Днес, 16 март, се навършват 90 години от рождението на уважавания режисьор Методи Андонов. По този повод в петък, 18 март, от 19.30 часа в камерната зала на Сатиричния театър в София, която носи неговото име,  артистичните му наследници ще отбележат гонишнината. 

Андонов е роден в Калище, Радомирско, през 1932 г. Името му винаги се асоциира с филма "Козият рог". Преди обаче да се занимава основно с кино, той работи на театралната сцена и е бил директор на Сатирата. Затова и честването на годишнината там не е случайно, още повече че на тази сцена той поставя редица емблематични постановки.  

Методи Андонов започва пътя си на режисьор в бургаския театър. Често наричат онези години - от средата на 50-те до края на 60-те, „славния период на театъра“, когато „прочутата четворка” – Методи Андонов, Леон Даниел, Вили Цанков и Юлия Огнянова създават модерния български театър. Талантът му е забелязан, когато идва в София и поставя в Сатиричния театър „Суматоха“ на Йордан Радичков, а след това на голям зрителски интерес се радват и спектаклите „Чичовци“ на Иван Вазов, „Ревизор“ на Гогол и „Михаил Мишкоед“ на Сава Доброплодни отново в Сатирата. 

За Методи Андонов писателят Йордан Радичков казва, че сякаш постоянно е догонвал някого или нещо – такава е била походката му, такава е била и мисълта му. Всъщност Методи Андонов е и този, който въвежда Радичков на театралната сцена. 

„Изкуството започва оттам, откъдето започва мисленето“, обичал на казва Методи Андонов, докато преподавал в театралната академия на своите студенти Стефан Данаилов, Илия Добрев, Стефан Мавродиев, Меглена Караламбова, Сава Хашъмов и Антон Горчев, преди той да изиграе Караиван в „Козият рог“.   

Методи Андонов умира на 12 април 1974 г.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Само жените и лекарите знаят колко необходима на мъжете е лъжата.

Анатол Франс, френски писател, роден на 16 април преди 180 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си