ФрогНюз

Проектът е обявен още през 2018 г. и е одобрен от Фонда на киното. Режисьор е Михаил Локшин. Сценарият е на Роман Кантор. В ролята на Воланд е Аугуст Дил. Импровизацията на Локшин по"Майстора и Маргарита” на Булгаков се чакаше цели пет години.

Не напразно казват обаче, че и в киното, и в литературата има забранени теми, над които тегне зла съдба. Подобно на "Макбет" на Шекспир, "Майстора и Маргарита" носи пълен провал на хората, които се опитват да пресъздадат произведението. Или театърът ще изгори след премиерата, или ще се случи някакво нещастие с актьорите. Много режисьори са се заемали с "Майстора и маргарита" - Александър Петрович (Италия - Югославия), Юрий Кара и Владимир Бортко (Русия), Анджей Вайда и Мачей Войтишко (Полша).

Съдбата на "Майстора и Маргарита" на Локшин обаче също не се развива безоблачно. Първоначално се предполагаше, че "Майстора и Маргарита“ ще се превърне в глобален международен проект: Universal се съгласи да действа като продуцент, а сред партньорите беше световноизвестната марка за бижута Картие. Въпреки това, поради влошаването на политическата ситуация през 2022 г., финансовите "китове“ изчезнаха зад хоризонта и работата по филма с работно заглавие "Воланд“, която започна през 2021 г., беше спряна.

Версията на "Майстора и Маргарита" на Локшин не е филмова адаптация, а по-скоро вдъхновена от романа на Булгаков продукция. Историята на Воланд е фантазия на драматурга и само той я вижда, съществувайки в три или дори четири паралелни реалности. Някои определят филма като "радикална измишльотина". Критиците са на мнение, че от екрана струи "гавра", дори в диалозите на Булгаков.

Филмът има много сцени с възрастова граница от 18+, които критиците определят като "пресилени". "Российская газета" нарече новата филмова адаптация разочарование за онези зрители, които искаха да видят ясен сюжет, съответстващ на оригиналния източник. 

Романът на Булгаков е забранен дълго време в Съветския съюз. Булгаков го е писал и редактирал неколкократно под ботуша на Сталин с ясното съзнание, че книгата няма да излезе скоро. Цензурата е наложена от властите, защото книгата е сметната за "неморална" и е издадена изцяло за пръв път през 1967 г.

 

Кой е Михаил Локшин? 

Той е син на известните биолози Арнолд и Лорън Локшин от САЩ, които станаха известни с левите си възгледи и през 1986 г. получиха политическо убежище в СССР.

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.