След тежка и продължителна борба с рака почина незабравимият актьор Никола Анастасов, съобщи БНР.

"Човек трябва да го помнят с усмивка, с весело настроение, никому не е нужно да знае скърбите му и драмите му и да става съпричастен. Всички живеем, за да се радваме един на друг, а смехът, както казвам аз, е превъзходство на духа и по-хубаво нещо няма", заяви в интервю през април тази година Анастасов.

Големият български актьор е роден на 22 април 1932 г. в София. Завършил е актьорско майсторство при проф. Филип Филопов във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1955). Работил в театрите във Враца (1955-1956), Варна (1956-1957). След това започва работа в Сатиричния театър в София, на чиято сцена остава през целия си професионален път, като имаше изяви включително и тази пролет. 

Никола Анастасов е един от най-емблематичните актьори в българското кино и театър. Той оставя незабравими роли в култови филми, като "Тримата от запаса" от 1971 г., където играе Пейо. Във филма той участва заедно с легендарните актьори Георги Парцалев и Кирил Господинов. незабравима е играта му в популярната телевизионна адаптация на "Криворазбраната цивилизация" (1974 г.).

Поклонението ще е в петък – 12 август, от 10 до 13 ч. във фоайето на Сатиричния театър.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОРТРЕТ

    Авторът! Авторът!

    Скорсезе все още олицетворява значимото авторско кино в неговата американска интерпретация, съчетаваща актуална проблематика и зрелищно професионално майсторство.

„Вярвам, че човекът на изкуството трябва да бъде индивидуалист, леко изолиран.“

Кшищоф Пендерецки, полски композитор и диригент, роден на 23 ноември преди 84 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

Смъртта е само друга реалност - Рената Литвинова на 50

В своята кариера Рената Литвинова се е снимала в 34 филма, режисирала е игрални и музикални продукции (за певицата Земфира),  има 14 киносценария, озвучавала е роли, била е също и продуцент. 

„Възвишение“ на Виктор Божинов

Филмът му ще постигне завиден успех, ще вкара обратно в салоните българската публика.

"Възвишение" е добър филм

Екранизацията запазва духа на романа на Милен Русков.