Николай Димитров – ученик от училището по изкуствата в Русе, е безспорната зведа на ХІ издание на Международния конкурс "Франц Шуберт", който се проведе в Русе. 16-годишният възпитаник на клавирния педагог Даниела Кюркчиева взе участие във всеки един от петте дни на надпреварата и получи респектиращите седем отличия.

Младият талант спечели първа награда при пианистите в трета възрастова група, където участваха изпълнители от 19 до 33 години. Въпреки че е само на 16, той се представи в три тура, включително свирене на концерт с оркестъра на Държавната опера - Русе. Като индивидуален изпълнител получи и специалната награда на Българското национално радио - продуциране на студиен запис в БНР, а общинската фондация "Русе - град на свободния дух" му даде награда за най-ярко представяне на русенски участник. Като част от дуо "Апасионато" заедно с флейтиста Димитър Димитров Николай спечели и голямата награда на конкурса. Дуото получи най-високия приз за своето блестящо представяне в категорията за камерна музика. 

Първи награди спечелиха още 10-годишната пианистка от Румъния Карина Танасе-Ене, която взе и наградата за най-малък участник, и Катрин Терзич от НУИ-Русе. При клавирните дуа победители са Марта Войчик Шикора и Якоб Шикора - Полша, а в класическото пеене - Кристиян Христов от София. В камерната музика надделя перкусионният ансамбъл от Плевен "Акцент".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОРТРЕТ

  Памет за Балабанов

  Той бе умен, талантлив и вещ в професията си сценарист и режисьор, под чието ръководство направиха върхови превъплъщения плеяда актьори като Сергей Бодров младши, Сергей Маковецки, Дмитрий Дюжев, Александър Яценко, Никита Михалков, Ингеборг Дапкунайте, Михаил Скрябин, Алексей Серебряков, Алексей Чадов, Леонид Бичевин, Виктор Сухоруков.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

Безнадеждни са моите думи,

безнадеждна е мойта любов,

моя стих е лъча на безумие,

мойта песен е горестен зов.

Николай Лилиев, поет и драматург, роден на 26 май преди 133 години

Анкета

Тревожи ли Ви, че в България медиите са под натиск?

Да - 97.1%
Не - 0%
Не смятам, че са под натиск - 2.9%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Непретенциозна комедия за лятна разтуха

„Революция X“ ще си намери своята публика, особена в настъпващите горещи дни и ще се хареса от зрители с по-непретенциозен вкус, търсещи в киното основно леката забава.

Архитектура за хора от третата възраст

Книгата „Архитектура за хора от третата възраст“ променя представата за това какво означава „старчески дом“ и показва чрез различни примери как тези социални домове могат да бъдат авангард на архитектурата като цяло, което е и пример как не трябва да се робува на закостенелия образ. 

Духовен зомби апокалипсис

 

 

"Нелюбов" на Андрей Звягинцев регистрира разпада на едно семейство и едно общество