Преседателите на филмовите гилдии написаха отворено писмо до парламента, в което настояват за диалог с Министерство на културата, Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси. Те алармират, че в един от кандидати за директор на агенция „Национален филмов център“ е политическо лице.

Ето пълния текст на писмото:

В допълнение на писмото ни от 7 януари 2022 г. до Вас, бихме искали още веднъж да изразим надеждата си за конструктивен диалог между Министерство на културата, Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси.

Безпрецедентната криза, в която се намира българското кино изисква категорични действия за промени в цялата нормативната уредба на законодателството на филмовата индустрия.

Настояваме:

Да бъде създадена в спешен порядък съвместна работна група от експерти от граждански и творчески организации във филмовата индустрия, както и с представители на Министерство на културата, Комисията по култура и  Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Предлагаме заседанията на работната група да се провеждат в Народното събрание на Република България към Комисията по култура и медии, за да включва в състава си юристи от правната дирекция на Народното събрание.

Във връзка с предстоящ конкурс за директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, бихме искали да алармираме, че един от кандидатите за директор на агенцията е политическо лице, което взе участие на 25 ноември 2021 г. в коалиционните преговори, където бяха допускани само и единствено строго политически лица и политически експерти. Подобно извличане на политическа рента от един от участниците е без прецедент и абсолютно неприемливо и недопустимо. Очакваме публична и прозрачна процедура,  аргументация и система от критерии за избор на членовете на комисията за конкурса за директор на ИА“НФЦ“, като бъде гарантирана представителност на организациите в българската филмова индустрия.

 В очакване на отговор, с уважение,

АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ

Галина Тонева – председател

ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА

Диана Андреева-Попйорданова – директор

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРАТОРИ

Иван Тонев – председател

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ АНИМАЦИОННИ ПРОДУЦЕНТИ

Лъчезар Велинов – председател

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОСАЛОНИ

Божидар Илиев – председател

СДРУЖЕНИЕ НА ФИЛМОВИТЕ И ТЕЛЕВИЗИОННИ РЕЖИСЬОРИ

Илия Костов – председател

ФИЛМАУТОР

Виктор Божинов - председател

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Аз винаги много съм пушил, пил и обичал. Всъщност съм живял не твърде дълго, но прекалено активно. Един ден Железният рак ще ме отнесе. Тогава ще съм умрял от прекалено много живот.“

 Иън Флеминг, английски писател, роден на 28 май преди 114 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

“Величие и низост" показва какви политици липсват днес

 

 Твърде много са чембърлейните и твърде малко чърчилите в днешната политика. Твърде малко и твърде малки

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.