"Само с женска сила може да се надвие мъжката сила и упоритост, тя е като водата за огъня." 

"Слаба е и бедна човешката реч, никога не може да се изкаже напълно това, което става в човешкото сърце." 

"Човек винаги е свикнал да дири причините и за доброто, и за лошото вън от себе си. А те са вътре в нас." 

"Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!" 

"Винаги ще има още една възможност, още едно приятелство, още една любов, една нова сила."

"Никога не ги карай да те обичат, дете мое... Настоявай да те оставят и знай че този, който устои и остане, те обича истински...” 

"Никога нема да бъда като… като къпина в нозете ти. Какъв мъж ще бъдеш ти, ако не си свободен! А ти в нищо не си длъжен към мене, можеш и съвсем да ме изоставиш, аз… те оставих без рожба."

“Човек не бива и не може да живее само за себе си."

“Който еднаж е вкусил от духовна храна и е изпитал нейната сладост, той вечно жадува за нея и я търси."

“Няма толкова силна черупка, под която човек да може да се скрие." 

"Нищо друго живо на тоя свят не се мъчи така, както човек мъчи човека."

"Вярвай, че ще те обичат, заради това, което си, и свиквай да те мразят за същото."

"Комунизмът ще си отиде, но разрухата, духовната разруха, която нанесе той, е тежка. Ще треба да минат много поколения, за да бъде преболедувана..."

"Трудно е да се разделя човек с това, което до днес, до тоя час е било негов живот. Нещо се къса, нещо се разкъсва в човека..."

"Да се научим най-напред да милейме един за друг, да се жалим, та да се хванем всички ръка за ръка..."

"И нейната обич беше като светлина, която огрява душата и нищо не иска, с нищо не дотяга, за нищо не моли ни с поглед, ни с дума, не чака, не заплашва. Аз съм тук и те обичам — може би си мислеше тя сега, едва привела глава под тежестта на косите си, които сега, в сянката, изглеждаха тъмни и още по-буйни над челото й."

ДИМИТЪР ТАЛЕВ -  български писател и журналист, роден на 1 септември 1898 г. Фамилното му име е Палисламов. Оставя дълбока следа в литературата ни с тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Бил е коректор, редактор и главен редактор на в. "Македония". Работил е за в. "Зора" - заедно с Йордан Бадев води културния отдел. След 9 септември 1944 г. той е репресиран от комунистическата власт.  Обявен е за националист и изключен от Съюза на българските писатели. През октомври 1944 г. е арестуван с упреци за „великобългарски шовинизъм“. Задържан е в Софийския централен затвор до март 1945 г. След това е изпратен в “Трудово-изправително селище“ Бобов дол  (до края на август 1945 г.). Отново е арестуван през октомври 1947 г.Здравословното му състояние се влошава и получава тежка язва. В изключително тежко положение е изпратен в рудник „Куциян“ до февруари 1948 г. След 1948 г. семейството муе изселено от София в Луковит, където в условията на обществена изолация, през следващите десет години доработва романа „Железния светилник“, създава „Преспанските камбани“ и „Илинден“. В края на 50-те години на ХХ в. комунистическата партия променя отношението си по македонския въпрос и писателят е реабилитиран.

Талев умира на 20 октомври 1966 г.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 210 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.