Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще отбележи 70-тата си годишнина с три концертни спектакъла в НДК (София).

На 18 февруари е концертът “НАЧАЛОТО”, в който ще изпълнени музикални и танцови произведения, съхранени от раждането на ансамбъла до 1985 г., включително и емблематичната постановка “Тракийска сватба”. 

На 19 февруари следва концертът “ПЪТЯТ", в  който ще бъдат демонстрирани сценичните постижения ансамбъла, чрез премиерата на три нови произведения.

„А на 20 февруари ще се докоснем до предаденото и получено фолклорно и сценично наследство в концерта “НАСЛЕДСТВОТО”, уточняват организаторите.  

Специални гост изпълнители в юбилейната фолклорна трилогия ще бъдат професионалните ансамбли “Пирин” и “Тракия”.

Тържествените концерти по повод 70-годишния юбилей на ДФА “Филип Кутев” се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ е основан на 1 май 1951 година по модела на гастролиралия малко по-рано в България руски Хор „Пятницки“. Водеща роля в създаването му има композиторът Филип Кутев, като в инициативата участват различни други институции (Комитетът за изкуство и култура, Радио „София“, Етнографският институт) и личности (Марин Големинов, Асен Разцветников, Илия Бешков, Константин Петканов, Райна Кацарова, Елена Стоин, Иван Качулев). Филип Кутев създава и ранния репертоар на ансамбъла със свои обработки на фолклорна музика и авторски композиции.

След смъртта на Филип Кутев ансамбълът носи неговото име. През първите години в ансамбъла постъпват творци от различни фолклорни области на България. През годините се сменят поколения танцьори, певци и музиканти в областта на българския фолклор.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 150 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора