"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници", сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее в Модена, Италия и е православна християнка, а съпругът й е католик.

"Спомням си, че моята баба ни правеше козунаци и за мен Великденските празници са свързани с козунаците, с уханието им, с дългото приготвяне... Боядисвахме яйца и след това, който побеждаваше, имаше награда за него, това са моите хубави спомени от тези празници, сподели още маестра Кабаиванска.

"Като преподавател аз не залъгвам младите хора, не им давам напразни надежди, вземам само тези, в които виждам талант, защото без талант, кариера не се прави. Трябва да имаш истински и голям талант. 

Днес е много труден този театрален път, който аз приех преди десетилетия, тогава на първия конкурс, на който се явих в Италия, бяхме само 25 кандидати. Аз спечелих за жените, за мъжките гласове спечели Лучано Павароти. Бяхме по-малко, но имаше избор на по-високо качество. А сега стотици млади хора участват в тези конкурси...", допълни още Райна Кабаиванска.

По думите й "стойността на добродетелите е вечна, но в днешното време на свръх технологии, в които с едно кликване целият свят е в нашите ръце, колкото по-близко е той и колкото е по-малък светът, толкова повече трябва да оценяваме чудото на театъра и операта, в които посетителите дишат с артиста, с певеца", смята Кабаиванска.

В края на 2024 г. тя ще отбележи юбилей и се надява, че акцент в него ще бъдат музиката и младите таланти в тази сфера. 

"Стремя се да им дам това, което мога, всички което за съм научила, защото трябва да има предаване между поколенията", сподели още Кабаиванска, през погледа на своята 70 годишна кариера. 

 

Източник: Програма Хоризонт

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...