Къща в София, в която е живял писателя Димитър Димов - автор на "Тютюн", "Осъдени души" и "Поручик Бенц", беше съборена. За вандалския акт алармира в социалните мрежи организацията "Спаси София". Улицата, на която се намираше тя, носи името на писателя. На мястото на красивата и емблематична сграда в столичния квартал "Лозенец" ще се издигнат на два блока. 

"Безмилостно срутена от багерите, които заради алчни интереси, некомпетентна Община и колективното ни бездействие спрямо миналото ни, вече прегазиха и унищожиха половин София", заявява във видеото Борис Бонев. "И тъй като къщата на човека, в чиято чест бе именувана ул. "Димитър Димов" вече я няма, предлагаме ново подходящо име за нея - ул. "Още два пететажни блока". Точно толкова банални, нехармонични и натоварващи градската среда, както и останалите хиляди преди тях".

Съседи на съборената сграда са водили съдебна битка за оспорване на разрешенията за строеж, визата и подробния устройствен план, на и трите обжалвания са паднали в съда, казва кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. Според Министерството на културата сградата не е имала статут на недвижима културна ценност. В някои медии се съобщава, че последните години имотът е бил занемарен и оставен без грижа, но хора от квартала уточняват, че това не отговаря на истината, уточнява "Сега". 

Недоволството срещу разрушаването на красивата сграда избухна в социалните мрежи: "Страхотна събота за размисъл и по случай 142 години от обявяването на София за столица на България! Честит празник!", "Престъплението на днешната власт, която не събаря само тухли и греди, а разбива човешки истории, памет и духовни координати". Цитира се и фраза на самия Димитър Димов от романа "Тютюн": “И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си.” 

"Къщата на Димитър Димов, намираща се на едноименната улица, вече не съществува. Замина си под ударите на багера. Въпреки че писателят е имал още един дом, който е превърнат в музей и всеки може да го види, все пак не дава усещането за успокоение. Но истината е, че тук дори не става дума за паметта на автора, а за облика на Лозенец.... ПУП-ове са нужни, а не празни думи!", пишат от страницата за градска фотография "Етюд-и-те на София". 

Писателката Теодора Димова, дъщеря на автора на "Тютюн", счете за нужно да поясни новината в своя Фейсбук профил, припомняйки, че разрушената сграда не принадлежи на семейството. "Къщата е частна собственост на първата съпруга на Димитър Димов - уважаваната и талантлива преводачка Нели Доспевска. Димитър Димов е живял там от късната зима на 44-та до ранната пролет на 45-та. След това е наел квартира на ул. "Сан Стефано". Музеят му се намира на ул. "Кръстьо Сарафов" (там е живял през последните 12 години от живота си) и в последните години привлича много хора, особено млади."

Дъщерата на Павел Вежинов - Павлина Делчева-Вежинова, също защити разрушаването на къщата, наричайки публикациите по темата "намеса на името на Димитър Димов в една борба за известност и в чисто съседските настроения". Ето и част от неин коментар във Фейсбук: "Това е дом на сем. Доспевски, не по-малко уважавано, където на втория етаж е живяла Нели Доспевска, а първият предполагам, че е бил на брат й близнак Димитър - чудесен лекар-педиатър. Нели Доспевска е била женена за Димитър Димов, но той е живял в къщата й много кратко. По какви причини, нямам никаква представа. Може да му е било шумно и да е искал място да твори. Между другото и той, като много други писатели, често е сменял квартира след квартира. Тази къща винаги е пренадлежала на сем. Доспевски. Сред нейните наследници са първата дъщеря на Димитър Димов - Сибила и нейните деца...

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Мисля, че всеки е луд. Възхитен съм от хората, които са смятани за най-нормални, защото на мен те ми изглеждат най-странни от всички.“

Джони Деп, американски актьор, роден на 9 юни преди 60 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"