Сагата с доставянето и монтирането на орган в музикалната зала в Сливен е приключила успешно. Това е разказала по БНР преди дни органистката Мария Славова. Тя е свирила на инструмента в края на октомври при откриването на сезона на Сливенския симфоничен оркестър.

Сагата датира от 2005 г., когато органът е изпратен от Швейцария, но поради липса на зала, в която да бъде монтиран, 10 г. престоява в гараж. През 2014 г. инструментът е транспортиран в Румъния, в работилницата на швейцареца Фердинанд Щемер в Харман, община Брашов. Тогава общината в Сливен съобщава на сайта си:

"Оценката, която са направили специалистите там, сочи, че музикалният инструмент на сливенската зала е вероятно да стане най-добрият музикален орган в България, тъй като е с много добри качества и изработка. Отремонтирани са дървените и метални елементи, като остава да се възстанови сценичната каса на инструмента и електрооборудване. Към него са добавени два нови регистъра, с които звученето и възможностите на инструмента се обогатяват значително." 

Ремонтът излиза 120 000 лв. Сумата е събрана с дарения и платена на вноски. 

Монтажът в Сливен се оказва проблем, защото според съобщението на общината са "необходими три седмици абсолютна тишина в залата и температура от 18 до 20 градуса".

После следва ремонт на зала "Сливен" и усилията на местните културни дейци да убедят общината, че трябва да се дадат пари за монтажа на инструмента, защото това е културна инвестиция, която си струва. 

Финалът след 12 г. е благополучен.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОРТРЕТ

  Памет за Балабанов

  Той бе умен, талантлив и вещ в професията си сценарист и режисьор, под чието ръководство направиха върхови превъплъщения плеяда актьори като Сергей Бодров младши, Сергей Маковецки, Дмитрий Дюжев, Александър Яценко, Никита Михалков, Ингеборг Дапкунайте, Михаил Скрябин, Алексей Серебряков, Алексей Чадов, Леонид Бичевин, Виктор Сухоруков.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Аз съм повлиял толкова зле на американската литература, повече отколкото всеки друг, за когото се сещам.”

Дашиъл Хамет, американски писател, роден на 27 май преди 124 години

Анкета

Тревожи ли Ви, че в България медиите са под натиск?

Да - 97.1%
Не - 0%
Не смятам, че са под натиск - 2.9%

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Непретенциозна комедия за лятна разтуха

„Революция X“ ще си намери своята публика, особена в настъпващите горещи дни и ще се хареса от зрители с по-непретенциозен вкус, търсещи в киното основно леката забава.

Архитектура за хора от третата възраст

Книгата „Архитектура за хора от третата възраст“ променя представата за това какво означава „старчески дом“ и показва чрез различни примери как тези социални домове могат да бъдат авангард на архитектурата като цяло, което е и пример как не трябва да се робува на закостенелия образ. 

Духовен зомби апокалипсис

 

 

"Нелюбов" на Андрей Звягинцев регистрира разпада на едно семейство и едно общество