НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ, nslatinski.org

Всяка война, особено тази, радикално променя принципи и ценности, възгледи и позиции. Виждаме как интелигентни и порядъчни хора у нас, само защото са на страната на Русия, оправдават рашистките зверства, насилия, изнасилвания, убийства на цивилни граждани, бременни, болни, деца, престарели хора. И не изпитват никакъв морален дискомфорт, никакъв когнитивен дисонанс.

Професори, 40 години предопадавщи международно право, международни отношения, международна сигурност, изоставят всичко, което са говорили и писали и с безумно твърда последователност заявяват, че каквато и да е войната, Русия е правата в нея и Русия трябва да победи, независимо от цената, независимо от жертивет, които причинява и страданията, които поражда сред народа на Украйна.

Генерали и полковници, наричали себе си «натовски», сега с пяна на устата превъзнасят Русия и говорят гадости и откровени глупости за Украйна, сякаш са зомбирани от рашистката пропаганда.

Онези, които в началото на войната бяха на страната на Русия са и сега на нейна страна. Никакви новини, кадри, репортажи, свидетелства за рашистката кръвожадност и людоедност не променят техните оценки и нагласи. Абсолютно никакви. А сега, когато започна т.нар. ново настъпление на Русия, те стават още по-крайни и по-злобни спрямо Украйна, вече тържествуват и предвкусват направо оргазмено победата.

Пак казвам – всяка война, особено тази, променя всичко. Вече нищо не е като преди, никой не е като преди. Или на всеки му е паднала маската, приключила е ролята, която е избрал да играе през живота си и сега показва истинския си образ. Дори да го е крил много старателно досега и даже да не го е подозирал за себе си.

Ние, които сме на страната на Украйна, сме в малцинство в България. Другите, подкрепящи Русия са в мнозинство. Те са квалифицирано мнозивство, те са повече от 2/3 във и от България.

И моите опасения са, че предстоящите избори ще се превърнат не в гласуване За и Против Промяната, не ПРОТИВ и ЗА Статуквото, а ЗА и Против Русия, ПРОТИВ и ЗА Украйна.

Още повече, че въпреки нагаждаческата, тарикатска, кошаревска и лицемерна повратливост на ББ, еднолично притежаваната от него партия също е проруска в електората си.

Тревожа се, че новата коалиция след изборите няма да е толкова «Про-Хартиена», нито толкова «Про-Гешев-ска», а «Про-Руска».

Страхувам се, че тези избори могат да се окажат изключително силен импулс за радикална (и катастрофална) преориентация на българия от евро-атлантическа в евразийска посока – преориентация, започнала бързо и решително с началото на втория мандат на президента и инсталирала на поста държавен глава своя най-последователен и най-коварен водач.

Наистина, нека не забравяме нито за микросекунда, че президентът и главният прокурор – онези двамата, които са бетонирани за властта си и не могат да бъдат и със зенитно-ракетна установка помръднати от постовете им, са проруски агенти за влияние, с про-рашистки манталитет, принципи, позиции и убеждения.

Да сте чули президентът да е казал нещо за разгула и фашистките закани на българо-нацитата от Израждане из държавните институции и медиите?

Да сте чули главният прокурор да е казал нещо за тях?

Няма да кажат. Защото българо-нацитата от Израждане са само инструментът, докато президентът и главният прокурор са ръцете, които използват този инструмент. А главата, която направлява ръцете, използващи този инструмент? Тя е в Кремъл. И по-скоро в един от нейните непристъпни бункери.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Мамо, не остарявай, моля те, и никога не вярвай през деня на огледалото.“

Христо Фотев, български поет, роден на 25 март преди 89 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Тихословия = умотворение

 

"Тихословия" е новата книга на Анго Боянов

Непреглътнатите думи-камъчета на Марин Георгиев

 

Може би Марин Георгиев не подозира, но той по параболичен начин е обяснил замисъла на книгата си чрез своята рефлексия за фрагментите на Атанас Далчев

За Шекспир, уличното куче и любовта, без която не можем 

Най-ценното достижение на „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов е всепобеждаващата сила на емпатията