2 октомври от 18 ч

Среща разговор с проф. Величко Минеков и Велислав Минеков за паметника на Съединението

Вход свободен

---

3 октомври от 11.30 ч

В концерта са включени произведения от епохата на барока и съвременността. 

Антонио Вивалди -" L'estro armonico" оp. 3 № 6, a moll

изп. квартет " Ars musica" -Новислав Михайлов- цигулка

                                            -Боян Кирилов-цигулка

                                            -Катя Вълева- виола

                                            -Йордан Стойчев- виолончело

и с участието на -Кирил Минов-цигулка 

                            -Ясен Стаменов-цигулка

                            -Петър Кирилов-виола 

-Галина Апостолова-чембало

Георг Фридрих Хендел-" Френски арии", 

изп. Жанета Стегарева-сопран, 

        Ивайло Донков- тенор, 

        Галина Апостолова-чембало

 

Георг Фридрих Хендел- дует " Caro autor di mia doglia", 

изп. Жанета Стегарева, 

       Ивайло Донков, 

       Галина Апостолова

Георг Филип Телеман -"Am feste der Verkundigung Mariae" ,

 изп. Жанета Стегарева, 

         Новислав Михайлов 

         Галина Апостолова

Георг Филип Телеман-"Am Michaelistage" , 

изп. Ивайло Донков, 

        Новислав Михайлов, 

        Галина Апостолова

Велислав Заимов-квартет,

изп. Новислав Михайлов-цигулка

        Катя Вълева- виола

        Йордан Стойчев -виолончело

        Галина Апостолова -пиано 

Жанета Стегарева- Терзийска, сопран, е солистка на Държавна опера- Пловдив .Репертоарът й включва множество  партии из опери на Хендел, Перголези, Моцарт, Росини, Белини, Доницети, Чимароза, Верди, Пучини, Бизе и др. Тя изпълнява и различни кантатно-ораториални произведения- Бах- кантати, Хендел- „Месия”,Перголези –“Stabat mater”, Моцарт- „ Реквием”, „ Коронационна меса”, мотет “Exultate, jubilate!”, Карл Орф-„Carmina burana” и др.

Певицата изпълнява и множество камерни творби от песенния жанр, между които и редица премиерни заглавия от български композитори. Гостува в различни български и чуждестранни оперни театри . Осъществила е  редица записи в БНР и БНТ.

Младият певец Ивайло Донков, тенор, е завършил НМА- София, специализирал е камерно пеене в НМА и в музикалния колеж в Бъркли. Изпълнител е на камерна и ораториална музика от различни епохи. Участва в различни камерни състави. Работи в националния филхармоничен хор „ Светослав Обретенов”.

Пианистката Галина Апостолова  преподава по камерно пеене в НМА-София. Тя  активно участва в концертния живот като солист на повечето български оркестри и като камерен изпълнител с певците О. Михайлова, Ив. Рушев, Ив. Нинова , Снежина Куманова, Надя Колева различни формации. Осъществила е десетки премиери на творби от български и чужди композитори.От 1997 г. Галина Апостолова работи в клавирно дуо с Лиляна Гетова, с която осъществяват редица концерти и записи. Апостолова е изпълнител на редица тематични концерти с вокална и клавирна музика съвместно с Жанета Стегарева и др.

Камерният ансамбъл „Арс музика” е подвижна структура. В него участват изпълнители на различни инструменти, но струнният квартет е основен състав. Гъвкавостта на ансамбъла му позволява изпълнение на разнообразен репертоар, включващ изпълнение на произведения от различни епохи и стилове. Това прави ансамбъла предпочитан партньор на изтъкнати инструменталисти като: Лидия Ошавкова, Димо Димов, Йосиф Радионов, Ангел Станков, Велика Цонкова, Дора Иванова, Анатолий Кръстев, Веско Пантелеев и др.

Ансамбълът е участвал в редица фестивали: в Сомюр, Реймс, Париж (Франция), Скопска есен, ReMusica – Прищина (Косово), Софийски музикални седмици, Зимни музикални вечери в Пазарджик, фестивали на камерната музика в Пловдив и София, Нова българска музика.

Български композитори като Велислав Заимов, Кирил Илиевски, Кирил Ламбов, Андрей Диамандиев  са писали произведения специално за „Арс музика”, на които ансамбълът е първи изпълнител. 

 Вход с билети

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОРТРЕТ

  Чомски - най-важният интелектуалец на съвремието

  Той е неуморим. И неумолим в критиката си към несправедливостите на съвремието ни. Ноам Чомски, геният на лингвистиката, просветителят с леви възгледи, един от най-непримиримите критици на САЩ и капитализма, навърши 90.

 • НАСЛЕДСТВО

  Антибиблиотеката на Еко, или колко важни са непрочетените книги

  Четенето носи допълнителни ползи за човека. Данните показват, че то намалява стреса, задоволява нуждите от социални връзки, подобрява уменията за общуване и емпатия, усилва определени когнитивни способности

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Памет за Алексей Баталов

  Макар и да изглежда, че е бил галеник на съдбата, битието на актьора не е постлано само с лалета и рози.

За “Нобел” се иска литература, която успява да стимулира интереса към цяло едно общество, или култура, или регион. Ние сякаш сами не сме си интересни като общество, как да сме интересни на другите?!“

Бойко Пенчев, литературовед, писател, преводач и преподавател, роден на 16 януари преди 51 години

Анкета

Пловдив '2019 ще бъде ли провал?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Новият Йонеско

Матей Вишниек може да се нарече една от емблемите на съвременния начин на модерно мислене за театър.

Сърцето на шампиона

„Крийд 2“ ще се хареса, ще си върне разходите, ще натрупа и печалба, това е ясно. Той е добър като замисъл, но куца като реализация.

Жаждата, която ни изгаря

Малката стегната повест на Карабашлиев, коята излезе след разточителния му епос „Хавра“, се поглъща бързо, без усилия и предразполага към размисъл.