ВИКТОР ЕРОФЕЕВ, DW

Новината хвърли в ужас целия свят. А Путин вече празнува поредната си победа. Той не се страхува от никакви санкции и е готов да воюва, просто защото наистина смята Украйна за измислена държана. Той дори се преобрази в историк – и сещате ли се кой според него е измислил Украйна? Не друг, а самият… Ленин. Добре де, ама какво тогава е било с Киевската Рус? Е, как какво – това е началото на самата Русия.

Днес обаче Украйна е враждебна държава. Там според Путин управляват националисти и неонацисти, но народът си е братски – ами че ние и те сме едно и също. Но ето ти мъчнотия: а ако се наложи да ги убиваме, тогава какво? Тогава… Съществува понятието „безчовечност“.

Измислената реалност на Путин

Съдбата и на Украйна, и на Беларус се намират в ръцете на Путин, той може да си ги сложи във вътрешния джоб, за да възтържествува неговият „руски свят“, руската империя на справедливостта. Но за коя именно справедливост става дума?

В този миг трябва да надникнем в онази реалност, в която живее нашият „Цар-злосторник“. Реалността, в която е въвлякъл и своите кремълски другари. Тоз или онзи измежду тях може и да се е позадавил с тази реалност, но засега никой не смее да гъкне. И така, светът на нашия Цар-злосторник се е сформирал от четири фактора.

Първо – от уличните гамени в Ленинград, които си живеят по свои закони. Там важи само едно: да надвиеш, да унизиш другите и да ги изнасилиш. Вторият фактор са източните бойни изкуства – още един темел в съзнанието на Путин, който изисква единствено победа. Трето – работата му в КГБ, борбата срещу врага в името на победата. И четвъртият му мотив: да се възстановят границите на Съветския съюз. Което според него е справедливо, защото (така гласи съответната версия) американците са разрушили великия СССР. Придърпали са републиките към своя лагер, сякаш вадят картофи от жарта. Но „руският свят“ е готов за отмъщение. Отмъщение – любимата дума на уличните гамени.

Путин се мисли за много ловък. Но американците решиха да евакуират хората от своето посолство в Киев, намеквайки, че той се готви да превземе украинската столица – и предотвратиха ефекта на едно неочаквано нападение. А Путин обича да действа неочаквано. Това му е най-милото.

Путин смята само Байдън за равностоен

От Европа обаче нашият цар-пакостник изобщо не се бои. Той смята Макрон за най-обикновен пощальон на Байдън, а и към реалната сила на германския канцлер Шолц не се отнася с по-голям респект. Интересува го единствено Байдън: Путин смята, че само Байдън му е равен по сила и само с него може да си мери мускулите. Ето защо отвори и темата за границите. През Украйна минава руско-американската граница. Друга няма. Дали Путин ще я прекрачи? Мисля си, че в главата му се въртят четири мечти.

Едната е мъничка: да разшири Донбас до границите на Луганската и Донецката области. Втората е „Новорусия“ – нововъзкръсналата, за която се говори още от 2014. Да отнеме на Украйна всички земи от Харков до Молдова, включително и красавицата Одеса. Тази мечта ще струва много повече кръв и трупове. Но кой ти гледа! Третата – да превземе Киев и да инсталира свое правителство. Това вече е море от кръв. Но кой ли ще седне да ти брои труповете – така мисли обичайният злосторник.

Само слабаците броят трупове. И четвъртата мечта на Путин: да превземе цяла Украйна и да излезе на границата с Полша. Ето, това вече е истинската мечта за възстановяването на границите на Съветския Съюз. Е, ще трябва да се понапънем, казва си злосторникът, но залогът си струва.

В крайна сметка Путин зашлеви поредния шамар по бузата на западния свят. А колко още ще последват? Не можеш ги преброи. Путин е доволен от себе си и си казва: „Молодец!“

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ЮБИЛЕЙ

    Том Круз на 60

    Днес едва ли някой предполага, че в живота му е имало и трудни мигове, а и отчаяние. 

„Меките корици на книгите са добър вариант, но никога не могат да заменят твърдите – не стават за подпиране на врати.“

Алфред Хичкок, английски режисьор, роден на 13 август преди 123 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Изобретяване на самотата" - книга за паметта и самотата

 

Една неопределима жанрово книга с много вълнуващи прозрения от майстора на словото Пол Остър

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков