Преседателите на филмовите гилдии написаха отворено писмо до парламента, в което настояват за диалог с Министерство на културата, Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси. Те алармират, че в един от кандидати за директор на агенция „Национален филмов център“ е политическо лице.

Ето пълния текст на писмото:

В допълнение на писмото ни от 7 януари 2022 г. до Вас, бихме искали още веднъж да изразим надеждата си за конструктивен диалог между Министерство на културата, Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси.

Безпрецедентната криза, в която се намира българското кино изисква категорични действия за промени в цялата нормативната уредба на законодателството на филмовата индустрия.

Настояваме:

Да бъде създадена в спешен порядък съвместна работна група от експерти от граждански и творчески организации във филмовата индустрия, както и с представители на Министерство на културата, Комисията по култура и  Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Предлагаме заседанията на работната група да се провеждат в Народното събрание на Република България към Комисията по култура и медии, за да включва в състава си юристи от правната дирекция на Народното събрание.

Във връзка с предстоящ конкурс за директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, бихме искали да алармираме, че един от кандидатите за директор на агенцията е политическо лице, което взе участие на 25 ноември 2021 г. в коалиционните преговори, където бяха допускани само и единствено строго политически лица и политически експерти. Подобно извличане на политическа рента от един от участниците е без прецедент и абсолютно неприемливо и недопустимо. Очакваме публична и прозрачна процедура,  аргументация и система от критерии за избор на членовете на комисията за конкурса за директор на ИА“НФЦ“, като бъде гарантирана представителност на организациите в българската филмова индустрия.

 В очакване на отговор, с уважение,

АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ

Галина Тонева – председател

ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА

Диана Андреева-Попйорданова – директор

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРАТОРИ

Иван Тонев – председател

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ АНИМАЦИОННИ ПРОДУЦЕНТИ

Лъчезар Велинов – председател

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОСАЛОНИ

Божидар Илиев – председател

СДРУЖЕНИЕ НА ФИЛМОВИТЕ И ТЕЛЕВИЗИОННИ РЕЖИСЬОРИ

Илия Костов – председател

ФИЛМАУТОР

Виктор Божинов - председател

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Любовта е стъкло, през което дори и чудовище изглежда възхитително.“

Алберто Моравия, италиански писател, роден на 28 ноември преди 116 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие