ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

Новата юбилейна книга на Георги  Константинов „Как се ражда дракон” е наистина голямо издателско събитие. Двуезична (с много добри преводи на английски), великолепно оформена, с прекрасни графики на художника Иван Газдов - същинско бижу. Винаги съм обичал поезията на Георги  Константинов. Всъщност, той от десетилетия е сред най- популярните ни и обичани днешни поети. Светла личност, хармонична. Ценителите на поетичното слово у нас го обикнаха още при дебюта му в края на 60-те години с „Една усмивка ми е столица” и „Неграмотно сърце”. В тези свежи стихове имаше романтизъм и голямо образно богатство, при една овладяна форма, безспорно майсторство на стиха. Имаше и песенност, дала основа за немалко любими шлагери. За разлика от повечето свои връстници, той продължи да пише стихове, при това още по- силни и вълнуващи. Последните му книги потвърждават това.  Мъдра, лаконична, дълбока поезия. Съвременна, модерна в най- добрия смисъл на думата – асоциативна, с оригинални, неочаквани метафори. С превес на метафората, не толкова към сравнението. Да, Георги Константинов може да направи стихотворение за всичко и от всичко. От простия непоетичен предмет или образ да стигне до синтеза на философското и поетичното, което всъщност прави голямата и истинската литература. В тези нови стихове погледът на поета се е насочил все по- навътре и без да губи горещото си пространствено въображение, добива все повече белези на изповед и монолог. С вълнуващи драматични акценти.  При това той често търси неподозирани гледни точки, за да ни провокира, да постигне търсената от него живост, конкретност на изображението. Това е вече истински екзистенциализъм, в най- добрия смисъл на думата. И  тази искреност на изказа се издига до равносметката на един живот. Стихове, с които Георги Константинов се нарежда сред големите ни съвременни поети: Атанас Далчев, Веселин Ханчев, Иван Пейчев, Павел Матев, Христо Фотев, Николай Кънчев, Борис Христов....

Ето и един пример:

МИСЛИТЕЛЯТ

Седя на камъка.

Загледан към звездите.

Седя на камъка.

От слънце осветен.

Подобно скулптурата на Роден – 

седя на камъка...

Мълча над своите мисли.

И ден след ден 

потъвам в себе си,

потъвам....

Докато камъкът

не седне 

върху мен.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПРОПАСТ

  България и интелектуалците й - заседнали между XIX и XX век

  Тв предаване, посветено на писмото на 30 европейски интелектуалци, показа къде сме - все още в задния двор на ЕС.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Има читател и читател, както и писател, и писател.”

Иван Теофилов, български поет, роден на 24 март преди 88 години

Анкета

Трябва ли министърът на културата да подаде оставка?

Да - 70.6%
Не - 29.4%
Не мога да преценя - 0%

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

„Зелената книга“ – пътеводител към човешкото сърце

Филмът показва на практика как двама мъже от различни светове могат да преодолеят противоречията помежду си, да се уважават и обичат, да бъдат непробиваем тандем.

„Гешев“ или пътят към истината

Новите изследователи и търсачи на скрити тайни  за родния полицай №1 ще са благодарни, тъй като е осигурени солиден фундамент, от който може да се продължи напред в толкова трудната и привлекателна тема „Никола Гешев“.

С „Т34“ от Москва до Бохемия

Към този филм трябва да се подходи спокойно и с внимание.