DW

Предупреждението е формулирано в едно единствено изречение, но пък то звучи достатъчно драматично, пише АРД: "За да намалим риска от унищожение от изкуствения интелект (ИИ), това трябва да се превърне в глобален приоритет наред с други рискове от обществено значение, каквито са пандемиите или ядрената война."

Как тези машини ни застрашават

Становището е подписано включително от Сам Алтман, шеф на компанията OpenAI, създателка на чатбота ChatGPT. Под него стоят още подписите на Демис Хасабис, ръководител на дъщерната компания на Гугъл - DeepMind, специализирана в областта на изкуствения интелект, и Джефри Хинтън, един от водещите изследователи в тази област, допълват от АРД. 

Тяхното предупреждение е поместено на сайта на организацията с нестопанска цел "Център за сигурност на изкуствения интелект". В него експертите по изкуствен интелект онагледяват опасностите, за които говорят, с осем конкретни примера. Сред тях те посочват използването на изкуствен интелект за воденето на войни или за разработването на нови химически оръжия, посочва още АРД. Друга опасност е свързана с възможното разпространяване на фалшиви информации с помощта на новата технология. Учените предупреждават и за това, че в бъдеще хората могат да се окажат напълно зависими от машините.

Това не е първото предупреждение срещу ИИ

Преди няколко седмици имаше друго подобно предупреждение. В отворено писмо по темата, подписано между другото и от Илон Мъск, се настояваше за налагането на 6-месечна пауза в развитието на изкуствения интелект. Времето трябва да бъде използвано за намирането на регулаторни механизми за тази технология, се казваше в документа.

По-късно обаче се разбра, че малко преди това Мъск е основал своя собствена компания за изкуствен интелект.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 135 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?