„Аз принадлежа на жените по цял свят. Защо и други да не опитат как е с мен?“

„Ако има нещо, което е вредно за стомаха, това е да гледаш на телевизионния екран как актьорите разказват за личния си живот.“

„Ако актьор е неспособен да импровизира, означава, че е получил ролята след протекции от жена режисьор.“

„Няма връзка между размера на хонорарите и силата на таланта.“

 „Само този, който върви по собствения си път, никога и никой няма да го изпревари.“

„Кинозвездата е мъж, седнал на захарен трон под проливен дъжд.”

„Туземците от южните морета не говорят английски, но речникът им е достатъчен да поставят всички холивудски филми в две категории: пата-кюта и пляс-пляс.”

 „Актьор е този, който не слуша, когато не се говори за него.”

„Повечето ми проблеми са в това, че не съм в състояние да обичам дълбоко. Ето защо в отношенията ми с жените използвам дълга бамбукова пръчка с кожена примка на края. Поставям примката около врата, така че жената да не може да избяга или да се приближи. Това е като да ловиш змии.”

„Актьорската игра е израз на невротични импулси. Най-доброто от това е, че ми дава пари за психоаналитици.”

„На света няма нищо по-важно от актьорската игра. Тази професия даже е по-древна от проституцията. Човекоподобните маймуни и те играят.”

„Актьорът трябва да не забравя, че в залата седи зрител, който си е платил в брой, и не само за билета, но също така и за пуканки, кола. И той, зрителят, ще се чувства излъган, ограбен, ако актьорите на екрана не са в състояние да го накарат да вярва в тяхната игра. Това е така, когато зрителят забрави, че пред него се разиграва комедия. Аз не умирам на екрана, но публиката трябва да вярва в моята смърт.”

„Ако филмовият актьор не е в състояние да импровизира, получава ролята след протекции на съпругата на режисьора.”

„Щяха ли да ме аплодират, ако бях добър водопроводчик?”

„Мисля, че най-лошото влияние на насилието и ужаса е затварянето на хората в техния егоизъм, поведението на самозащита. Те не мислят за друго, освен да защитават себе си и състоянието си.”

„Да, моралист съм, макар и това да ви изглежда абсурдно.”

„Хомосексуалността е толкова на мода, че вече не е новина. Както голям брой мъже, така и аз съм имал хомосексуални случки, от които не се срамувам."

МАРЛОН БРАНДО – американски актьор, роден на 3 април 1924 г. Считан е за един от най-знаменитите филмови артисти на своето време. Носител е на множество награди – три „Оскар”-а, „Еми”, „Златен глобус”, БАФТА и др. Поставен е на четвърта позиция в 100-те най-велики актьори на всички времена от Американския филмов институт. Забележително е участието му в „Кръстникът”, „На кея”, „Трамвай желание”, „Последно танго в Париж”, „Да живее Сапата!”, „По Мисури”, „Апокалипсис сега”. Освен с постижения във филмовата си кариера става известен и с борбите, които води за гражданските права, свободата на коренните жители на Америка и други политически каузи. Личният живот на актьора е коментиран широко от жълтата преса. Умира на 1 юли 2004 г.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си