Дамян Дамянов  е водещ художник в областта на книжния дизайн. Завършил е „Плакат” и визуална комуникация в Националната художествена академия. Специализирал е в ателие „Cite des Arts Paris”. Във визитната си картичка има над 1000 корици, десетки изложби, съорганизатор е на Втората научна конференция по плакат „Плакатно мислене. Концептуално изкуство. Инвенции“. Автор е на статии, посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн. 

Дамян Дамянов даде интервю за читателите на SKIF. 

-----------

Кога и как решихте да се посветите на дизайна на книги?

- Започнах да се занимавам с книги през 2004 г. Не мисля, че беше съзнателен избор, по-скоро така се случи, но се оказа съдбовен, а може би и правилен. 

Имате над 1000 реализирани корици. Помните ли първата си? А коя е последната Ви?

- Помня първата си корица, разбира се. „Разпилени ноти” – автобиография на Стинг. Помня и чувството, когато я видях по сергиите на "Славейков", и подозирам, че именно това усещане ме е накарало да искам да се занимавам с това. „Последната” ми корица са всъщност няколко неща, които ще довърша веднага след това интервю. „Делтата на Венера” на Анаис Нин, „Убиец” на Васил Панайотов, както и един сборник с разкази на съвременни български писатели – „Обича ме, не те обича”. Тази книга ще излезе с два варианта на корицата, за да може читателят да си избира. Заглавието ѝ също е мое дело, колкото и нескромно да звучи.

Как се раждат идеите ви? Доколко текстът Ви подсказва?

- Текстът винаги е канавата на моята работа. Обикновено работя по произведение и опитвам да надграждам или най-малкото обобщавам неговата идея. Бих казал, че художникът е преводач на авторовия текст, защото превежда на визуален език идеите на автора. Е, да, има и текстове, които безпощадно избиват мозъчните клетки, вместо да ти помагат по някакъв начин.

Колко варианта създавате или работите само върху един?

- В процеса на работа правя и развалям, като отхвърлям варианти. Обикновено накрая остава един, на който държа, и втори, backup вариант, който да извадя от ръкава при нужда.

Колко време е необходимо да се създаде една забележителна корица? 

- Една секунда понякога е достатъчна. Говоря за идеята, която има способността често да идва неочаквано – под душа или докато чакам на червен светофар. А друг път не стигат и месеци. Измислянето си остава трудната част в изкуството, дори и в това на книгата. Изпълнението вече зависи от поставената цел, от внушението, което целя с работата си върху някакъв проект. Забелязал съм, че съм най-ефективен при инфарктни срокове.

Вие сте основен художник в издателство „Сиела”.  Как се справяте с толкова много издания? Колко корици подготвяте на месец?

- При нормален обем на работа заглавията стигат до десет месечно. Да, сериозно. В това време се движат и странични проекти, свързани с по-богато илюстрирани книги, цялостни оформления, плакати и други неща. Количеството определено е впечатляващо, но далеч не е най-важно. Не знам как се справям, сигурно просто си харесвам достатъчно много работата.

Илюстрирали сте книгите на много български автори. Те имат ли идеи за оформлението или всичко е във Вашите ръце?

- За добро или лошо, повечето ми имат пълно доверие. И все повече е така. Обсъждаме идеите им, разбира се, но едно от нещата, които се научават, е да можеш дипломатично, но категорично да убедиш хората, че е добре всеки да се занимава със своята работа.

Преди няколко години в Бургас имахте изложба на корици, които са били отхвърлени. Как приемате критиките? 

- Случва се отпадналите варианти да са по-добри от реализираните, най-вече на идейно ниво. Понякога те биват отхвърлени с аргумента „абе много е хубаво, ама няма да те разберат”. От друга страна – критиката е крайно необходима, тъй като тя позволява да махнеш капаците от очите си, да надмогнеш собственото си его. Критиката те кара да бъдеш максимално добър в това, което правиш, а дори и повече. Старая се да я чувам.

Изпадали ли сте в творчески блокаж? Как излизате от такава ситуация?

- Не мога да си позволя блокаж, заради темпото на работа. Блокажът е състояние, което не се предвижда в графиците. Е, когато все  пак се случи, просто сменям гледната точка. Понякога един филм може да те разтърси и да излезеш от това състояние. Понякога е въпрос на едно питие и смяна на гледната точка. Това е и моят довод за легализиране на марихуаната, но това не го публикувайт,е ако искате.

Може ли да се каже, книгата се приема по дизайна, а се изпраща по съдържанието?

- Много добре казано. Дизайнът със сигурност е това, което въздейства първосигнално, кара зрителя да посегне към книгата и го превръща в читател. След това се нареждат други фактори. Правенето на една книга е процес, в който участват немалко различни професионалисти. Ако всеки си свърши добре работата, се получава цялостен, смислен продукт, който остава във вид на културно свидетелство. Затова и тази работа е отговорна, трябва да се внимава.

