След тежка и продължителна борба с рака почина незабравимият актьор Никола Анастасов, съобщи БНР.

"Човек трябва да го помнят с усмивка, с весело настроение, никому не е нужно да знае скърбите му и драмите му и да става съпричастен. Всички живеем, за да се радваме един на друг, а смехът, както казвам аз, е превъзходство на духа и по-хубаво нещо няма", заяви в интервю през април тази година Анастасов.

Големият български актьор е роден на 22 април 1932 г. в София. Завършил е актьорско майсторство при проф. Филип Филопов във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1955). Работил в театрите във Враца (1955-1956), Варна (1956-1957). След това започва работа в Сатиричния театър в София, на чиято сцена остава през целия си професионален път, като имаше изяви включително и тази пролет. 

Никола Анастасов е един от най-емблематичните актьори в българското кино и театър. Той оставя незабравими роли в култови филми, като "Тримата от запаса" от 1971 г., където играе Пейо. Във филма той участва заедно с легендарните актьори Георги Парцалев и Кирил Господинов. незабравима е играта му в популярната телевизионна адаптация на "Криворазбраната цивилизация" (1974 г.).

Поклонението ще е в петък – 12 август, от 10 до 13 ч. във фоайето на Сатиричния театър.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„За жената бракът е изход, а за мъжа – място за паркиране.“

Глен Клоуз, американска актриса, родена на 19 март преди 71 години

Анкета

Трябва ли да се забрани лотарията по телевизията?

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Необходимостта от втори прочит

„Хора, години, живот” на Еренбург не издържа изпита на времето, както предричаха и българските им клакьори от Съюза на писателите.

„Изгубеният свят” на чехите протестанти в България 

Книгата „Bulgarian Protestants and the Czech village of Voyvodovo” е „историческо огледало” на нашето съвремие.

Вестникът като власт

The Post за пръв път събира Спилбърг, Том Ханкс и Мерил Стрийп.