23 ноември, сряда| 19.30 часа Камерна сцена 

 3 декември, събота| 19.30 часа Камерна сцена 

12 декември , понеделник| 19.30 часа Камерна сцена 

Автор: Жан-Батист Молиер

Превод: Стефан Петров

Сценична адаптация и постановка: Красимир Спасов

------

 

             Копнежи, несъгласие, приятелство и предателство, любов и нелюбов…

             Хора, фалшиво имитиращи чувства и сърдечност…

             Кой не се е разочаровал от всичко това? 

 

“Мизантроп” е една от най-известните и най-често поставяни комедии на големия френски комедиограф Жан-Батист Молиер. Пиесата е представена за първи път на 4 юни 1666 г. на сцената на Пале Роял в Париж.  Главната роля  изпълнява самият Молиер.  Трупата изиграва 34 последователни представления, а до края на царуването на Людовик ХІV пиесата е поставена 199 пъти. Този факт нагледно показва, че още при появата си мрачният Мизантроп на Молиер е докоснал важни проблеми на времето, човека и морала. 

В пиесата „Мизантроп” става дума за взаимоотношения и ситуации, в които всички сме попадали и сме претърпявали поражения. В нея се изобличават с толкова блясък и страст себелюбието, ласкателството и двуличието, че през годините тя получава изключителен отзвук и слава, а днес звучи по-актуално от всякога. 

Главният герой  Алцест се превръща в една от най-сложните и привлекателни за актьорите роли в класическия театър. Той е най-сериозният, най-благородният, най-възвишеният комедиен образ, в който смешното се пресича със смелостта и добродетелта.

Несъмнено в Алцест (Владимир Матеев) са скрити песимистичните размисли на автора за човека и света, но Молиер успява да издигне неговите дилеми до общочовешко значение, белязано от трагизъм. Трагизмът на неумолимия критик, влюбен в жената, която би трябвало най-много да презира – кокетката Селимена (Гергана Данданова), манипулаторка и лицемерка. Влюбен в жена, която лесно засвидетелства благосклонност към всеки обожател, колкото да се възползва от положението му, Алцест се примирява с нрава на любимата си, въпреки нежеланието му.

"В този свят на явно задкулисие, фалшива страст и излъгани сърца, изгнанието е единствената форма на утеха. Вътре или извън себе си."

 Красимир Спасов

------

Из  анонса на  НАРОДНИЯ ТЕАТЪР 2010 г. 

Пиесата е представена за първи път на 4 юни 1666 г. на сцената на „Пале Роял” в Париж. В ролята на Алцест е самият Молиер. 

Трупата на Молиер обаче изиграва 34 последователни представления, а до края на царуването на Людовик ХІV пиесата е поставена на сцена 199 пъти. Този факт говори недвусмислено, че още тогава мрачният мизантроп на Молиер е докоснал значими проблеми на времето, човека и морала. 

Алцест става една от най-сложните и привлекателни роли в класическия репертоар. 

------

Из  анонса на   ТЕАТРАЛНО СДРУЖЕНИЕ „КЛАС” (абсолвенти) 2014 г.

В "Мизантроп" става дума за неща, от които всички сме били потърпевши; за неща, от които всички сме претърпявали поражения... 

... копнежи, несъгласие, приятелство и предателство, любов и нелюбов

...в този свят на явно задкулисие, театрализирана страст и излъгани сърца. Затова след краха на илюзиите, изгнанието е единствената форма на утеха. Вътре или извън себе си.

---

Алцест Селименов:

Дали няма и други постановки на „Мизантроп”, до информация за които не сме правили опити да се доберем, но не е изключено от „Театър Българска Армия” – ако съдим по всичко това тук – отдавна да са се добрали?!

Навремето поетът Ламар в компания  беше казал: „Нещата на военния театър ще потръгнат, когато изуят чизъма”. Явно не са изули още чизмите и не е странно, че поредната партенка се развоня. И човек се чуди: българското ли културно пространство се мутризира, или мутрите се появиха, понеже ни е такава и културата...

Някога църквата била забранила комедиантите и джебчиите да се погребват в градските гробища, понеже земята на 2 м. дълбочина била осветена, та се наложило Кралят да се разпореди да погребат Молиер (но само Молиер) на по-голяма дълбочина. И слава богу – така великият комедиограф през тоя дебел пласт осветена земя едва ли ще разбере някога, че бугрите го поставят с „адекватни съкращения”, а още по-малко, че „дори са отпаднали две маломерни роли”, като „за сметка на това деликатно са включени дребни акцентиращи реплики и обстоятелства”. И че благодарение на една такава творческа дързост (Краси Спасов... не е вчерашен. Той окастря текста до изпъкване само на репликите на злословието и интригантството...)постановката е демонстрация на това как кулинарното определение „сладък” може да се превърне в естетическо... И че „в кратката си поява Георги Кадурин също е „сладък” ... мечтаещ за слава като поет”.

Да, Молиер няма да разбере всичко това. А не се знае дали ще стигне до него и тази малка подробност, че изобщо го поставят в страната, където може да му ударят и някоя и друга тояга като предтеча на Кандид.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАМЕТ

  Ана Ангелова - ненадмината българска Кармен

   25 години без оперната певица.

  "Наистина, внушителен бе актьорският диапазон на тази рядко надарена певица и актриса."

   
 • ДНЕВНИЦИ

  Радичков - от другата страна на луната

   Из "Дневници"-те на Марин Георгиев

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ЮБИЛЕЙ

  Авторът! Авторът!

  Скорсезе все още олицетворява значимото авторско кино в неговата американска интерпретация, съчетаваща актуална проблематика и зрелищно професионално майсторство.

„Не правя филми просто, за да заработя пари. Аз печеля пари, за да правя филми.“

Уолт Дисни, американски аниматор и съосновател на „The Walt Disney Company", роден на 5 декември преди 121 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

За механизмите на контрол в седмото изкуство

Книгата на Деян Статулов „(Не)възможната свобода. Идеологическа цензура в българското игрално кино (1948–1989)“ е добър повод да разкажем на младите за филмите, които въпреки монопола на партийната повеля успяват да покажат, че комунистическият идеал е фалшив герой

Мерилин Монро ще надживее „Блондинка“

 

Филмът ни представя сцена след сцена на изнасилвания, обиди, манипулации, измами, унижения и физическа агресия срещу главната героиня

Абсурдна комедия, сатира, драма - за „Амстердам“ и Дейвид О. Ръсел

 

Ще има зрители, които ще го изгледат с каменни лица, след което напористо ще критикуват и злорадстват, други ще се забавляват и ще се кикотят, а малка част просто ще остане изненадана и развълнувана