БОРИСЛАВ ГЪРДЕВ

Стивън Спилбърг остава верен на себе си и във „Вестник на властта“. Той за пореден път разказва история от миналото, която има стряскащи съвременни аналогии, за да докаже, че в родината му винаги – и преди 47 години, а и сега, трябва да има хора смели и решителни, които са готови  да жертват репутация, богатство и имунитет в името на свободата и демокрацията.

Спилбърг вярва, че в САЩ заветите на Бащите – основатели се спазват, че свободата на словото е свещено право за американците, а основната задача на пресата е да служи на обществото – на управляваните, не на управляващите.

Да бъде техен коректив, за да може властта да действа съобразно законите.

Власт без коректив винаги се изражда в нещо опасно и уродливо, което напомня диктатура и манипулирано общественото мнение.

А във „Вестник на властта“ дилемата е ни повече, ни по-малко свободата на медиите или сигурността на правителството.

Дребна подробност е , че е юни 1971 г., че виетнамската война е в своя разгар и предстои аферата „Уотъргейт“.

Бивш служител на корпорацията „Ранд“ Даниел Елсберг – Матю Рис предоставя първо на „Ню йорк таймс“, а след това и на „Вашингтон пост“ копия от секретно проучване, направено по заръка на екс военния министър Робърт Макнамара – Брус Грийнууд,  което развенчава политиката на управляващите в продължение на повече от две десетилетия и доказва, че всички администрации от Труман до Джонсън са замесени във виетнамската драма, лъжейки безогледно обществото и вкарвайки все повече ресурси и войници в една война, която не може да бъде спечелена и ще бъде наречена  авантюра.

Сценаристите Лиз Хана и Джош Сингер коректно и подробно пресъздават драмата на онова време, особено след като администрацията на Никсън спира публикацията в „Таймс“ от съображение за сигурност и топката попада при конкурентите от „Пост“, които трябва да решат какво ще правят по-нататък.

Признавам, че самата история е достатъчно драматична и провокативна за пресъздаване, но е имало опасност да се плъзне в плоскостта на оголената публицистика и тезисност, ако в двете водещи роли  - на издателката и главния редактор на вестника – не се изявяваха на нужната висота двама от най-добрите актьори на световното кино – Мерил Стрийп и Том Ханкс.

Като Бен Брадли Том Ханкс е напорист, настоятелен, горящ от амбиция да даде най-доброто от себе си и да представи пълнокръвен и ярък персонаж, какъвто обича да създава под палката на Спилбърг, независимо дали проектът е „Спасяването на редник Райън“, „Терминалът“ или „Мостът на шпионите“.

Мерил Стрийп е истинското попадение в постановката.

Като издателката Катрин Греъм тя демонстрира и крехкост , и уязвимост, и топли майчини чувства към дъщеря си, и загриженост за компанията като вещ бизнесмен, и най-вече дързост и безкомпромисност, когато оглавяваната от нея медия трябва да се изправи в двубой с най-могъщата институция в страната – президентът на САЩ.

Мерил Стрийп представя едновременно чувствителна жена, но и пълнокръвно човешко същество, което , борейки се със страховете  в себе си – да си спомним само сцената, в която тя трябва да реши ще стартира ли публикацията на 18 юни 1971 г. или напротив – доказва, че в решителни и съдбоносни моменти пресата трябва да е на своя пост – да престане да обслужва властта, да забрави топлите, неформални и приятелски връзки – тя ги има с Макнамара, Брадли с Кенеди, с когото е пушел пури в Белия дом и е пиянствал на президентската яхта и да служи честно и безкомпромисно на народа.

Мимоходом засягам заслугата на постоянните сътрудници на режисьора – операторът Януш Камински и композиторът Джон Уилямс, чиято работа е както винаги перфектна, за да изтъкна, че този път Спилбърг, явяващ се и в ролята на копродуцент,  ме изненада.

В добрия смисъл на думата.

Той направлява с веща ръка,  умело и деликатно своя екип, разказва увлекателно и стегнато и най-вече – за сетен път доказва, че вярва в базисни ценности, които съществуват в страната му и които винаги трябва да бъдат пазени.

Най-после  -  с въвеждащия епизод, в който узнаваме за войнишкото битие на Даниел Елсберг – той си позволява бърз, бръснещ  поглед към виетнамската касапница и освен това – като опитен професионалист – оформя финала на сагата си по един много ефектен начин – с подаването на сигнал в полицията, стартиращ аферата „Уотъргейт“.

Веднага се сещам за едно изкушение, което вероятно го е връхлетяло, но предвидливо е било отклонено от него – да използва готови кадри от „Форест Гъмп“ на Земекис , за да си припомним култовите реплики на Гъмп, изигран брилянтно – неподражаемо от същия Том Ханкс, звънящ по телефона и съобщаващ с характерния си безизразен глас   – „Ало,  отсреща в „Уотъргейт“ виждам да се мотаят някакви водопроводчици…“

Оставам за финал несъгласието си с българското заглавие на филма.

 „Вестник на властта“ звучи и подвеждащо, и компрометиращо.

Не се сещам „Вашингтон пост“ да е бил наричан правителствен официоз.

Защо тогава не остана само и просто „Вестникът“?

Или целта е била да се подчертае, че той, ако и да е бил в топли връзки с някои от управниците, все пак намира сили  да им се противопостави впоследствие.

Не мога да определя отсега и какви са шансовете на творбата на Спилбърг в „Оскар“ – новата надпревара.

Тя определено заслужава статуетки, но малшансът й е, че всички нейни основни създатели вече имат академични отличия.

При тази ситуация дори да си остане само с номинациите  - за най-добър филм на годината и най-добра главна женска роля – на Мерил Стрийп, това ще е нагледно доказателство за качествата му, които естествено го превръщат в едно от най-важните и престижни заглавия за отминалата 2017 година.

„Вестник на властта“ , 2017,116 мин.,  реж. Стивън Спилбърг, продукция на „Дрийм уъркс“, „Амблин ентъртайнмънт“, „Паскал пикчърс“ и „20 век Фокс“ 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„За жената бракът е изход, а за мъжа – място за паркиране.“

Глен Клоуз, американска актриса, родена на 19 март преди 71 години

Анкета

Трябва ли да се забрани лотарията по телевизията?

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Необходимостта от втори прочит

„Хора, години, живот” на Еренбург не издържа изпита на времето, както предричаха и българските им клакьори от Съюза на писателите.

„Изгубеният свят” на чехите протестанти в България 

Книгата „Bulgarian Protestants and the Czech village of Voyvodovo” е „историческо огледало” на нашето съвремие.

Вестникът като власт

The Post за пръв път събира Спилбърг, Том Ханкс и Мерил Стрийп.