Доц. д-р ЖЕКО МИЛЕВ

Написването на книга, която да служи поради своето съдържание както на студентите, изучаващи социалното осигуряване, така и на интересуващите се и работещи в тази сфера, е сериозно предизвикателство, справянето с което предполага богат практически опит и задълбочени теоретични познания. Проф. Данева е дългогодишен преподавател в НБУ, утвърден специалист в практиката на капиталовото пенсионно осигуряване и е представила теоретичните си виждания по редица проблемни въпроси в свои публикации. В книгата на проф. д-р Иванка Данева „Осигуряване и осигурителен пазар” разглеждането на теоретико- методологичните въпроси е органично свързано с практико-приложните им аспекти. Конкретиката обхваща освен чуждия опит и осигурителната практика в нашата страна, което повишава практико-приложната ú значимост.

Книгата започва с исторически преглед на възникването и развитието на социалното осигуряване, класическите модели на Бисмарк и Бевъридж, същностните и съдържателни аспекти на тази дейност. При разглеждането на финансовите схеми за организация на осигурителните фондове ударението е върху тези осигурителни схеми, които формират осигурителния пазар, а именно капиталовопокривните. Особено внимание се отделя на същността и съвременните черти на капиталовопокривното осигуряване, без познаването на които не може да се разбере логиката на осигурителните пазари.

Теоретико-методологичните въпроси на осигурителния пазар са обхванати в тяхната цялост. Последователно се характеризират приватизацията в социалната сфера като предпоставка за формиране на осигурителен пазар, предлаганите схеми, продукти и услуги,принципите и моделите за надзор, показателите за анализ. От методологико-методически позиции са разгледани предпоставките за формиране и подходите при изграждане на инвестиционната политика, риск мениджмънта, формите на осигурителни плащания и гаранционните механизми на съвременния осигурителен пазар. Тези познания са основополагащи за разбирането на въпросите, съдържащи се в третата част на книгата.

В последната част акцентът се поставя върху осигурителният пазар в България. Логиката на изложението улеснява читателя при неговото възприемане. Обоснована е обективната потребност на промените в социалното осигуряване в нашата страна, довели до формиране на социално-пазарен модел и на осигурителен пазар. От практико-приложни позиции са разгледани съдържанието на пенсионноосигурителния пазар и отделните форми за защита на бенефициентите - плащания, гаранции, инвестиции и управление на риска.

Книгата може да се използва от студенти, обучавани в широк кръг учебни програми. Независимо от динамиката на нормативните промени тя дава необходимите знания и за работещите в бизнеса, свързани с капиталовото осигуряване в нашата страна и може да служи като отправна точка за разглеждане и дискутиране на ключови проблемни области. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПАМЕТ

  Излезе впечатляваща книга за изкуството на Българското възраждане

  В средата на август издателския отдел на Института за изследване на изкуствата успя да публикува поредното си уникално книжно тяло с тегло почти 5 кг. Съдържанието на „Корпусът на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“ включва 52 стенописни паметника.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Щедрият талант на Сергей Безруков

  Бил член на путиновата партия „Единна Русия“, от която се самоотстранява след година, тъй като eдин артист цени повече своята творческа свобода.

„Приемаме съдбата прекалено пасивно, сякаш става въпрос за подчинение.“

 Дани Бойл, английски режисьор, роден на 20 октомври преди 62 години

Анкета

Липсва ли ви гражданската позиция на хората на изкуството?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

От Ла-ла-ленд до Луната

"Първият човек" разказва за Нийл Армстронг и неговия легендарен полет

„Осигуряване и осигурителен пазар“ - книга не само за студенти

Особено внимание се отделя на същността и съвременните черти на капиталовопокривното осигуряване, без познаването на които не може да се разбере логиката на осигурителните пазари.

Когато талантът се превърне в звезда

Брадли Купър в „Роди се звезда“ е реалист, показва света на шоу бизнеса такъв, какъвто е, но без захаросване или излишно очерняне.