"Медиапул"

Частният театър "Мелпомена", в чиято трупа влизат Димитър Рачков, Любомир Нейков и други известни лица от ТВ екрана, обяви Вежди Рашидов за най-добрия министър на културата в демократичната история на България.

В отворено писмо, публикувано във "Фейсбук", от "Мелпомена" заявяват, че срещу Рашидов се води "активна медийна кампания". Актьорите призовават за обективна оценка и признание за постиженията на министъра.

Разнобой сред интелектуалците

В последните дни в подкрепа на Рашидов се обяви и телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян. Той осъди "съветите" на Рашидов към журналисти, но заяви, че "трябва да се казват и хубавите неща". "В България е много голям грях да си успял, кадърен, известен и, пази Боже, богат!", написа Халваджиян по адрес на министъра. В събота актьорът Калин Сърменов определи като "голи изречения без факти" критиките на интелектуалците, които искат оставката на Рашидов.

По-рано през седмицата стотици интелектуалци, Асоциацията на европейските журналисти и два протеста поискаха оставката на Вежди Рашидов заради скандала около предаването "Денят започва с култура". Министърът посъветва водещия Георги Ангелов с писмо "да не иронизира държавата, на чиято ясла е и неговата заплата", а после стана известно, че двама служители на Националната галерия били са освободени след критични телевизионни участия. Въпреки че Рашидов отрече да има цензура и "помоли" Националната галерия да върне на работа единия, протест се готви и за понеделник.

Дейността на Министерство на културата под управлението на Рашидов е без аналог в последните 25 години, пишат от формация "Мелпомена". Сред постиженията му изреждат театралната реформа, археологическия комплекс на Ларгото и мегамузея "Квадрат 500".

Бойко Борисов: Сега какво - да го разкъсаме ли

В неделя случаят бе коментиран и от премиера Бойко Борисов. Той посочи, че по казуса с журналиста се е обадил на Вежди Рашидов, накарал му се е и му е казал веднага да даде пресконференция и да се извини.

„Защото ние нямаме абсолютно никаква власт върху медиите. Точно обратното, вие сте журналисти знаете, най-опозиционната дори е БНР”, каза Борисов и попита дали са го чули да се изказва по тази тема.

„С какви възможности Вежди може да повлияе, на който и да било от журналистите. С никакви. Извини се човекът, болен е знаете, и те сега се нахвърлиха върху него”, заяви Борисов. По думите му в същото време е чул, че и доста хора са го подкрепили. „Сега какво да го разкъсаме?”, попита премиерът.

Той се обърна към двамата журналисти, на които Вежди Рашидов е поднесъл извинения и посочи, че самият той им се извинява три пъти. „Много лесно се търсят вододели, разделяне, от „Осанна!” до „Разпни го!”. Вежди Рашидов направи най-хубавите изложби, направи музеи. Има лошия характер, някой път понеже е емоционален, да си изговори това, което мисли или което го е огорчило. Мисля, че ме послуша, веднага даде извънредна пресконференция, извини се, посипа си главата с пепел”, заяви Борисов.

Той коментира и поисканата оставка на Вежди Рашидов от лидера на ДСБ Радан Кънев.

"Ако Радан Кънев е казал нещо против Вежди Рашидов веднага заставам на страната на министъра на културата", каза Борисов.

"Българският Лувър" калкулира сериозни загуби

Междувременно БГНЕС съобщи, че откритият през май 2015 г. Български Лувър – Национална галерия “Квадрат 500” калкулира сериозни загуби. Това става ясно от два писмени отговора на министъра на културата Вежди Рашидов до депутати от Реформаторския блок и от "БСП лява България".

Реконструкцията на сградата на бившия ВМЕИ “Ленин” и трансформирането й в музей на изкуството струваше 28 млн. лева, а по-голямата част от средствата бяха от европейската програма “Регионално развитие” 2007-2013.

