По-рано светът беше по-простичък, враговете на малките книжарнички бяха големите книжарници. Често имах един и същ кошмар – как на нашата улица отваря супермаркет за книги и никой не влиза вече при нас.

За много малки книжарници, особено в провинцията, това си беше реалност. Гигантски магазини бяха построени в близост до тях и след няколко години на борба малките се предаваха и затваряха врати.

През това време ситуацията малко се измени, защото акционерите и управителите на големите вериги бавно осъзнаха нещо, което малките вече знаеха – от книги не може да се печели. На края на годината е възможна миниатюрна печалба, но не и разпределяне на дивидент. Да бяха ни попитали, щяхме да им кажем, че не могат да забогатеят.

Разликата между нас и големите е банална и малко кичозна – ние сбъдваме своя мечта и искаме с нея да финансираме живота си. Те искат да правят печалба, при това всяка година все по-голяма. Нашата кола е тази, с която правим доставки, ски ваканцията ни е в хижа, а през лятото си позволяваме само седмица пътешествие в Тирол.

Конкуренцията вече не е между големите вериги и шопинг центрове и нас. Конкуренцията на всички книжари, независимо от какъв мащаб, е в интернет и се казва „Амазон”. Той предлага удобството и безметежността на клиента, който с 3 кликвания пълни кошницата за пазаруване и плаща електронно без дори да напуска дома си и да губи време. И 3 дни по-късно получава на входната си врата книги заедно с дрехи, обувки, CD-та, тостер и т.н.

Маркетинг, реклама, технологии – ние нямаме шанс срещу тях. Ние обичаме книгата в оригиналната й форма – от хартия с две корици, с илюстрация или оформление, което някой е обмислял, преди да изработи, за да е приятно за четене. Естествено, става дума за история, но не само.

Вчера във влака дочетох едно дебело криминале. Застаряващият господин до мен включи четеца си и над два часа препуска от е-книга в е-книга – от твърде големия избор не можеше да реши какво да чете. Мисля, че никак не се наслади на пътуването.

Сещам се за историята на една възрастна дама, някогашна издателка. Когато била на 14 г., Томас Ман дошъл във Виена, за да раздава автографи. С последните си джобни пари тя си купила „Кралско височество” от книжарница „Gerold am Graben” близо до катедралата "Св. Стефан" и се наредила на опашката. Мигът, в който застанала до „Вълшебника”, за да й подпише книгата, останал като един от най-вълнуващите в дългия й живот. Какво щеше да подпише Томас Ман, ако романът му беше издаден като е-книга?


ПЕТРА ХАРТЛИБ, автор на „Моята прекрасна книжарничка”, живее от 2014 г. със семейството си във Виена, като на партера на дома й е собствената й книжарница. Текстът й е публикуван в derstandard.at.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Всички ние имаме два живота. Един, който мечтаем. И друг, който ни води до гроба.“

Фернанду Песоа, португалски поет, роден на 13 юни преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…