По повод скандала в Народния театър „Иван Вазов“, който раздели театрална гилдия в България дългогодишния сътрудник на skif.bg Огнян Стамболиев написа отворено писмо до Васил Василев – директор на институцията. В него той призовава Василев да си подаде оставката. 

Скандалът се разгоря преди месец, след като вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева беше надраскана с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“, а отговорността пое Александър Морфов, който обвини Кръстева в „политическа пропаганда“. Любопитното е, че миналата година имаше търкания между Александър Морфов и тогавашния директор на Народния Мариус Донкин, който беше кандидат за общински съветник на ДПС.  

Преди дни актьорът Валери Йорданов демонстративно си обръсна главата в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, която е известна с тесните си връзки с Ахмед Доган и партията му ДПС.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Г-н Василев,

Не знам дали спите спокойно, лично аз, освен  за геноцида в Украйна, мисля и за този скандал, причина за който не е Александър Морфов, а лично вие.

Защото намесихте политиката в скъпия за всички нас Народен театър, а от 1904 година до днес той е нашата първа и най- обичана сцена, истински храм на българския дух!

Ако имахте малко съвест и срам, като единствен виновник за скандала, щяхте вие да си подадете оставката, а не четиримата, достойни мъже и творци, Александър Морфов, Явор Гърдев, Захари Карабашлиев и Валери Йорданов, които са много по-ценни за театъра и българската култура от вас. Тях цяла България ги знае и обича.

И това, което се случи е обида не само за театъра, но и за културата ни. И не сте в състояние да помолите/ да посъветвате  това лице  просто да си отиде!!

Защото грешката, наистина се оказа ваша.

Бяхте успешен директор в Плевен, но това не означава, че ще бъдете такъв и в Народния театър, започнахте зле, особено след този срамен скандал.

И дори подлагате Александър Морфов на това унизително разследване, нещо като комунистически "другарски съд"?!

Нямам думи!

 

Огнян Стамболиев, ПЕН – България,

между другото, преводач на драматургия

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...