SKIF публикува декларацията на ПЕН център - България по повод  мълчанието на писателската общност, което обвива неадекватната реакция на асоциация "Българска книга" (АБК) към присъствието на издателство „Еделвайс“ на Панаира на книгата, предлагащо нацистка литература.

Ето пълния текст:

 

Драги колеги издатели и писатели,

 

Ние, писателите от П.Е.Н., се обръщаме към вас с изненада от мълчанието на писателската общност, което обвива неадекватната реакция на АБК към присъствието на издателство „Еделвайс“ на Панаира на книгата. Щандът му предлага нацистка пропаганда. АБК реагира с позиция, в която се обяснява, че случаят трябва да се разследва от прокуратурата. Отварянето на страниците само на една книга, примерно „Новата българка“ на Фани Попова-Мутафова, е достатъчно разследване. Книгата е издадена без предговор и без никакъв коментар от историк, който да изясни контекста и да осъди нацистката пропаганда, съдържаща се в есетата. 

Това е недопустимо, още повече че в последните месеци имаше видима ескалация на антисемитизма. България е известна по света със спасяването на 48 000 евреи. 

Сега ли точно ще започнем да работим срещу себе си с мълчание при такива казуси? П.Е.Н. има задължението да пази свободата на словото, но нацистката пропаганда не е свобода на словото. Не е цензура да премахнеш книги, които насъскват към омраза към „юдео-масонската клика“, към която, впрочем, е бил причислен и П.Е.Н. през 1941 г., и съответно е бил закрит от Закона за защита на нацията. 

Дора Габе е била изселена и лишена от граждански права. Защитавайки не-цензурирането на продукцията на „Еделвайс“ и легитимирането им на Панаира на книгата, ние отново заставаме срещу Дора Габе и нейната памет, а тя впоследствие става дългогодишен председател на П.Е.Н.. Другият избор е да застанем на страната на един друг председател на П.Е.Н., Богдан Филов, лично отговорен за прокарването на ЗЗН.

Настояваме институциите, прокуратурата и АБК да обърнат спешно и адекватно внимание на този казус. 

 

Аксиния Михайлова, Амелия Личева, председател на ПЕН, България, Владимир Зарев, Владимир Шумелов, Георги Константинов, Здравка Евтимова, Златка Тименова, доц Иван Христов, Йорданка Белева, Кристин Димитрова, проф. Людмил Димитров, Лъчезар Лозанов, проф. Магдалена Костова-Панайотова, Милена Фучеджиева, Мирела Иванова, Митко Новков, Надя Попова, Петър Чухов, Роман Кисьов, Румен Шомов, Светла Георгиева, Силвия Чолева 

Коментари  

0 #3 Павлина Делчева 08-09-2023 15:20
Cмятам, че всеки честен човек, независимо дали е член на П.Е.Н. би трябвало да подпише.тази декларация.
Цитиране
+2 #2 Mарина Mитл. 08-09-2023 08:58
Без да съм писателка или член на ПЕН-клуб подписвам, защото книги издадени от есесовци и отрицатели на Холокоста не са исторически, а мръсна пропаганда, в полза на еманазията на злото - националсоциализма.
Цитиране
+1 #1 Mарина Mитл. 08-09-2023 08:54
Подписвам, защото литература от престъпници - есесовци и отрицатели на Холокоста- не е историческа литература, а пропаганда. Пропаганда в полза на еманацията на злото - националсоциализма.
Цитиране

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 135 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?