ГЕРГАНА НИКОЛОВА, БТА

„Аз съм на принципа, че поетът е писалката на Бог. Ние си мислим, че ние пишем. Пише някой друг, ние само записваме“.

Това каза пред БТА поетът Румен Леонидов, който днес отбелязва своята 70-а годишнина.

Според него талантът се изразява в това да чуеш добре това, което се пише. „Това е, което ни разграничава - способността да записваме талантливо и съвестно онова, което се получава в общуването между нас и Господ. Но това не ни прави някакви по-фантастични хора. Много пъти всичко, което е човешко, не ни е чуждо.  Обратното, много пъти хората на изкуството са капризни, превзети, високомерни. Има и алчни между нас, не само за слава. Така е било винаги. Накрая се измерва това, което е сторено в изкуството. И по някакъв начин то сякаш извинява грешките и греховете, които правим. Това е може би разликата от хората, които не се занимават с изкуство, чиито грешки и грехове и сякаш остават неопростени“, коментира Леонидов.

Той мисли, че най-талантливите хора трябва да са най-отпред на интелигенцията и те да бъдат връзката между народа и властта. „Аз съм за хората с гражданска позиция. Мнозина, за съжаление и от моите връстници, и особено по младите, се срамуват или някак си нямат този хъс. И това е обидно. Обидно е, защото интелигенцията, творческата интелигенция трябва да е общественият защитник на народа, на нацията. Тя трябва да изисква, да контролира в нравствен и морален смисъл, разбира се, онова, което правят политиците“, каза Румен Леонидов. 

Своя личен празник поетът посрещна във Виена, където снощи имаше среща с български сънародници.

„Това са едни млади хора, които се организираха миналата година в сдружение и развиват своя дейност без помощ от държава, без помощ от различни хора - сами си събират пари помежду си с членски внос. И като разбраха, че се намирам тук, ме помолиха да се видим - да говорим за 24-и май, за моите стихове, за неща, които ги вълнуват в областта на изкуството и културата. И се отзовах с радост, защото познавам една част от тях. Това са много интелигентни същества, които, трябва да ви уверя, че могат да говорят с часове, без да се запъват, с хубав език и подбрани думи. А не са литератори, не са поети и писатели, не са журналисти. Тоест, не са боравили с думите, както аз, цял живот. Обратно, те си имат различни професии, но, от това, което чух, те са много сериозни и много, много интересни същества, така че приех с радост тази покана. И може би това ще ми бъде на мен цялото тържество“, разказа поетът.

Румен Леонидов е роден на 17 май 1953 г. в София. Той е правнук на войводата от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) Леонид Янков (известен и като Лев Балкански),  който през август 1905 г. само на 27 години се самоубива, за да не попадне жив в ръцете на турците. На него е посветена песента „Тръби тръба в Гевгелия”. 

Румен Леонидов завършва техникум по електроника в София и „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през 1972 г.

ЛИТЕРАТУРАТА КАТО ИСТОРИЯ, ИСТОРИЯТА КАТО ЛИТЕРАТУРА 

Първите си стихове публикува във в. „Средношколско знаме" и сп. „Родна реч“ през 70-те години на 20-и век.  През 1977 г. излиза първата му стихосбирка „Предупреждение“. Работил е като редактор във в. „Студентска трибуна“, сп. „Факел“, „Български месечник. Сътрудничи на самиздатските списания „Глас“ и „Мост“ и е сред основателите на „Литературен вестник“. След 1989 г. ръководи издателството на „Свободно поетическо общество“, в което излизат десетки стихосбирки на млади автори, част от тях под негова редакция. Работил е и за сп. „Власт", сп. „Бизнес уик", в. „Поглед", в. „Класа", Българската национална телевизия и Българското национално радио, където е бил водещ на предаването „СЪботаж“ по програма „Хоризонт“.

От 2010 г. е собственик и главен редактор на сайта Fakel.bg. Мотото на сайта е „Литературата като история, историята като литература”. През 2013 г. сайтът е удостоен с Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „Електронно издаване и нови технологии“.

