я усещам по положителен начин.

Бих казала, че в живота ми има три етапа: Първият е преди бягството, когато получих моето основно обучение по цигулка и спечелих двата важни конкурса. Вторият - след заминаването ми на Запад, когато започна моята кариера. И не след дълго започна моят истински щастлив период, когато станах майка - родих три деца и създадох прекрасно семейство. Може би тогава се почувствах преродена. Всичко преди това беше просто подготовка."

Източници: БНР; Класик ФМ; Уикипедия 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Истинският тест за цивилизацията е как се отнася към безпомощните си членове.“

Пърл Бък, американска писателка, родена на 26 юни преди 130 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.