БОРИСЛАВ ГЪРДЕВ

Тази книга за мен е приятна изненада. Зная, че братя Мормареви отдавна са покойници – Мориц Йомтов от1992 г., а Марко Стойчев от 2006. Винаги съм свързвал този тандем, проявил се блестящо в литературата и киното, с усмивката. Те са автори на много успешни фейлетони, които пишат на „Марица“ – та на Мориц Йомтов в кухничката на апартамента му на улица „Шипка“ , изядайки понякога по цяла пита балкански кашкавал.

За киното ги кани Анжел Вагенщайн.

От 1965 до 2007 пишат поредица от сценарии, както за музикални комедии – „Старинната монета“ (1965), така и за сатири – „Двойникът“ (1980), за тъжни лирични комедии – „Сиромашко лято“ (1973), „Два диоптъра далекогледство“ (1975) и за деца, където са и най – големите им успехи – „Таралежите се раждат без бодли“ (1971), „С деца на море“ (1973), „Задача с много неизвестни“ (1977)„Войната на таралежите“ (1979)“Васко да Гама от село Рупча“ (1986), „Мъже без мустаци“ (1989), „Ваканцията на Лили“ (2007), дело на Марко и Кънчо Стойчев…

Познавам ги и като автори на романи, родили се от техните великолепни сценарии – „Войната на таралежите“, „Васко да Гама от село Рупча“, „Лили“.

„Еврейски вицове“ е нещо ново, предизвикателно и също толкова интересно и смешно. От публикуваните предговори на двамата автори от 1993 г. оставам с убеждението, че сборникът е гласен да излезе преди четвърт век, но вече след смъртта на Йомтов.

Кое е забавило публикуването му за мен остава тайна. Трудно ми е да определя и степента на съавторството на всеки от тях – но предполагам, че и Марко и Мориц са чели и обработвали съвместно всеки виц.

Любопитна ми е тематичната подредба по цикли на вицовете , както и заглавията им – „Господ“, „Равини и други служители на Бога“, „Търговци“, „Семейни“, „От времето на Хитлер“, „От времето на Сталин“ /би трябвало да се добави на Хрушчов, Брежнев и Андропов/, „Израелски“, „Американски“, „Логика“, „Диалози“ и „Разни“.

Наистина братята са желали да обхванат целия спектър на еврейската смехова култура, тъй като според Марк Опенхаймер, редактор на „Еврейска комедия : Сериозна история“ - „Няма друг аспект от еврейската култура, който да ме изпълва с толкова гордост, както нашата бликаща самоирония.“

Да разкрият в обичайна и не толкова типична светлина и обикновените граждани юдеи, носещи познатите фамилии Абрамович, Рабинович, Менделсон, знайните и незнайни равини и бизнесмени, докато стигнат до знакови фигури, герои на смеха, като барон Ротшилд , Алберт Айнщайн, Хитлер, Гьоринг, Гьобелс, Сталин, Каганович.

Ситуациите, героите, конфликтите са умело подбрани и режисирани.

Колкото и да е кратък вицът, той си има своя изящна структура и микродраматургия и наистина при четенето му е скеч със своето ефектно въздействие.

Самоиронията е налице, но дори когато герои на вицовете са представители на народи, към които евреите не хранят достатъчно топли чувства, като руси, поляци и немци, погледът към тях е насмешливо – незлоблив и в никакъв случай сардоничен или унизителен.

Читателят има какво да научи за съдбата, психиката, манталитета и поведението на юдея – независимо дали е в обичайната си делнична или необикновената и екстремална военновременна съдба.

Впечатлява упоритостта, твърдостта, оптимизма, смелостта и горчивоироничния поглед към действителността, която не винаги е благосклонна за евреина, но която винаги го мотивира да се бори и успява в живота.

„Еврейски вицове“ е една миниенциклопедия на еврейския дух, на усета на този народ да се шегува и иронизира дори в най-трагични мигове от съществуването му.

Освен умелата композиция на материала посочвам и удачно подбраните текстове, които се четат леко, с увлечение и ведро лицеизражение.

Аз специално четох книгата след многочасово пътуване.

Признавам, че като се прибрах вкъщи бях като изцеден и че само от любопитство отворих първата глава „Господ“.

Ясно ви е, че неусетно прочетох цялото томче, като за отделеното му време - малко повече от час – усмивката не слезе от лицето ми.

Умората изчезна чудодейно.

Почувствах се и отпочинал, и удовлетворен, че съм общувал с такива мъдри и стойностни автори, за съжаление вече покойници.

Логично е да препоръчам“Еврейски вицове“ на всички любители на стойностния хумор и самоирония, които , смятам, в България не са никак малко.

 

Братя Мормреви, „Еврейски вицове“, 2018, С., „Сиела“, 119 стр.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • НОВА КНИГА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

"Опитвам се да използвам цветовете в живописта като думите в поезията, като нотите в музиката."

Хуан Миро, испански художник, роден на 20 април преди 126 години

Анкета

Да остане ли статуята на Борисов със светещите очи?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

„Снимка с Юки“ успява да избута тревожността от душата

„Снимка с Юки“ е повече филм-разсъждение за не/възможността на преодоляване на собствените си граници и влизане в територията на другия, филм за доверието. 

Светлината, казах!*

 

 

 

Стефан Мавродиев участва не само като актьор, но и с личната си позиция.

Един УЮТен филм на Камен Донев

Истината е, че отдавна не бях гледал български филм с такъв хомогенен ансамбъл – независимо дали става дума за главна роля – Валентин Танев, Стефка Янорова, Албена Колева, Захари Бахаров, за сочен поддържащ персонаж – Бойка Велкова, Николай Сотиров,Николай Урумов, Патриция Пъндева.