ХРИСТО ХРИСТОВ, основател на сайта desebg.com и изпълнителен директор на Фондация „Истина и памет”

Уважаеми читатели и приятели,

Чувствам се задължен по най-бързия начин да ви информирам, че малко преди края на деня, петък, 28 юни 2019 г., моят приятел и член на УС на фондация „Истина и памет” Георги Михайлов ми изпрати по Фейсбук линк към напълно анонимен блог с адрес speednewsbg.blogspot.com, озаглавен „Синя мълния... – издание за фалшиви новини и всичко друго весело в света”, на който попаднал в социалната мрежа.

На тази анонимна страница е публикуван анонимен материал под заглавието „И борецът за чисти от комунизъм учебници” Христо Христов, се оказа агент на ДС – с псевдоним „Марко”.

Фалшивата новина е препечатана от друг напълно анонимен блог с адрес 4udoslav.writeas.com, който е първоизточникът на компромата.

В него се посочва, че съм бил „доносник в 6-то управление под псевдонима „Марко”. А през 1990 г. съм бил „внедрен в новосъздадената опозиция”. Бил съм вербуван през 1984 г., когато съм бил 17 годишен. Занимавал съм се с „идеологическа диверсия” и съм „донасял на службите още като ученик”.

Следват още куп други лъжи, приписващи ми връзка със службите, само защото аз съм имал достъп до определени съдебни дела за престъпления на комунизма (очевидно много ги боли за разкритията, които направих по тези дела, изваждайки на бял свят трита фалита на БКП, тайната продажба на златния резерв от Живков, истината за концлагера край Ловеч, осветяването на неявните фирми на ДС, системата на корупцията на правоимащите, изградена при Тодор Живков), както и каква „ключова фигура” в кой кръг съм бил.

По-нагли лъжи не бях чувал досега по мой адрес и не мога да остана безразличен. Намирам цялата тази фалшива новина за абсолютна клевета и за обстоятелство, уронващо доброто ми име, честта и достойнството ми.

Очевадна е и причината за „произвеждането” на този компромат срещу мен и опита за разпространението му чрез напълно анонимни източници в интернет ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ – това е без никакво съмнение спирането учебниците по история за 10 клас в някои от чието съдържание има липсващи факти от историята на комунистическия режим или са изопачено представени в други.

Както знаете фондация „Истина и памет”, която представлявам, и която работи в обществена полза, успя да сигнализира за този скандал и да информира обществото чрез различни медии, което доведе до гражданска и политическа реакция, а след това и предотвратяването на утвърждаването на тези учебници от министъра на образованието и науката на този етап.

Този компромат срещу моята личност говори само едно – колко дълбоки, много дълбоки интереси сме засегнали. Интересите на противниците на истината за комунистическия режим и неговите престъпления, интересите на противниците на демокрацията, на противниците на свободното слово, които оставихме 30 години да тровят обществото ни с лъжи, с разединение и с опити да ни върнат в орбитата на злото!

Бързам да напиша тези редове, веднага, след като видях тази фалшива новина не само, за да я опровергая с лична позиция пред вас.

По всяка вероятно нейните анонимни автори и онези, които стоят зад тях, ще търсят всякакви начини да  я „легализират” през определени медии и всякакви други канали в следващите часове и дни, за да се опитат да постигнат търсения от тях ефект.

Затова съвсем ясно и категорично заявявам, че още в първия работен ден на следващата седмица ще предприема всички необходими действия, за да сезирам правоохранителните органи с настояване да издирят лицата, които стоят зад тези анонимни блогове, за да мога да ги дам под съд за опита да бъда оклеветен и злепоставен пред обществото, както и за опита да бъде  уронено доброто ми име, което съм градил близо 30 години като почтен и честен журналист с всекидневен труд.

Надявам се след толкова много анонимни атаки срещу мен (вече престанах да ги броя) през последните 20 години този път прокуратурата и МВР да си свършат работата и да установят извършителите на това престъпно деяние и неговите подбудители.

Използвам случая да заявя също така категоричното си намерение, че ще потърся правата си в съда срещу всяка медия или лице, които решат да разпространят фалшива новина в посочените анонимни блогове, като част от сценария на авторите му, а именно да бъда публично опозорен чрез анонимни лъжи и клевети!

Надявам се, че този случай ще бъде добър пример за обществото за това как категорично трябва се противопоставяме на фалшивите новини днес, чийто първообраз, както научаваме от архивите на тоталитарните комунистически слубжи, са „активните мероприятия” на ДС, възприети от опита на КГБ.

В заключение ще припомня, че от години в накрая в статията на първа страница на сайта desebg.com със заглавие „Разследващ журналист и изследовател на архивите от комунизма”, отнасяща се до моята журналистическа и изследователска дейност, съм публикувал всички документи, които удостоверяват по безспорен начин, че нямам принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателни служби на БНА.

Публикувам ги отново тук:

Първите два документи са от 2006 г., когато по време на кампанията „Чисти гласове” за приемането на нов закон за досиетата бях от групата журналисти, които доброволно писахме до различните институции с искания да ни отговорят, че нямаме досиета.

Третият документ е отговор от Комисията по досиетата на мое лично заявление от 2013 г. да бъда проверен отново за принадлежност, въпреки че бях проверен още през 2009 г. в общата проверка на печатните издания, като журналист по това време във в. „Дневник” (тогава проверката установи, че нито един журналист в изданието не е свързан с тоталитарните комунистически служби).

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ЗОВ

  Райна Кабаиванска: Ваксините са едно голямо чудо, което ще ни спаси

  "Най-важната ми роля е на преподавател на старите италиански оперни традиции", казва оперната певица

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Културата е замислена не като игра и не от игра, а в игра.“

Йохан Хьойзинха, холандски филолог и историк, роден на 7 декември преди 149 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

В „Мъжът с червеното палто“ Барнс е великолепен, в най-добра форма

 

Коментар на литературния критик Митко Новков

„Домът на Гучи“ – плюсове и минуси     

                        

Получил се е красиво заснет, равен и протяжен филм, който не може да живне дори и с документално точно пресъздаденото убийство на Маурицио Гучи на 27 март 1995 г. - ревю от Борислав Гърдев

"Любов като обувка, любов като чадър" - истинско пътуване във времето и пространството

 

Преводачът Огнян Стамболиев за новата книга на Матей Вишниек