Преседателите на филмовите гилдии написаха отворено писмо до парламента, в което настояват за диалог с Министерство на културата, Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси. Те алармират, че в един от кандидати за директор на агенция „Национален филмов център“ е политическо лице.

Ето пълния текст на писмото:

В допълнение на писмото ни от 7 януари 2022 г. до Вас, бихме искали още веднъж да изразим надеждата си за конструктивен диалог между Министерство на културата, Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси.

Безпрецедентната криза, в която се намира българското кино изисква категорични действия за промени в цялата нормативната уредба на законодателството на филмовата индустрия.

Настояваме:

Да бъде създадена в спешен порядък съвместна работна група от експерти от граждански и творчески организации във филмовата индустрия, както и с представители на Министерство на културата, Комисията по култура и  Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Предлагаме заседанията на работната група да се провеждат в Народното събрание на Република България към Комисията по култура и медии, за да включва в състава си юристи от правната дирекция на Народното събрание.

Във връзка с предстоящ конкурс за директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, бихме искали да алармираме, че един от кандидатите за директор на агенцията е политическо лице, което взе участие на 25 ноември 2021 г. в коалиционните преговори, където бяха допускани само и единствено строго политически лица и политически експерти. Подобно извличане на политическа рента от един от участниците е без прецедент и абсолютно неприемливо и недопустимо. Очакваме публична и прозрачна процедура,  аргументация и система от критерии за избор на членовете на комисията за конкурса за директор на ИА“НФЦ“, като бъде гарантирана представителност на организациите в българската филмова индустрия.

 В очакване на отговор, с уважение,

АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ

Галина Тонева – председател

ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА

Диана Андреева-Попйорданова – директор

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРАТОРИ

Иван Тонев – председател

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ АНИМАЦИОННИ ПРОДУЦЕНТИ

Лъчезар Велинов – председател

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОСАЛОНИ

Божидар Илиев – председател

СДРУЖЕНИЕ НА ФИЛМОВИТЕ И ТЕЛЕВИЗИОННИ РЕЖИСЬОРИ

Илия Костов – председател

ФИЛМАУТОР

Виктор Божинов - председател

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„В живота, както и в изкуството, аз мога да се справя със себе си и без Господ Бог. Но не мога да съществувам - аз, страдащият човек - без нещо по-голямо от мен, нещо, което изпълва целия ми живот - без творческата сила.“

Ван Гог, холандски художник, роден на 30 март преди 170 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Тихословия = умотворение

 

"Тихословия" е новата книга на Анго Боянов

Непреглътнатите думи-камъчета на Марин Георгиев

 

Може би Марин Георгиев не подозира, но той по параболичен начин е обяснил замисъла на книгата си чрез своята рефлексия за фрагментите на Атанас Далчев

За Шекспир, уличното куче и любовта, без която не можем 

Най-ценното достижение на „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов е всепобеждаващата сила на емпатията