В рубриката "После" на в. "Сега"

За Деня на будителите Милена Дамянова прочете стандартна за повода декларация-буламач, каквито през годините са произнасяни много, слушани и четени - по-малко. Милена Дамянова е бивш зам.-министър на образованието, а в двата последни парламента - шеф на парламентарната комисия по образование. 

Декларацията в преразказ - малко изискани попръжни по адрес на БСП, малко самохвалство, приоритети, дъра-бъра, после един цитат от Захари Стоянов и изведнъж - ни в клин, ни в ръкав абсолютно ирелевантен цитат от "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри, когото Дамянова нарича РеД. 

На тази грешка нямаше и да обърнем внимание - всеки си плете езика, независимо колко е грамотен и сладкодумен. Но после видяхме, че самата партия ГЕРБ си разпространява текста на декларацията баш с това име - Ред Бредбъри. Не е грешка на езика. Грешката е в мозъка - и не един мозък. Тази декларация най-вероятно е изготвена в някой клет пресцентър. Г-жа Дамянова я прочете, без да й мигне окото. После разпространяват текста, мултиплицирайки грешката. 

Това, разбира се, не е новина. Председателят на комисията по култура и медии и бивш културен министър Вежди Рашидов наскоро чете от същата трибуна декларация-делириум, в която преразказваше обърканите си спомени от Quo vadis на Хенрих Сенкевич, смятайки, че съобщава исторически сведения за епохата на Нерон. 

Тоест - ако ни позволите да се изразим в стила на Цветан Цветанов - това е, което ГЕРБ имат като интелектуалци.

Но цялото това странно произшествие на г-н Бредбъри в понятийния свят на ПП ГЕРБ е сбъркано и в по-дълбоките пластове. 

Тук ще цитираме една стааааара приятелка - преводачката Светлана Комогорова-Комата, която изрази следното становище: 

"Работата е там, че цитатът от "451 по Фаренхайт" - това са думи на капитан Бийти, началника на пожарникарите, които изгарят книгите! Тоест на унищожителя на познанието. И са казани по повод това, че излавят главния герой в съхраняване на книги и го карат да изгори собствения си дом (припомнете си главата "Яркият огън").

Чудя се да се смея ли, да плача ли.

Или пък това е закодирана заплаха по пожарникарска линия..."

Това е, скъпи приятели и читатели. 

Всичко това, което имаме като гербав интелектуален елит. 

Който има нерви - да прочете декларацията и да се запита: Какво им беше виновен Бредбъри?!

***

Д Е К Л А Р А Ц И Я

НА ПГ НА ГЕРБ

Уважаема госпожо Председател,

Уважаеми народни представители,

На 1 ноември по традиция честваме Деня на народните будители, обръщаме се към миналото и славим героите му, вглеждаме се в настоящето и благодарим на тези, които са нашите съвременни будители; надяваме се на бъдещето, че ще ни донесе още повече герои.

Преди да продължа, ще ми позволите да отворя една малка скоба и тя за някои няма да изглежда празнична, но е част от политическия ни делник.

Уважаеми колеги от БСП, много моля всеки от Вас, който не е прочел частта за образованието във „Визия за България“, да го направи, да осмисли и да провери написаното, за да не се налага да въвежда в заблуждение собствените си избиратели. И моля, нямам предвид изречения от рода, че образованието трябва да е държавен приоритет, защото съм убедена, че всеки в тази зала, макар и от обща култура, знае, че то е национален приоритет и по тази тема никога не е имало спор в Народното събрание. Дори и не визирам текста, че трябва да има гарантирани места и задължително ранно включване на ромските деца в детска градина или в детски дневен център. Няма да коментирам дали текстът е дискриминационен, само не виждам как държавният приоритет се отнася повече за едни деца, а за други не е такъв приоритет. Предлагате раздаване на обувки, храна и вещи на учениците, за да ходят на училище. Този подход от 90-те години показа, че не работи! Казвам го, ако не сте го разбрали или ако не си го спомняте. За да бъдат децата в училище, са необходими поредица от мерки, които вече се изпълняват от учителите, от директорите, от регионалните управления на образованието. Ако някой иска да разбере какви са, с удоволствие ще му разкажа за практиките в добрите училища в страната и какво се прави от институциите тези практики да станат общ модел, колко усилия, време и търпение се изисква за това.

Колеги от БСП, за да не записвате остарели изречения в програми, които имат претенцията да бъдат визионерски, като ходите при народа, чуйте какво Ви казва, събирайте точни данни, правете обективни анализи, имайте памет за миналото. Нима забравихте, че заедно с Вас записахме в Закона за предучилищното и училищното образование, че образованието е национален приоритет?! Затова не пробутвайте на обществото кухи изречения като нови учебни програми, един учебник, осигуряване на информационни и комуникационни технологии и разбира се, че учителската заплата трябва да се увеличи. Проверете какво е направено и ако е необходимо, предложете истински стъпки към по-добро.

Ще кажете: какво направи ГЕРБ?

Никога направеното за образованието на децата ни няма да изглежда достатъчно! Но не забравяйте, че ние казахме стига на неграмотността, на остарелите методи на преподаване, на училище, което работи за себе си, а не за пазара на труда и за децата. Припомням, че сега на пазара на труда са онези млади хора, за които в миналото не достигна политическа воля за промени в системата. Няма да напомням за промените, които ГЕРБ направихме до момента и в изпълнение на нашата програма, обръщам внимание само на следните 4 решения, които са заложени в новия бюджет:

- Стартовата заплата на учителите се увеличава от 760 на 920 лева, а средната за първи път от десетилетия надвишава средната за страната.

- За първи път се заделят 25 млн. лв. за финансиране на занимания по интереси на близо 700 000 ученици. Чрез тях ще се насърчават учениците да развиват компетентности в областта на математиката, информатиката, природните науки, технологиите, социалната и гражданската компетентност, ще се подпомогне кариерното им ориентиране. 

- Повече средства, общо 30 млн. лв., са заделени за работа с деца и ученици от уязвими групи.

- 1,6 млн. лв. ще бъдат отпуснати за стипендии на учениците от професионалните училища и паралелки с дуална форма на обучение, за тези в защитените от държавата специалности и такива с очакван недостиг на пазара на труда.

А, да, и вече създаваме отворен образователен облак с безплатни електронни уроци. И това само в сферата на средното образование. Но затварям скобата, която моля да ме извините, стана по-дълга, за да Ви припомня какво пише Захари Стоянов на 22 януари 1884 г.:

„Достатъчно ще да бъде да ви напомня само имената на Левски, Бенковски, Кочо Честименски, братя Жекови, бай Иван Арабаджията, Иван Ворчо и пр., всичките хора еснафлии и работници. Тия и никой други умиха лицето на България и защитиха нашата опозорена слава; тия направиха да пригърми името българин по четиритех края на света; тия стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава....“

И продължава: „Учените хора именно са отървали човечеството от клещите на тиранина; но за голяма жалост, че ние нямаме още такива учени. Занапред е господ…”

И днес, през 2018 г., знаем, че Господ е добър към нас… защото имената на будителите са много и се множат всеки ден. Това са учителите, които носят у себе си възрожденски плам и с отдаденост всекидневно работят за образованието на нашите деца; родителите, които събуждат интереса към книгата още в ранните детски години; преподавателите в университетите, читалищните и библиотечните деятели, творците, хората на словото и на духовността… Всяко време отрича авторитетите си и се оплаква, че няма такива, но истината е, че те са тук и със своите малки дела правят големи промени – от децата, които връщат изгубеното, до големите, които спасяват човешки животи и с малки дела чертаят нови пътища.

Ще си позволя да цитирам още един велик ум на нашето време, Ред Бредбъри, който казва в „451 градуса по Фаренхайт”: „Днес всеки знае, твърде е уверен, че с него нищо няма да се случи. Другите загиват, но аз оставам! Няма никакви последствия, никаква отговорност. Бедата е там, че има!”

Денят на народните будители е Ден, в който трябва да помним, че България е над всичко и всеки носи отговорност към нея!

Честит празник!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Жените се отнасят с пренебрежение към онези, които ги обичат и обичат тези, които ги пренебрегват.”

Мигел де Сервантес, испански писател, роден на 29 септември преди 476 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?