Д-р НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ, БНР

Провал е челното място, което зае страната ни по смъртност от Covid-19 в света. Това е системна българска неудача. Това си заслужава да бъде мислено като политически дефект.

Ние преживяваме провалите с някаква особена страст, с елемент на мазохизъм. Ние сме очаровани от нашия провал, имаме тяга към абсурдното, към гражданското сбиване. Ние живеем в този казан на лоши чувства и уникална мнителност и производство на версии за нашия живот, които са смайващо глупави.

Мобилизацията за постигане на обща цел или простата солидарност в бедствие се преживява като унижение за индивидуалния български ум, веднъж за винаги решил, че в него е съсредоточена всичката гениалност на света. В тази епидемия хора, които едва сричат елементарните начала на културата, се оказаха всезнаещи - по-осведомени от световното научно съзнание. Не можаха да се смирят, някаква убийствена гордост.

Това е наистина национално бедствие, защото така потъва българската нация, докато водим пунически войни срещу разума. Петър Мутафчиев е писал, че българите са два вида - белобългари и чернобългари, за да опише богомилския ген в генома на българина.

Никой не успява да помисли за своя ближен. Това не може да попадне в съзнанието му. Тук въпросът не е как се чувстваш ти и дали си болен от този вирус, а дали можеш да заразиш други хора и да застрашиш живота им. Това не може да се обясни като проблем на морала, като проблем на грижата за другия, като въпрос на национална солидарност.

Това се отнася до политическите ни мъже. Ако те имат някаква отговорност за същинска вреда, която нанасят, то е неумението да управляват една криза, това е безспорно. Но те не успяха да осъзнаят размера на заплахата, наречена пандемия, дълго време я подценяваха. Не можаха да я приспособят към българските условия. Имаха усещането, че са задължени, през собствения си нарцисизъм, да изобразяват смелост, да удържат някакъв образ на независими от тази заплаха и системно да дискредитират данните, които идват отвън, защото идват от свят на богати, от тези, които искат да ни дисквалифицират като бедна, но горда нация.

Ще платим всички с човешки животи. Много малко трябва, за да си представим мъките на тези, окито в момента са на интензивна терапия. И на тези, които не могат да се доберат до нея.

Политическият елит в страната изобразяваше безгрижие на всички етапи на епидемията. Политиката е преди всичко усет за това да можеш да предвидиш какво може да връхлети една национална общност, с която си свързан емпатично. На какво прилича всичко това, което ставаше тук?

Тръгнало се е към локдаун, който ще бъде трудно понесен от хора, които не разбират реалната същност на това, което се случва.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Ако искаш мъжете да са добри с теб, трябва да се държиш отвратително с тях; отнасяш ли се както трябва, те ще те накарат да си платиш за това.” 

Съмърсет Моъм, английски писател, роден на 25 януари преди 148 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател