Валери Йорданов - актьорът от Народния театър "Иван Вазов", си обръсна главата по време на видео, заснето от дома му и излъчено в канала му в YouTube, съобщи "Дневник". Той е направил това в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, "защото те ни изкорубиха душичките". Йорданов иска и оставката на Василев.

Актьорът е сред организаторите на подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов. В края на октомври на вратата на офиса на Велислава Кръстева, бивш пиар на ДПС, се появиха надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие Морфов призна, че той е "известният извършител и че не се е крил".

 Йорданов твърди, че по време на заседание на комисията, която установява дали Морфов е нарушил Закона за защита от дискриминация, Васил Василев му е казал "ти там си трай". "Няма как аз да си трая там, когато срещу себе си виждам такова управление между 1976 и 1984 г.", подчертава актьорът.

Срам го е от страха на колегите си в Народния театър, но не ги обвинява, защото всеки има семейство и деца, но го е срам, че все още има хора, които разчитат на този страх и "правят от нас никои". "Почвам да се срамувам, че съм българин. Няма да ви го простя това", категоричен е Валери Йорданов.

Той споделя, че снощи, след края на събирането на подписи, "едно птиченце дойде и ми прошепна", че човек, който работи в Народния театър, е бил уволнен, защото се е подписал на подписката в подкрепа на Морфов. След 10 минути обаче са му се обадили и са му казали, че няма да го уволнят, но "вече да си трае и да внимава".

Актьорът казва, че служители на Народния театър са принуждавани да напускат, като в началото на директорстването на Васил Василев всичко е било наред. В един момент обаче десетина дългогодишни служители на театъра, които "перфектно" са изпълнявали служебните си задължения, са започнали да напускат.

Йорданов дава пример със служителка "инспектор салон", чиято врата е била разбита. По думите му Кръстева е казала по този повод, че това е било направено, "защото се разширяваме". Кръстева също така коментирала, че възрастните хора трябвало да си търсят на друго място работа, а "ние ще доведем млади служители, наши хора".

Йорданов увери, че може да докаже твърденията си и че има свидетели. Освен това Кръстева попитала друга по-млада служителка на театъра дали иска да заеме нейното място, но тя показала солидарност с нея и също напуснала театъра.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Всички ние имаме два живота. Един, който мечтаем. И друг, който ни води до гроба.“

Фернанду Песоа, португалски поет, роден на 13 юни преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…