Списание „ Театър" съобщи за кончината на Юлиан Вучков (1936–2019) – дългогодишен негов автор, а в годините на прехода – телевизионен шоумен и автор на дебели книги. 

Ето какво гласи съобщението на редколегията:

"Повече от две десетилетия той беше главен редактор на единственото специализирано издание за театър у нас. Този етап е най-стабилният от историята на списанието, което редовно поддържаше периодичност от дванадесет книжки в годината, с хартиен обем, позволяващ да се обхванат всички важни театрални събития и теми, независимо от това къде се провеждат – в столицата или извън нея.

По времето на проф. Юлиан Вучков сп. „Театър” изгради и защити много свои нови рубрики, които анализираха постиженията и на чужди театрални култури, колкото и избирателно да беше това, поради идеологическата и естетическа цензура на социалистическия режим.

Лична заслуга и изискване на проф. Юлиан Вучков бе да се отпечатват във всеки брой на сп. „Театър” по една или две пиеси, като предимство имаха новите български заглавия. Автори като Иван Радоев, Станислав Стратиев, Йордан Радичков, чиито имена срещаме в игралните афиши и днес, се доверяваха на изданието и техни пиеси се публикуваха на страниците му.

Проф. Юлиан Вучков следеше развитието и кризите на българския театър, страдаше и критикуваше, громеше растящата депрофесионализация на сцената и естетическата деградация. Търсеше опора и вдъхновение в строителите на българския театър – големите имена и заглавия от близкото и по-далечното ни минало.

Проф. Юлиан Вучков е личност, която обогати българската култура със своите изследователски театрални трудове а също и със стотиците броеве на сп. „Театър”, преминали през ума и сърцето му. Поклон!"

Зрителите ще запомнят "професора" – научна титла, която той си самоприсъди, с безбройните му смешни телевизионни изяви. Той беше единствено почетен професор - от октомври 2012 г. на Библиотекарсикя университет, а от 2013 г. – и на Университета за национално и световно стопанство. Телевизионните му изяви го превърнаха в любимец на публиката и на "Гоподари на ефира" заради цветистия му език, безподобните му метафори и неподражаемите му критики на управляващите, на ниската култура, на кича в живота и изкуството. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 206 г.

Анкета

Одобрявате ли храната в ресторантите да е с по-нисък ДДС от книгите?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.

Достойнствата на една книга

 „Невидимата искра на Възраждането” е добросъвестно изследване, което разкрива малко познати дейтали от историята ни, както и невидимите на механизми на тайните общества и влиянието им върху възрожденските дейци.