ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА, В. "СЕГА"

От сцената на клуб "Максим" в театър "Българска армия" бяха обявени номинациите за съвременна българска драматургия, които ще се борят за награда "Аскеер" на 24 май. 

Сред трите номинирани пиеси е "Изход" от Йоана Мирчева, спечелила първия конкурс за нова пиеса на Нов български университет на тема "Справедливост". Действието се развива в затвор за малолетни престъпници, а героите разкриват защо лежат там, за какво мечтаят и от какво се страхуват. 

Неда Соколовска също ще се бори за наградата. Нейната пиеса "Закачане", която се играе в театър "София", е първият вербатим спектакъл на голяма сцена в столицата. Реални истории на реални хора са записани и се възпроизвеждат от актьорите в реално време на сцената. Актьорите слушат аудиозаписи чрез слушалки в ушите си и на момента "им дават живот" на сцената, се твърди в анотацията на спектакъла. 

Интересното заглавие "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова, което може да видите в Народния театър "Иван Вазов", е третият номиниран текст. Спектакълът среща зрителите с две изключителни фигури от историята на Европа, две кралици - във въображаема среща преди смъртта. Кралица Елизабет I и Мария Стюарт, които никога не са се срещали, са заедно на сцената. Историческите предпоставки обаче отиват на заден план, тъй като текстът се занимава с изследване на две различни женски природи и косвения сблъсък между тях в един опасен, раздиран от конфликти и религиозни противоречия мъжки свят.

"Младите присъстват в тазгодишните номинации и като персонажи. Това е една от темите, доминиращи в пиесите на Неда Соколовска и Йоана Мирчева например", каза Пламен Дойнов, член на 20-членното жури на фондация "Аскеер".

Теодора Димова, също член на журито, подчерта, че българската драматургия сякаш е тръгнала по пътя на комерсиалното. "Театърът започна да служи на масовия вкус, на продължаването на реалити форматите. Сякаш творците нямат достатъчно самочувствие, за да застанат срещу течението и да задават по-високи критерии. Има обаче и друга тенденция, която много ме радва, а именно, че без да се поставят големи претенции за социални послания, има много честен и почтен опит авторите да влязат в кожата на съвременния човек и да усетят сърцебиенето му", каза тя.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Няма начин да пишеш добре и в същото време да пишеш лесно.”

Антъни Тролъп, английски писател, роден на 24 април преди 203 години

Анкета

Трябва ли да се забрани лотарията по телевизията?

Да, защото е хазарт - 95.8%
Не, какво толкова? - 4.2%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Капанът на политическата коректност

"Квадратът" е сатира за социалното лицемерие, липсата на емпатия и маймуната в човека

Лазар Николов. Страници от архива

Проф. Куюмджиев е съставил грижливо и с пиетет към автора тази интересна книга – документ за едно време, противоречиво, несвободно, но и определено творческо.

Любов на кръстовището на историята

Силвия Томова е написала своя роман „Грохот“ страстно и с вдъхновение.