СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА, в. "Сега"

 

 

"Дойдоха при мен и ми казаха: "Имаш ли нещо под панталонките? Сигурна ли си? Я стани!" Оглеждаха ме, ровиха, нищо не разбрах"...

 

Звучи като полицейски обиск, но не е. Това е разказ на 18-годишна ученичка за преживяванията й на последната матура. Момичето е пребъркано като наркотрафикант при спецакция на МВР от квесторите, които се усъмнили, че преписва на изпита. 10-минутното претърсване със сигурност е запомнящ се финал на годините, прекарани в училище. Финал, срамен и недостоен, но логичен. Една истинска мутра се появи по централна телевизия, за да съобщи, че е готов да издигне "паметник на Исус" на Копитото. И като нищо ще го направи. Вече успя да разруши легално двойната къща в София, защото й променили статута от паметник на културата в "сграда за сведение". Има такъв термин на чиновническата мисъл в Закона за паметниците на културата. И как не? Щом мутрите са просто само за сведение на полицията, а матурите и учениците се превръщат в нейно основно занимание.

Отдавна на преден план не са образователните резултати на зрелостниците, а мерките срещу преписвачите, които с охота се определят за все по-строги, крути, драконовски, небивали и т.н. МОН ежегодно се чуди какво още да прибави в арсенала си срещу измамниците - повече камери и квестори, умни датчици във видеонаблюдението, различна подредба на тестовите въпроси за всеки зрелостник, наблюдаващи родители и пр. Тази година беше променен и форматът на изпита, като въпросите бяха разделени на модули, за да не се преписва в тоалетните.

Но напук на цялата обсада, системата все някъде се издънва. Или телевизиите показват нагледно как се купуват верните отговори на тестовете, или изтича информация за автора, върху когото трябва да разсъждават абитуриентите. Да, тази година нямаше тв репортажи за успешно купени матури. Имаше обаче за успешно продадени матури, макар и с 2/3 грешни отговори. А в навечерието на изпита потребител във "Фейсбук" предупреди: "Нека всички отправим

една молитва към чичо Йордан Йовков

преди лягане". Може да е случайно, но едва ли. Ясно е, че мерки за сигурност трябва да има. Някои квестори и чиновници обаче очевидно забравят, че насреща им не стоят престъпници. И без обидното "Стани, вдигни си панталоните" човек може да разбере дали даден ученик преписва, като просто си върши работата и внимателно наблюдава какво става в залата. Конфискуването на минералната вода на зрелостниците е идиотия. Умно е да се събират умните часовници, но е безкрайно глупаво да се събират всички часовници в стаи, където няма и стенен часовник, както се случи тази година. Особено като се има предвид новият формат на изпитите. И като стана дума за време - никой не оспорва, че модулите са всепризнати в стандартизираните тестове. Но ще бъде полезно министерството да се вслуша в учениците, които се оплакаха, че времето, отредено за даден модул, изобщо не е съобразено с вида и сложността на задачите в него. Справка - вторият модул на матурата по английски език, от който учениците вкупом се оплакаха, че са го решили за половин час, а останалият един час са си "клатили краката", вместо да започнат с третия, по-сложен модул. 

МОН смята, че полицейската обсада дава резултат - хванатите преписвачи намалeли в пъти. Но тези резултати са за сметка на тормоза над съвестните ученици, които не са си и помисляли да преписват. И докато те изнасят на гърба си поредната авангардна идея, която би трябвало да попречи на измамниците, останалите, замесени по веригата "матури", остават незасегнати. Лично шефът на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" Лазар Додев разказваше преди 2 години как на много места

учителите решават тестовете

на децата и ги вкарват в изпитните стаи, за да не се излага училището. Известен беше случай от Ихтиман, където директорът принуждавал преподавателите да решават задачите. Иззети телефони продължаваха да получават есемеси с решения, пратени "от госпожата". Хора от бранша твърдят, че записването в някои школи за частни уроци гарантира "бърза писта" към темата на изпита. Става традиция в социалните мрежи да се появи фалшив профил, който броени часове преди изпита "отгатва" кой от ужким 11-те милиона варианта на изпита ще се падне. Но социалните мрежи са безбрежни и МОН удобно третира това като случайно съвпадение. Проверки няма, няма и желание за "драконовски мерки". Те са запазени за най-слабия участник в кампанията - учениците. А е факт, че единственият доказан теч на матурите беше организиран от двама чиновници в министерството. 

Около организацията и провеждането на матурите има и доста по-тежки въпроси, които се губят във водовъртежа от спецмерките за сигурност. Това са въпросите за скалата на оценяване, която всяка година се смъква все по-надолу, в опит да се маскира масовата неграмотност. Въпросите са за същността и целта на матурите, за качеството на учебния процес, за учебното съдържание, за работата на учителите, за мотивацията на учениците и т.н. Все въпроси, които удобно се неглижират на фона на поредните ефектни мерки за сигурност.

 

Коментари  

0 #1 Eдин от многото 25-05-2017 12:36
Ха-ха-ха, драконовското гнездо тече като бъчва, пробита от каубой, изпробвал върху нея оръжието си. Тече с дебита на Ниагарския водопад. А виновни са все учителите... Ами това е една от причините, поради която все по-малко хора искат да стават учители... И повишаването на заплатите вече не ги блазни - никой не иска да е виновен за всичко, да има безброй ненужни задължения и никакви права :(
Цитиране

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 150 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора