Димитър Иванов - концертмайстор на операта във Франкфурт, ще свири със Софийската филхармония в неделя, 5 ноември. На диригентския пулт ще застане изключителният Адриан Прабава.  В програмата са включени емблематични творби на Корнголд и Дворжак. Звездният тандем излиза на сцената на зала „България“ от 11 ч.

„При предишното си гостуване в България Прабава вдъхнови Софийската филхармония със своя интелигентен подход към музиката и впечатляващата си позитивност. Първият концертмайстор на операта във Франкфурт Димитър Иванов впечатлява с чувствените си интерпретации, които му носят много награди от престижни конкурси“, споделиха от институцията.

ПРОГРАМАТА:

ЕРИХ ВОЛФГАНГ КОРНГОЛД - Концерт за цигулка и оркестър Ре мажор опус 35

АНТОНИН ДВОРЖАК - Симфония № 9 ми минор опус 95 „Из Новия свят” 

---

Корнголд (1897 - 1957) - създателят на „симфоничния престиж” на филмовата музика в началото на ХХ век,  замисля и завършва цигулковия си концерт през 1945 г.  Той е  знак на почит към виенския стил и Густав Малер, неговият откривател и е  посветен го на неговата вдовица Алма Малер-Верфел. Композиторът дълги години работи в Холивуд. Той печели „Оскар” за музиката към първия си филм „Приключенията на Робин Худ”. Корнголд е вдъхновил Джон Уилямс за музиката  за "Междузвездни войни". Нещо повече – Уилямс директно е заимствал от музиката на Корнголд към филма от 1942 "Кинг Роу", в който играе тогава изгряващия актьор  Роналд Рейгън. Той толкова харесва мелодията, че пожелава оригиналната симфонична музика на "Кинг Роу" да звучи по време на встъпването му на президентския пост. 

Три месеца след пристигането си в Съединените щати през януари 1893  г. Дворжак (1841 - 1904) започва да пише Деветата си симфония. Публикувана е първоначално като Пета, затова често се изписва с двойна номерация.  За нея в едно свое писмо до д-р Емил Козанек Дворжак казва: „… Нямам много работа в Консерваторията, така че ми остава време за творчеството ми. Тъкмо сега завършвам нова симфония в ми минор. Това много ме радва. Тя ще се отличава значително от предишните. Влиянието на Америка в нея може да почувства всеки, който има усет….”.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОРТРЕТ

    Авторът! Авторът!

    Скорсезе все още олицетворява значимото авторско кино в неговата американска интерпретация, съчетаваща актуална проблематика и зрелищно професионално майсторство.

„Сексуалността, знаете ли, е нетрайна стока, която не бива да пренебрегвате.“

Скарлет Йохансон, американска актриса, родена на 22 ноември преди 33 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Смъртта е само друга реалност - Рената Литвинова на 50

В своята кариера Рената Литвинова се е снимала в 34 филма, режисирала е игрални и музикални продукции (за певицата Земфира),  има 14 киносценария, озвучавала е роли, била е също и продуцент. 

„Възвишение“ на Виктор Божинов

Филмът му ще постигне завиден успех, ще вкара обратно в салоните българската публика.

"Възвишение" е добър филм

Екранизацията запазва духа на романа на Милен Русков.