ЕЛЕНА ТАМАКЯРСКА, кор. на БНР в Перник

Десет учители от Перник ще преминат специален курс по преподаване на филмова грамотност в рамките на започващия в края на юни 21-и международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE /В Двореца/, съобщиха от община Перник.

Обучението ще бъде проведено от екип с ръководител Маша Сенчич, научен сътрудник във Факултета по драматични изкуства в Белград. В него ще бъдат включени проактивни преподаватели от град Перник. Те ще бъдат сертифицирани като педагози с профил филмова грамотност, като от тази есен новата дисциплина ще стане част от програмата на учениците в гимназиален етап. В допълнение към обучителната програма ще бъде направен и специален “Наръчник по филмова грамотност”.

Първият випуск, преминал обучението, ще има възможност да участва активно в 22-то издание на филмовия фестивал. Учениците ще могат да представят в специална конкурсна програма късометражните филми, които са успели да създадат по време на обучението, а журито ще връчи награда за най-добрите.

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...