Виртуозният германски цигулар Дейвид Гарет (36) преди дни беше избран да получи тазгодишната награда на асоциацията на производителите на музикални инструменти във ФРГ и на панаира във Франкфурт . Тя ще му бъде връчена на 7 април в историческата Паулскирхе във Франкфурт на Майн заедно с чек за 15 хил. евро.

Призът се дава всяка година от над 30 години насам за особен принос за световната музикална сцена и култура. Гарет е отличен за проектите си, в които съчетава класиката със съвременна музика. Той е известен с концертните си изпълнения и албуми, в които свири рок и джаз. Организаторите на наградите смятат, че така привлича безброй хора в света на класическата музика. 

Германският оперен певец Юлиан Прегардиен (32) изрази явното си недоволство от наградата на Гарет. В открито писмо до медиите тенорът, който е син на друг прочут тенор – Кристоф Прегардиен,  обяви, че цигуларят не заслужава отличието, предназначено за класически музиканти. Според него Гарет е далече от класиката, а проектите му, свързващи класика и модерна музика са предимно търговски. Хората, които ходят по концертите на цигуларя, едва ли биха отишли на изпълнение на камерна музика, съмнява се Юлиан Прегардиен. Те ходят на класически концерти заради него, а не заради музиката. 

Певецът се аргументира: 

„Какво изобщо е класиката? За мен е важен параметър на съдържанието. А то никога не е просто мелодия или името на композитора, или пък аурата на изпълнителя“, разсъждава тенорът. „Изпълнение на Паганини преди 200 години е предизвиквало припадъци и писъци, това прави и Гарет днес, но дали това е класика?

Не искам да демонизирам Дейвид Гарет, нямам и нищо против кросоувър проектите, които носят наслада на много хора. Само че музикалната награда, чийто първи носител е Гидон Кремер, сега отива при цигулар с корпоративна идентичност, който всъщност заслужава отличие, но в категорията кросоувър. Tempora mutantur, nosque mutamur in illis? (Времената се менят и ние се меним с тях?)“

 

ДЕЙВИД ГАРЕТ е роден през 1980 г. в Аахен, Германия, в семейство на американска балерина и германски юрист. Фамилията му е Бонгарц, но я сменя с тази на майка си, защото се произнася трудно. 

Когато е на 4 г. баща му купува цигулка за по-големия му брат, но вместо това малкият става виртуозен музикант и още на следващата година печели състезание. Целият му живот нататък е като на вундеркинд. Той е покровителстван от бившия германски президент Рихард фон Вайцзекер, който дори осигурява цигулка „Страдивари“ на малкия виртуоз. Гарет е школуван при Ицхак Пърлман, дирижиран е от Зубин Мета и е свирил с най-прочутите филхармонии в света. Има продадени над 3 милиона записа, за които е получил 12 платинени и 7 златни награди в Германия. Албумът му „Rock Symphonies“ се задържа 72 седмици в класациите. Съвсем млад подписва договор с Deutsche Grammophon, две години е рекордьор на Гинес като най-бързият цигулар в света. През 2013 г. се въплъти в образа на Николо Паганини в ексцентричния филм „Цигулар на дявола“. На въпрос какво обича повече – класическите или осъвременените произведения, отговаря: и двете. Модернизирането на класиката обаче му дава повече поле за творчество, обяснява той. 

Любимецът на младата публика има през последната година има тежък юридически проблем с бившата си приятелка – американска еротична актриса, която го съди за огромно обезщетение заради тормоз и побой. Въпреки стреса цигуларят не спира турнетата си  - следващата седмица ще свири в Италия. Следват Турция и Швейцария. 

 

