ЕМИЛ ДЖАСИМ, "Фейсбук"

През 1922 г. правителството на Александър Стамболийски приема предложението на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски денят да бъде честван като Ден на народните будители. А през февруари 1923 г. цар Борис ІІІ окончателно подписва обнародваното решение.

Легендата твърди, че някакъв селянин изпратил на министъра писмо, в което го молел да се определи един ден, в който да се почитат българските възрожденски герои.

Защо е бил нужен точно тогава точно този ден?

Не е трудно човек да си представи какво е било националното самочувствие на българите по това време. България току-що е излязла от Първата световна война, подписан е крайно унизителният Ньойски договор и народът нарича това Втора национална катастрофа. Само 9 години по-рано българите са преживели Балканските войни, които пък са Първата национална катастрофа.

Към онзи момент, към 1922 г. българският народ има нужда от пример, който да последва, за да намери мотив да съгражда отново своята мечтана България.

Но примерът не идва толкова от революционерите или от героите във войните, а от онези българи, които допринасят за истинското национално събуждане чрез... образование и култура.

Будителят, който дойде от... Земеделския съюз

Министърът на просвещението Стоян Омарчевски, който на практика въвежда честването на Деня на народните будители, е убеден член на БЗНС. След като завършва гимназия и се увлича по политиката, той работи две години като учител в Белоградчик и и Видин, далече от родната Нова Загора.

През месец май 1920 г. Стоян Омарчевски е избран за министър и действа с изключителен размах. Предложението му да се обяви Ден на на народните будители е едно от многото неща, които прави като министър на просвещението. За едва 3 години, в които е министър, той успява да въведе задължителното основно образование, увеличава броя на училищата от 561 на 1676, за което издейства от МС значителни средства за новите строежи.

... и е един от създателите на модерните културни институции...

Сред многобройните заслуги на Омарчевски е законът за депозиране на печатни произведения в народните библиотеки в София, Пловдив и Търново, като част от поредицата стъпки, които целят "достъпни народни библиотеки" и "поощрение на родната литература и изкуство". За последното успява да убеди парламентът да приеме "Закон за насърчение на детската литература", дълъг едва страница, според който детската литература на български език се освобождава от данъци.

Министър Омарчевски, който е личен приятел на Стефан Македонски, внася през септември 1920 година в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение Закона за народното просвещение, с който са създадени Художествената и Музикалната академии.

Кои са будителите?

В Деня на народните будители честваме тези, които са ни накарали да се замислим. И тук не става дума само да се замислим за националната си идентичност и за запазването на българския род. Защото учителят по математика не кара учениците да мислят за величието на българската история, но има помага да разберат света, в който живеят.

Впрочем, това правят повечето учители днес. А когато един млад човек (или пък народ) се изправи пред трудности, само доброто разбиране на реалността може да го измъкне, да му даде сили да преодолее препятствията и да продължи напред.

Ако човек потърси списък с честваните като "народни будители", ще забележи, че списъците са различни по състав, като включват радетелите за българската книжнина и култура от средните векове насам.

Комунистическият режим отменя този празник през 1945 г., наричайки го "буржоазно-националстически". Празникът е възстановен през 1990 г., веднага след падането на режима.

Споменът за мъртвите служи на живите.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…