Сагата с доставянето и монтирането на орган в музикалната зала в Сливен е приключила успешно. Това е разказала по БНР преди дни органистката Мария Славова. Тя е свирила на инструмента в края на октомври при откриването на сезона на Сливенския симфоничен оркестър.

Сагата датира от 2005 г., когато органът е изпратен от Швейцария, но поради липса на зала, в която да бъде монтиран, 10 г. престоява в гараж. През 2014 г. инструментът е транспортиран в Румъния, в работилницата на швейцареца Фердинанд Щемер в Харман, община Брашов. Тогава общината в Сливен съобщава на сайта си:

"Оценката, която са направили специалистите там, сочи, че музикалният инструмент на сливенската зала е вероятно да стане най-добрият музикален орган в България, тъй като е с много добри качества и изработка. Отремонтирани са дървените и метални елементи, като остава да се възстанови сценичната каса на инструмента и електрооборудване. Към него са добавени два нови регистъра, с които звученето и възможностите на инструмента се обогатяват значително." 

Ремонтът излиза 120 000 лв. Сумата е събрана с дарения и платена на вноски. 

Монтажът в Сливен се оказва проблем, защото според съобщението на общината са "необходими три седмици абсолютна тишина в залата и температура от 18 до 20 градуса".

После следва ремонт на зала "Сливен" и усилията на местните културни дейци да убедят общината, че трябва да се дадат пари за монтажа на инструмента, защото това е културна инвестиция, която си струва. 

Финалът след 12 г. е благополучен.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • КЛАСИКА

    30-те най-добри книги според французите

    Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

  • ПОРТРЕТ

    Почит за Стефан Данаилов 

    Гледайки днес превъплъщенията му сме наясно, че дори и най-баналните, най-екзалтираните и конюнктурните са ценни именно като част от неговата биография.

„Винаги съм слушал сърцето си, защото е символ на живота.“

Жан Маре, френски актьор, роден на 11 декември, преди 106 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

"Идеал" или "Турбо"

"Дъвка за балончета" пита какво се е случило с децата на 80-те и техните мечти.

Страстта като невъзможност за щастие

50 години от екранизирането на  "Анна Каренина" от Александър Захри. Изпълнението на Татяна Самойлова се нарежда сред световните образци на тази роля за всички времена.

Рафаел – необходимата невинна жертва

„Рафаел“ е важна и значима книга в творческата биография на Леа Коен.