Николай Димитров – ученик от училището по изкуствата в Русе, е безспорната зведа на ХІ издание на Международния конкурс "Франц Шуберт", който се проведе в Русе. 16-годишният възпитаник на клавирния педагог Даниела Кюркчиева взе участие във всеки един от петте дни на надпреварата и получи респектиращите седем отличия.

Младият талант спечели първа награда при пианистите в трета възрастова група, където участваха изпълнители от 19 до 33 години. Въпреки че е само на 16, той се представи в три тура, включително свирене на концерт с оркестъра на Държавната опера - Русе. Като индивидуален изпълнител получи и специалната награда на Българското национално радио - продуциране на студиен запис в БНР, а общинската фондация "Русе - град на свободния дух" му даде награда за най-ярко представяне на русенски участник. Като част от дуо "Апасионато" заедно с флейтиста Димитър Димитров Николай спечели и голямата награда на конкурса. Дуото получи най-високия приз за своето блестящо представяне в категорията за камерна музика. 

Първи награди спечелиха още 10-годишната пианистка от Румъния Карина Танасе-Ене, която взе и наградата за най-малък участник, и Катрин Терзич от НУИ-Русе. При клавирните дуа победители са Марта Войчик Шикора и Якоб Шикора - Полша, а в класическото пеене - Кристиян Христов от София. В камерната музика надделя перкусионният ансамбъл от Плевен "Акцент".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • КЛАСИКА

    30-те най-добри книги според французите

    Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

  • ПОРТРЕТ

    Почит за Стефан Данаилов 

    Гледайки днес превъплъщенията му сме наясно, че дори и най-баналните, най-екзалтираните и конюнктурните са ценни именно като част от неговата биография.

„Животът е толкова прелестно заклинание, че всеки търси начин да го развали.“

Емили Дикинсън, американска поетеса, родена на 10 декември преди 187 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

"Идеал" или "Турбо"

"Дъвка за балончета" пита какво се е случило с децата на 80-те и техните мечти.

Страстта като невъзможност за щастие

50 години от екранизирането на  "Анна Каренина" от Александър Захри. Изпълнението на Татяна Самойлова се нарежда сред световните образци на тази роля за всички времена.

Рафаел – необходимата невинна жертва

„Рафаел“ е важна и значима книга в творческата биография на Леа Коен.