Доц. д-р ЖЕКО МИЛЕВ

Написването на книга, която да служи поради своето съдържание както на студентите, изучаващи социалното осигуряване, така и на интересуващите се и работещи в тази сфера, е сериозно предизвикателство, справянето с което предполага богат практически опит и задълбочени теоретични познания. Проф. Данева е дългогодишен преподавател в НБУ, утвърден специалист в практиката на капиталовото пенсионно осигуряване и е представила теоретичните си виждания по редица проблемни въпроси в свои публикации. В книгата на проф. д-р Иванка Данева „Осигуряване и осигурителен пазар” разглеждането на теоретико- методологичните въпроси е органично свързано с практико-приложните им аспекти. Конкретиката обхваща освен чуждия опит и осигурителната практика в нашата страна, което повишава практико-приложната ú значимост.

Книгата започва с исторически преглед на възникването и развитието на социалното осигуряване, класическите модели на Бисмарк и Бевъридж, същностните и съдържателни аспекти на тази дейност. При разглеждането на финансовите схеми за организация на осигурителните фондове ударението е върху тези осигурителни схеми, които формират осигурителния пазар, а именно капиталовопокривните. Особено внимание се отделя на същността и съвременните черти на капиталовопокривното осигуряване, без познаването на които не може да се разбере логиката на осигурителните пазари.

Теоретико-методологичните въпроси на осигурителния пазар са обхванати в тяхната цялост. Последователно се характеризират приватизацията в социалната сфера като предпоставка за формиране на осигурителен пазар, предлаганите схеми, продукти и услуги,принципите и моделите за надзор, показателите за анализ. От методологико-методически позиции са разгледани предпоставките за формиране и подходите при изграждане на инвестиционната политика, риск мениджмънта, формите на осигурителни плащания и гаранционните механизми на съвременния осигурителен пазар. Тези познания са основополагащи за разбирането на въпросите, съдържащи се в третата част на книгата.

В последната част акцентът се поставя върху осигурителният пазар в България. Логиката на изложението улеснява читателя при неговото възприемане. Обоснована е обективната потребност на промените в социалното осигуряване в нашата страна, довели до формиране на социално-пазарен модел и на осигурителен пазар. От практико-приложни позиции са разгледани съдържанието на пенсионноосигурителния пазар и отделните форми за защита на бенефициентите - плащания, гаранции, инвестиции и управление на риска.

Книгата може да се използва от студенти, обучавани в широк кръг учебни програми. Независимо от динамиката на нормативните промени тя дава необходимите знания и за работещите в бизнеса, свързани с капиталовото осигуряване в нашата страна и може да служи като отправна точка за разглеждане и дискутиране на ключови проблемни области. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • НОВА КНИГА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Човек винаги се нуждае от малко – късче хляб, глътка вода, топъл и сух подслон. И малко сигурност. Всичко останало е стремеж към доминация и власт.”

Артър Конан Дойл, шотландски писател, роден на 22 май преди 160 години

Анкета

Да остане ли статуята на Борисов със светещите очи?

Да, чудесна е - 78.1%
Не, обидна е - 21.9%

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Портите на ада се отварят в Народния 

 

Постановката на Деян Пройковски оправдава очакванията на всички.

Невежата лапа мухи и вярва на плоски реклами

Хосе Карерас в София. Само че вече не пее в Италия, Франция, Германия, родната Испания.

Когато Сталин беше решил да умори от глад Западен Берлин

Всичко е описано най-подробно в книгата на известния германски историк и публицист Фолкер Коп "Дневник от блокадата на Берлин.