Съжалявали ли сте за някои Ваши художествени решения?  Може ли да посочите няколко от книгите, които са Ви особено скъпи?

- Няма да бъда честен със себе си, ако кажа, че не съм допускал компромиси.  Също така не всеки текст е шедьовър, но и това не би трябвало да е извинение. От тези, които се сещам на „прима виста”,  са някои от последните неща, които съм правил – илюстрациите за „1001 нощ” и „Приказки колкото усмивка” на Джани Родари, „Разбойници” - сборник с разкази, съставен от Джордж Мартин, както и, разбира се, авторската ми книга за игра и забавления „Нарисувай ми овца”.

Компютърът измества ли четката?

- Не, никога не е съществувал подобен конфликт. Компютърът е просто още един, безценен инструмент. Той не замества нито едно друго изразно средство. Според мен добрият художник трябва да овладее целият арсенал, който епохата предлага. Самият аз се опитвам да намеря най-подходящите изразни средства за всяка работа. Понякога това е акварел, друг път – графично изображение, фотография, а понякога и пластика. След това всичко се смества. Уверен съм, че ако Морис Ешер или Виктор Вазарели разполагаха с компютър, щяха с радост да ползват графичния софтуер за осъществяването на идеите си. В крайна сметка, важно е не как е направено едно нещо, а това как изглежда и дали комуникира по правилен и атрактивен начин със зрителя.

Следите ли в световен мащаб тенденциите в дизайна на книгите? Какви са те?

- Да опресняваш визуалната си култура е задължително в този занаят. Свръхинформацията направи така, че всички стилове, тенденции да се преплитат и влияят едни други. Може би това е причината авторската рисунка, която може да бъде много характерна и разпознаваема, да наруши донякъде хегемонията на фотографията.

Как си обяснявате големия интерес към книгите за оцветяване за възрастни?

- Освен терапевтичния ефект, който вярвам, че имат, тези книги постигат и нещо друго – създават усещането у този, който ги оцветява, че е по някакъв начин автор. Всеки от нас изпитва удоволствие от това да създаде нещо, дори и това да е просто избирането на комбинация от цветове и организирането им в хармония.

Какво четете и какви филми гледате? Кои са любимите Ви автори и режисьори?

- Чета и гледам много, това също е задължително, за да бъдеш адекватен за света, за който в крайна сметка работиш. Има книги и автори, към които се връщам през годините. Едно от тези произведения е „Горски цар” на Мишел Турние например. „Тенекиеният барабан” и „Алексис Зорбас” пък са сред книгите, които по някакъв начин са ме оформили като личност. Последното заглавие, което ме остави без дъх, беше „Мидълсекс” на Юдженидис. От горенаписаното излиза, че нещата, които чета, не са тези, върху които работя. Киното ми е нещо като болна страст и отговорът на този въпрос може да е много дълъг. Все пак – за мен ненадминат като сила на внушението остава безкомпромисният Стенли Кубрик. Харесвам философията и безумно красивите безкрайни кадри в лентите на Бела Тар. Ханеке пък ме пленява със смелостта си да бъде различен във всеки един филм и с оригиналния си начин на разказване. Като говорим за оригиналност на темите - няма как да не спомена Аббас Киаростами и Ким Ки Дук.

Идва ли ново поколение от талантливи илюстратори? Какъв съвет бихте им дали?

- Мисля, че предвид всички кризи и липси, които сме имали като нация, никога не са ни липсвали добри художници. Бих ги посъветвал да гледат големите имена, но не и да им подражават, а да бъдат смели и себе си. Да  имат собствен почерк, а не да се стремят към „стил” – стремежът към такъв често е надценен и не води до никъде.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОЗИЦИЯ

    Библио-сарайският синдром

    В България проруската Пета колона е проникнала масово в парламента, правителството, президентството (особено!) и в съдебната система. Ние сме единствената страна в ЕС и НАТО, начело на която стои отявлен прорашистки държавен глава

„Особено хубава е душата на нашия народ, в която са изразени: човечност, свенливост и трудолюбие – елементи, които през вековете запазиха племето ни от гибел

Владимир Димитров – Майстора, художник, роден на 1 февруари преди 141 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поетът Кирил Кадийски - блъф и метафори

 

Поетическият език в творбите му често достига, а и преминава оттатък напрегнатата граница на допустимото или по-скоро на приетото по „канона”, за художествено

Двете тела на императрицата: „Корсаж“ 

 

Образът на Сиси е неравен: тя живее с травмите си вече десетилетия – смъртта на дъщеря й се появява само под формата на обвинение от страна на императора

Филмът "Ботев": номерът не мина

 

Обществото се почувства засегнато, заваляха критики. Но хубавото на филма „Ботев“ е реакцията срещу него. Тя показва, че българската аудитория вече ясно различава пропагандата от изкуството в подходите към историята