Румен Леонидов  е бил директор на Творческия център „Поезия, белетристика и литературна критика“ на Българската академия на науките и изкуствата  (БАНИ). Академик на БАНИ и от 2022 г. Румен Леонидов е председател на БАНИ. 

Румен Леонидов е автор на 15 книги  - на стихосбирките „Предупреждение" (1977), „И огънят си спомни за искрата" (1982), „Голям и малък" (1990) , „Неточните размери на живота" (1995), „Сънят на продавача" (1997), „Край на митологията" (1997), „Класически парчета" (2000), „Сляпата неделя" (2011), „Румботавър“ (2013), „Покаяние господне“ (2019), „Панихиди за птици и поети" (2019), „С върха на езика. Творения" (2023), на сборниците „Уплашеният човек“ (2011), „Деветият кръг на Рая“ (2016) и „Чудесата на Стойна Преподобна. Стари и нови свидетелства“ (2020). 

Румен Леонидов превежда предимно от руски и френски език. Превеждал е песни на руския поет Владимир Висоцки и на френския писател и поет Борис Виан, както и творби на латвийския лирик Ояр Вациетис.

 

НЕГОВИ СТИХОВЕ СА ПУБЛИКУВАНИ В НАД 16 СТРАНИ

В чужбина са издавани четири негови поетически книги: „Камък в блатото“ (1998, Скопие), „Край на митологията“ (2007, Варшава) и „С върха на езика“ (2009, Любляна) и „Край на митологията“, която излиза през 2021 г. на френски език.

Негови стихове са публикувани в САЩ, Великобритания, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Хърватия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Република Северна Македония, Полша, Словения, както и на арабски. 

 

В ПОЛИТИКАТА

Румен Леонидов се включва и в политиката. На 17 юли 2004 г. е сред учредителите на партията Съюз на националното достойнство „Гранит", на която е председател от 17 юли 2004 г.  до 2014 г. Липсата си на успех на това поприще поетът обяснява така: „Прекалено морален съм, за да бъда възприет от хората, които правят политики у нас, като свой“.

 

ДЕБЮТИРА КАТО ДРАМАТУРГ ПРЕЗ 2013 Г.

През 2013 г. Румен Леонидов дебютира като драматург. Тогава пише пиесата „Речта на селския крал“. Поводът е репортаж в предаването „Панорама" от 18 март 2011 г. Спектакълът е дебют и за Елин Рахнев като режисьор. В него Елин Рахнев показва разсъжденията на кмета на село Катунци Георги Коцев: „Ние селяните ке я изкараме държавата от кризата, нема да ти изкарат държавата от кризата нито Пампорово, нито Златни пясъци, морето - т'ва всичко там е скубачи, бе! Кой може да ти има 70 хотела с нормална работа, бе! Никой!" Постановката е представена на фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив през 2013 г., а софийската й премиера е на 11 октомври 2013 г. в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“.  За нея Румен Леонидов споделя: "Беше експеримент, беше една красива лудост, дано тази красива лудост допадне на повече хора".

 

ПРИЗНАНИЕ

Румен Леонидов е носител на много отличия. През 1995 г.  е удостоен с Международната награда за поезия в Рим, Италия, за стихосбирката му „Голям и малък“. През 2008 г. на Мелнишките вечери на поезията Румен Леонидов печели първа награда в Международния поетичен конкурс за стихотворението „Свети дух, духов ден” и наградата на ВМРО за стихотворението „Песен за Леонид войвода“. През 2010 г. е печели първа награда на хумористичния конкурс „Каунь" в Хасково, а през декември 2011 г. получава Националната награда за поезия „Иван Николов" на издателство „Жанет 45". През 2012 г. е удостоен с най-високата награда на Словения -  Кристалът на Виленица. На 23 април 2014 г. Румен Леонидов е обявен за „Рицар на книгата“. Наградата на асоциация „Българска книга“  му е присъдена за неговия сайт Факел. бг в категория „Интернет базирани медии. На 9 март 2023 г. Румен Леонидов става първия носител на Годишната литературна награда на академия „Иван Давидков", учредена с цел да се открояват и награждават автори „със свой глас и творческа самобитност", които полагат усилия за съхраняването и обогатяването на българския език. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"