ТАТЯНА ИВАНОВА, БНР

Български музиканти, работещи в САЩ, обявиха онлайн конкурс за стипендия на името на проф. Ростислав Йовчев - големия наш пианист и педагог, когото загубихме през лятото на миналата година.

Стипендията е в размер на 1000 щатски долара и за нея могат да кандидатстват пианисти на възраст от 7 до 18 години с българско гражданство. Срокът за изпращане на запис е до 17 април 2022 г.

Победителят в конкурса ще бъде избран от международно жури в състав: Антоанета Воденичарова - дългогодишен преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен; Хосу де Солаун (Испания, САЩ) и проф. Маркус Праузе (Австрия). Препоръчително е кандидатите да подготвят и изпратят запис на пиеса от български автор.

Веселин Нинов от фондация "Музика", базирана в Ню Йорк, и съпругата му Тоня Бибашка са организатори на международен конкурс за пианисти и цигулари на името на композитора Емануил Манолов. Проф. Йовчев беше член на респектиращото жури в първите две издания през 2018 и 2019 г.

Веселин Нинов разказва в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за контактите им през годините с уважавания пианист и за решението да обявят конкурс за стипендия на негово име паралелно с провеждането на Третия клавирен конкурс "Емануил Манолов" 2022. 

 

Звуковият файл ТУК

Условията за участие в конкурса за стипендия на името на проф. Ростислав Йовчев" ТУК

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да обичаш и да бъдеш мъдър е невъзможно.“

Френсис Бейкън, английски философ и писател, роден на 22 януари преди 461 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател