Реакциите са препубликувани от "Портал Култура":

Дмитрий Глуховски, писател

Ако съобщението за смъртта на Навални се потвърди, това ще означава само едно: страхливо убийство на най-смелия човек в руската политика, единствения герой на съвременна Русия.

Опитаха се да отровят Навални, той беше затворен до живот в Далечния север, но дори и така руската власт – подла и страхлива – продължаваше да се страхува неимоверно от него. Дори и в карцера отвъд Полярния кръг този човек беше опасен за Путин и хората му.

Слава на героя и светла му памет.

***

Дмитрий Муратов, журналист, носител на Нобелова награда за мир

18+ Този материал (информация) е произведен, разпространен и (или) изпратен от чуждестранния агент Дмитрий Андреевич Муратов, или се отнася до дейността на чуждестранния агент Дмитрий Муратов.

Това е ужасна новина. Убеден съм, че тромбът (ако това е истинската причина) е пряка последица от 27-те му престоя в ШИЗО (карцера, б.пр.). Какво е ШИЗО – неподвижност, нискокалорична храна, липса на въздух, постоянен студ. Алексей Навални беше подложен на мъчения и изтезания в продължение на три години. Както ми каза лекарят на Навални: тялото не може да понесе това.

Към присъдата на Алексей Навални добавиха и убийство.

Изказвам най-дълбоките си съболезнования на най-близките хора на Алексей: съпругата, децата, родителите, брат му.

P.S. Всички медицински служители, които работят в наказателната колония, трябва да разполагат с видеозаписи. Ще поискаме да ни предоставят записите: кога са пристигнали лекарите, как е оказана помощ, използвани ли са всички възможности за спасение.

 

* * *

Андрей Кураев, православен свещеник, публицист:

Вие сте убили… [1]

Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщи за смъртта на Навални:

„16 февруари – РИА Новости. Алексей Навални е починал в поправителна колония №3 в Ямало-Ненецкия автономен окръг, съобщи регионалното управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията: „На 16 февруари тази година в поправителна колония № 3 осъденият А. А. Навални се е почувствал зле след разходка и практически веднага е загубил съзнание. Веднага са дошли медицински работници от учреждението, извикан е и екип за бърза медицинска помощ“, се казва в съобщението. Уточнява се, че са се опитали да реанимират Навални, но скоро лекарите са констатирали смъртта му. Причините за смъртта му се изясняват.“

[1] Цитат от романа „Престъпление и наказание“ на Фьодор Достоевски: „Как кой е убил?… – повтори той, сякаш не вярваше на ушите си. – Та вие сте убили, Родион Романович! Вие сте убили… – добави той почти шепнешком, със съвсем убеден глас.“ Превод Георги Константинов, 1960 г.

18+ Този материал е произведен и разпространен от чуждестранния агент дякон Андрей Вачеславович Кураев

 

***

Борис Акунин, писател

Алексей Навални отговаря на въпроса: „В какво вярвате?“:

„В Бога и в науката. Вярвам, че живеем в недетерминирана вселена и имаме свободна воля. Вярвам, че не сме сами в тази вселена. Вярвам, че нашите дела и постъпки ще бъдат оценени. Вярвам в истинската любов. Вярвам, че Русия ще бъде щастлива и свободна. И не вярвам в смъртта.“

Така и ще бъде.

А тези ще загинат и ще бъдат прокълнати завинаги.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си