Близо 1/10 е съотношението приходи-разходи от дейността на “Квадрат 500”. Само за първите пет месеца на 2016 г. извършените разходи по неговото управление възлизат на 1 049 020 лв., а реализираните приходи са 166 790 лв. Близо четвърт милион лева са платени за вода, електрическа енергия и гориво. 239 094 лева са платени за “външни услуги”.

Най-голямо е перото за издръжка на персонала на т.нар. Български Лувър – 533 724 лева са отишли за заплати и осигурителни вноски, при това само за периода януари-май 2016 г., става ясно от писмения отговор на културния министър.

От друг писмен отговор на Вежди Рашидов, даден през април месец т.г., става ясно, че през 2015 г. за заплати на 139 служители на “Квадрат 500”, са били платени малко над 1 милион лева, а за издръжка на съоръжението са били дадени още 1 647 588 лв.

От трети писмен отговор на министъра на културата до народен представител става ясно, че за период от една година (1 юни 2015 г. - 31 май 2016 г.) музеят е посетен от общо 146 589 души, от които само 27 250 са го направили с билети. Цената на редовен билет е 10 лева, а за студенти и пенсионери - 5 лева.

Следва текстът на писмото на театър "Мелпомена":

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ПОДКРЕПА

От името на Театрална формация "Мелпомена " във връзка с водената през последните дни активна медийна кампания срещу Министъра на културата г-н Вежди Рашидов

С настоящото писмо екипа на театрална формация "Мелпомена " , която не е взела или ползвала дори половин стотинка държавни пари ,заявяваме своята подкрепа към Министъра на културата г-н Вежди Рашидов и изразяваме несъгласието си с поредните опити да се дискредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на културата в демократичната история на България. Считаме, че дейността на Министерство на културата под управлението на Министър Рашидов е без аналог в последните 25 години.

В първия мандат на този министър беше направена голяма стъпка за реформа в българските културни институти. Освен по-справедливо заплащане за своя труд, хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база след модернизацията на сградния фонд на българските културни институти, която продължава и в неговия втори мандат днес. Именно благодарение на далновидното управление на държавните ресурси за култура и средствата от европейските фондове, днес първият професионален театър в България и едно от най-значимите културни средища у нас - Драматичният театър в Пловдив е напълно обновен и механизиран след пожара преди три години. Изоставеният през 90-те години сграден фонд на МЕИ се превърна в съвременен музеен център – Българският Лувър . Десетки са театрите, училищата по изкуства и залите, както и паметниците на културата и археологията, които бяха ремонтирани, възстановени напълно и изградени по време на неговото управление в двата мандата.

Сред които некропола под църквата "Света София" в столицата, Ларгото в София, новия музей " Национална галерия Квадрат 500" и много други.

Цялостната му дейност е израз на непоклатимата му воля за популяризиране и опазване на българското културно наследство не само в България, но и навсякъде по света. Редом с най-великите художествени и исторически реликви от цял свят Лувърът "прие" уникалната експозиция "Епопея на тракийските царе", с което България произведе събитие в културата със световно значение. Благодарение на персоналните усилия на Министър Рашидов, прекрачихме прага на Лувъра , не просто като съзерцатели на световната културата, но и като част от нея. Успех, какъвто не сме имали никога!

Предвид всички изложени факти, които са израз на една малка част от постигнатото от Министерство на културата, с настоящото писмо апелираме към обективна оценка и признание за добрите дела и постижения на г-н Вежди Рашидов в качеството му на Министър на културатa през годините на неговото управление.

Заставаме с имената си зад Министър Рашидов:

 

Г-н Светлин Стоилов - Директор на ТФ Мелпомена

Г-н Любомир Нейков

Г-н Димитър Рачков

Г-ца Десислава Бакърджиева

 

Коментари  

0 #1 цеко симеонов 11-07-2016 13:40
вие заставате зад него...аз падам пред вас .Струва ми се че принизявате достойнствата и постиженията на г-н Рашидов
Цитиране

„Този, който убива човек, убива разумно същество, което е по подобие на Бог, но този, който унищожава добра книга, убива самия разум.“

Джон Милтън, английски поет и публицист, роден на 9 декември преди 415 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.