ЗИЛКЕ ВЮНШ, ТАНЯ ОТ, ДЖОН СЛИК, DW

Техните творби стоят невидими за публиката в музейните хранилища, събират прах в частни колекции, а собствениците на галериите рядко ги забелязват. В продължение на векове жените били слабо представени в света на изкуството. С малки изключения, като Кете Колвиц, Фрида Кало или Ники дьо Сен Фал, пробили на големите международни пазари за изкуство. Но изглежда по-скоро правило, че изкуството, създавано от жени, съставлява само една малка част от произведенията, показвани в колекциите на музеите и галериите.

Бавно обаче започва преосмисляне. Все повече музеи показват изложби, посветени на изкуството, създавано от жени. Изобилие от него е съществувало още в древността. Но както често се е случвало в историята - независимо дали става въпрос за изкуство, музика или политика - жените често били лишавани от възможността да правят онова, което правели мъжете. Много от тях попадали и в сянката на своите съпрузи. Нерядко творбите им излизали под имената на мъжете им.

Въпреки това всяка една епоха е имала жени творци, които са ставали известни още приживе. Два музея - германският Арп и мадридският Тисен-Борнемиса сега се съсредоточават именно върху тях в съвместната подготовка на изложбата "Маестри. Жени майстори 1500-1900". Тя представя творчеството на 51 значими художнички от Средновековието до днес.

------

Хилдегард фон Бинген (около 1098-1179 г.)

В средновековните женски манастири множество талантливи дами работили предимно върху ръкописи и илюстрации на книги. С малки изключения те оставали анонимни. Сред тях е и германската бенедиктинска игуменка Хилдегард фон Бинген, чието име е познато в цял свят. Тя била истински универсален творец. Фон Бинген била писателка, лечителка, музикантка, теоложка и художничка. Сама е илюстрирала ръкописите си, а в картините си е увековечила религиозните си и мистични видения.

---

Феде Галиция (1578-1630)

Феде Галиция е родена в Милано. Тя рисува първите си картини като тийнейджърка. Баща й, който искал да окуражи таланта на дъщеря си, като й позволявал тя да го наблюдава как твори в работилницата си. Самият той бил търсен миниатюрист. В зряла възраст Галиция си спечелила име със своите натюрморти с плодове. За времето си това бил нов и популярен жанр, осигуряващ добри доходи на художниците. Портретните рисунки на Галиция също били високо ценени. Тя рисувала и важни мъже. Репутацията й стигнала дори до Прага и двора на тогавашния император Рудолф II.

---

Джована Гарцони (1600-1670)

Много известни барокови и ренесансови художници са от Италия. Венецианската барокова художничка Джована Гарцони била една от тях. Тя е най-прочута с етюдите си на цветя, растения и животни, които са нещо повече от натюрморти. Техниката ѝ е била толкова прецизна, че творбите й наподобяват научни изследвания.

Талантът й станал известен и извън Венеция. Тя прекарала няколко години във Флоренция, Торино и Рим. Пътувала е до Париж, а по всяка вероятност и до Лондон. Джована Гарцони неведнъж се срещала с благосклонни покровители на изкуството като семейство Медичи. Добрите й контакти ѝ осигурявали достъп до най-високите артистични кръгове. Тя бързо си спечелила репутацията на един от най-добрите художници на натюрморти и научни илюстрации.

 

Мадалена Корвина (1607-1664)

Във Флоренция Джована Гарцони се запознала с художничката Мадалена Корвина. Тази талантлива художничка също получавала много от поръчките си от семейството на Медичите. Мадалена Корвина се специализирала в портретната миниатюра, но създавала и гравюри.

В картината, показана по-горе, не е съвсем сигурно кого е изобразила тя върху платното - дали себе си или своята съвременничка и приятелка - художничката Артемизия Джентилески - в робата на Св. Екатерина Александрийска.

Гарцони, Корвина и Джентилески били сред най-известните барокови художници в Италия.

---

Елизабет-Луиза Виже Льо Брюн

За Франция и епохата на класицизма Елизабет-Луиза Виже Льо Брюн, известна още като мадам Льо Брюн, била любимата портретистка на френската кралица Мария-Антоанета. Солидните й връзки с френската аристокрация означавали, че по време на Френската революция художничката е трябвало да избяга, тъй като в противен случай тя също е щяла да стане жертва на гилотината като симпатизантка.

По време на изгнанието си Льо Брюн прекарала известно време в Италия, Русия, Германия и Англия. Тя продължила да работи като портретистка и получавала поръчки от представители на европейската аристокрация, съсредоточавайки се основно върху рисуването на портрети на жени и деца.

Тя уверено се противопоставяла на нормите на времето и рисувала моделите си с необичайни жестове или с леко отворени устни. Въпреки че това било смятано за скандално, тя често е копирана.

 

Мери Касат (1844-1926)

Една от малкото жени импресионисти и единствената американка сред тях е Мери Касат. Нейният девиз бил: "Аз съм независима. Мога да живея сама и обичам да работя!" Въпреки признатия си талант и приятелството си с френския импресионист Едгар Дега, тя така и не успяла да попадне в кръговете на своите колеги мъже. Но поне от артистична гледна точка нямало нищо по-добро, което можело да й се случи.

Ето и причините за това: Касат се фокусирала върху света на жените и децата, и създала близост със своите обекти, която била недостъпна за мъжете. Касат и жените, които тя изобразявала, обитават пространство, споделено единствено помежду им. Това придава на картините й уникално усещане за интимност и автентичност. В платната на Касат жената била нещо повече от красив модел. Женският образ, пресъздаван от нея, бил независим, мислещ, изразителен и дълбоко красив.

---

Соня Делоне (1885-1979)

Руско-френската художничка и дизайнерка става известна със своите абстрактни форми и геометрични фигури. Тя била запленена от вътрешната игра на цветовете, светлината и движението - нещо, което се вижда в цялостното ѝ творчество. Създавала е колажи, корици за книги, малки рисувани кутийки, възглавници, абажури, картини.

По-голямата част от професионалния си живот Делон прекарва в Париж, където разширява репертоара си, включвайки в него текстил, мода и сценография. Тя изгражда и успешен бизнес.

Въпреки че често е била засенчвана от съпруга си, художника-модернист Робер Делоне, през 1964 г. тя става първата жена, която приживе има самостоятелна ретроспективна изложба в Лувъра в Париж.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.