Институтът за изследване на изкуствата при БАН и Държавна агенция „Архиви“ организират на 27 март от 16,30 в изложбена зала „Архиви“ (София, ул. „Московска“ 5) изложба, посветена на 120 години от рождението на Златан Дудов (1903-1963) – български режисьор, драматург и сценарист, живял и творил в Германия, Франция и Швейцария.

Роден в Цариброд през 1903 г., завършил Трета мъжка гимназия в София, той заминава за Берлин преди да навърши 20 години. Работи в театъра с Бертолт Брехт и създава през 1931 г. филма „Куле Вампе или На кого принадлежи светът“, забранен през 1933 г. след идването на Хитлер на власт.

Златан Дудов напуска Германия и прекарва времето до края на Втората световна война в емиграция във Франция и Швейцария, където режисира в театъра и киното, пише пиеси и филмови сценарии. През 1946 г. е един от основателите на филмовата студия на ГДР ДЕФА, където поставя 7 игрални филма. Загива при автомобилна катастрофа на 12 юли 1963 г. по време на снимките на последния от тях „Кристине“.

Изложбата е реализирана от учени от сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата на БАН и специалисти от Държавна агенция „Архиви“ с финансовата подкрепа на Столична програма Култура – направление „София – творчески град на киното“ (под егидата на ЮНЕСКО) и в партньорство с международния "София филм фест".

„Анализирането на вярата не включва задължително метод за живеене без нея.”

Юлия Кръстева, българо-френска писателка, феминистка, критик и философ, родена на 24 юни преди 83 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…