В сайта peticiq.com е публикувана петиция, в която се настоява театралите Александър Морфов и Явор Гърдев да бъдат оставени да работят според таланта и съвестта им. Гражданите настояват администраторите на Народния театър "Иван Вазов" да напуснат културната институция, защото са се провалили.

Ето пълния текст:

Моля, всеки, който е съгласен с написаното по-долу да се присъедини към подписката, която ще бъде предадена на 22.02.2023 година на министъра на културата. 

Народният театър е национален културен институт. Народният театър е душата на родината ни. Народният театър е мястото, на което е изписано името на един от нас – Иван Вазов.

Народът на Вазов е тук и сега - всеки един от нас. „Хъшове“, е постановка, която изпълнява завета на Вазов – чрез най-достойния способ (театърът) да се възпроизведе една патриотична мисъл, която да възпламени решителността и самопожертвованието! Тази постановка е емблема и трябва да й осигурим приемственост между поколенията актьори. Да бъде предадена и живота й да бъде продължен, докато ни има и докато има някой, който иска да извика : Да живее България!

Поради нестихващ и приемащ нежелани размери конфликт в Народния театър, считам, че ние - зрителите, имаме право да вземем решение, което да доведем до знанието на министерство на културата и да очакваме да бъдат изпълни основините цели на Закона за закрила и развитие на културата.

Основната страна в този конфликт сме ние - гражданите, защото това е национален институт и е наша обща отговорност, в него да се твори и да бъдат тези, които ние искаме да гледаме и са доказали професионализма си в областта на изкуството. Това не е частна инициатива, а общо дело, което е наша отговорност и нашата дума следва да се чува, когато конфликтът е такъв.

Мина достатъчно време, очевидно администрацията не се справи.

Ние - зрителите следва да бъдем чути, по ясен и категоричен начин.

Творческият продукт на двамата емблематични режисьори (Александър Морфов и Явор Гърдев) е културно достижение, което имаме право да наблюдаваме и колкото е по силите ни да разбираме. Тяхното място е в Народния театър "Иван Вазов". Тези творци са наши съвременници, които заслужават нашето уважение и право да поставят постановките си и да творят в Народния театър. Ние им дължим осигуряване на подходящи условия за творчество, каквито към днешна дата липсват.

Явор Гърдев подаде оставка, а Александър Морфов има риск да бъде отстранен. 

Настояваме да се даде предимство на таланта.

В знак на уважение към изкуството и неговата святост, молим, лицата, които осъществяват административни функции и се оказаха, поради поредица от причини, в епицентъра на конфликта да се оттеглят!

В името на изкуството и неговата святост!

Възникналите казуси между отделните личности могат да се решат по съответния предвиден ред, без това да пречи на нас - зрителите да гледаме постановките, които са създали и ще създават Александър Морфов и Явор Гърдев в Народния театър. Докато могат и искат, ние сме длъжни да им осигурим това право - да създават изкуство и смисъл!

Съжаляваме, а и сме сигурни, че лицата, които ще се оттеглят от Народния театър ще намерят начин да помагат на културата, въпреки така стеклите се обстоятелства. Ние им благодарим за времето, приноса и желанието! 

Избираме да гледаме постановките на Морфов и Гърдев в Народния театър, докато последните искат и могат да създават култура! Ние сме тези, които очакват да се вдигне завесета и да гледаме постановките на А. Морфов и Я. Гърдев. 

Зрител на постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов   

ПЕТИЦИЯТА ТУК! МОЛЯ ПОДПИШЕТЕ СЕ!

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.