ДРАГА ПОПОВА

На 22 март честваме 100 години от рождението на актьора Георги Попов, отдал живота си на българския театър и кино и част от златното поколение на театралното изкуство.

Роден е на 22 март 1924 г. в созополското село Веселие, но по-късно семейството му се преселва в Бургас, където той завършва прогимназия, а след това и класическа гимназия. През декември 2008 г. посмъртно е удостоен с  „Почетен гражданин“ на град Бургас.

В архива на националното радио има песни изпълнявани от него между които “Нашата учителка по руски“. Участва в в конкурса "Златен Орфей". А през 1980 г участва в конкурса "Бургас, морето и трудовите хора" с песента „Как летят тези дни години“ . По това време на оседемдесетте години песните в конкурса се съпровождат от естрадни оркестър на Бургас. През 1981 г. песента е включена в албум. В Бургас той е учил заедно с Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Милка Янакиева, Любомир Бодуров, Георги Раданов. През 1949 година завършва Държавната театрална школа в Народния театър „Иван Вазов” в класа на Боян Дановски.

 

Актьорът има над 200 роли в театъра и над 22 в киното. Емблематични са неговите големи превъплъщения в ролите на – адвокатът – /„Любов необяснима“ -Н. Йорданов/, инквизиторът /“Чучулигата – Ануи“/, Ефраим Кебът /“Страсти под брястовете“ – О’Нийл/, крал Хенри /“Крал Хенри ІV – Шекспир“/, Радион Николаевич /“Старомодна комедия“ – Арбузов/ и други.  Върхови постижения на българската комедия за онова време са ролите му на Манчо от „Вражалец“, Остап Бендер от „12-те стола“, Тартюф, Меркуцио от „Ромео и Жулиета“, Искиердо от „Монсерат“, пастор Мендере от „Призраци“, Фирс от „Вишнева градина“, Охрю-Бохлю от „Мата Хари“ и последната – в „Майстор Соленс “ от Ибсен и други.

Още се помнят ролите му във филмите „Ребро Адамово, „Хитър Петър“, “Невероятна история“, майор Вайс от поредицата „На всеки километър“.

Георги Попов играе в Народния театър, а после в театър „Сълза и смях“. През 1972 г. Георги Попов загърбва столицата и се оттегля в Бургас и Черноморец. В драматичен театър „Адриана Будевска” изиграва най-престижните си роли. Носител е най-високите театрални отличия. Почива на 7 март 1995 г. на 70 години.

В активния си творчески период от 1954 до 1994 година се снима в 22 български филма.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Само жените и лекарите знаят колко необходима на мъжете е лъжата.

Анатол Франс, френски писател, роден на 16 април преди 180 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си