Коментари  

+1 #10 Маринова 27-02-2017 22:50
Metropolitan School Frankfurt-"Milena Siegler, Grade 10 IGCSE Music student received a violin lesson from the celebrity violinist, David Garrett. He remarked on her musicality and talent for the violin. Metropolitan School Frankfurt is committed to providing a well-rounded education for its students. Well done Milena!" Милена: "Срещата с David Garrett беше неописуема: Преди концерта имах уникалната възможност да вземе 1-часов цигулков урок с него, за да мога да подобря техниката си, но също така и да имам много повече мотивация, любов към музиката.Разбрах,че Дейвид Гарет е не само талантлив цигулар и търпелив учител, но и изключително добър човек, който е чудесен пример за подражание." https://www.11orchid.com/single-post/2017/02/22/Privatunterricht-mit-David-Garret
Цитиране
+6 #9 Маринова 27-02-2017 22:27
Няма ентусиазъм,а посочване на истината.Дейвид Гарет е изключителен класически музикант.Непрекъснато изнася класически концерти из целия свят.Била съм на шест такива.А кросовър проектите му не са проектчета,а концерти на изключително високо ниво.Била съм на три такива.Комерсиализъм е когато се предлага нещо,което не е на достатъчно високо ниво,за да се печели.Това няма нищо общо с Гарет.Много труд.Той има осем награди ECHO.В Германия наградите не се раздават просто така, а за изключителни постижения.И някой за да дава мнение,първо трябва да отиде на концерт на Гарет,а не да вярва на писания.Мнението на тенора е лично и се разминава с действителността.Известните оркестри и диригенти обичат да свирят с Гарет и се надпреварват да го канят.Публиката го обича.Залите са пълни и то с много млади хора.Изключителна радост е да се слуша на живо.А господин тенора съм го слушала и определено предпочитам други изпълнители.И неговото лично мнение беше публикувано само в едно издание извън Германия.
Цитиране
+1 #8 Димитров 27-02-2017 19:18
Не разбирам ентусиазма на госпожата да оборва мнението на друг музикант. А това че Прегардиен младши (не говоря за баща му) е непознат някому, е проблем струва ми се повече на непознаващия а не на певеца. Озтавете лъскавите "кросоувър" проектчета с виртуозни музиканти, които наистина имат своите достойнства в пълните зали, успеха сред масовата публика и шоуто. Не отричам таланта на повечето музиканти в тази област, но не бих се прехласнал. Чуйте какво и как пее Прегардиен син (може и баща, но после) зарадвайте се на хубавата музика. Няма как да не се получи, щом имате усет и вкус към тази музика. И какво ако един музикант критикува комерсиализма на друг. Това е само от полза на изкуството.
Приятно слушане! :)
Цитиране
+2 #7 Маринова 26-02-2017 11:05
Пак не сте разбрали.Нищо не ме вбесява. Когато има критика и тя е обоснована се публикува и то от авторитетни издания. Но когато е плод на лично отношение, без необходимата обосновка, когато мнението се разминава с действителността,разминава се с мнението на световни капацитети никой не обръща внимание на такива мнения. това имах предвид. Никой не подкрепя личното мнение на този господин и ние му отделихме прекалено много време. Животът е кратък. Послушайте Дейвид Гарет и не се лишавайте от красотата на музиката му. Желая ви всичко хубаво.
Цитиране
+2 #6 SKIF 25-02-2017 22:31
Разбрахме - Вие искате само положителни новини и премълчаване на някои неща, които Ви вбесяват. Оруел пък е казал, че журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко друго е PR.
Цитиране
+1 #5 Маринова 25-02-2017 22:13
Част от оркестрите с които свири Гарет - Scala di Milano - Ricardo Chailly, London Philharmonic Orchestra -Christoph Eschenbachhe, Israel Philharmonic Orchestra - Zubin Mehta, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai - Ryan MacAdams,Sinfonieorchester Basel - Dennis Russell Davies, BBC Philharmonic Orchestra - Juanjo Mena, Orchestra Sinfonica di Basilea, Sinfonieorchester Liechtenstein, Wiener Symphonikern, National Philharmonic Orchestra of Russia - Vladimir Spivakov ...Ако не сте ги чували-да ви поясня-това са едни от най-добрите оркестри и диригенти в света, които се надпреварват да канят Гарет. Как мислите,защо го канят? Ами отговорът е на на великия цигулар Йехуди Мену̀хин, че Дейвид Гарет е най-добрият цигулар от своето поколение. Брилянтен класически цигулар,постигнал успехите си с много труд. А споменаването на личният живот е проява на лош вкус.Истината не е това,което сте написали. Не бъдете жълти. Така няма да оставите нищо стойностно след себе си.
Цитиране
+3 #4 Маринова 25-02-2017 22:03
Ха,ха. Да се сърдя и обиждам? За какво? То вашата статия не е новина. Истинската новина е от сайта на наградите и от многото други с висок рейтинг издания, които с радост поздравяват Гарет и въобще не им идва и наум да споменат въпросния тенор. Ако ме обижда нещо, то е невежеството и не познаването на творческия път на цигуларя. Ако бяхте прочели нещо повече за него и неговите невероятни класически и кросовър концерти ,за брилянтната му техника,за изключителната му харизма, за многобройните му турнета през цялата година из целия свят и за препълнените зали,за многото му музикални награди Ехо Класик,въобще нямаше да ви направят впечатления личните нападки на тенора.Щеше да е обида за вас да го публикувате. Никой не обърна внимание на писанията му, даже дребното издание което го публикува не е немско.То и господин тенора да беше отишъл поне на камерните му концерти, да чуе за какво става въпрос. Той стана за смях и си затвори пътя като изпълнител.
Цитиране
+4 #3 Ентусиаст 25-02-2017 14:18
E, sега вече и Julian Prégardien ще занем кой е – но едва ли задълго ;) Не е чак от ранга на Салиери :D Пък и името му е трудно за запомняне :) И малко повече вдъхновяващо инфо за пътя на Гарет, защото наистина е важно творческото начало, за да вдъхновяваш хората - само с визия не става определено, иначе всеки фотомодел криво-ляво стържещ на цигулка можеше да е на негово място, но не може! Сърцевината е музиката и творческата нагласа: www.fvision.eu/bg/2017/02/17/david-garrett-award2017
Цитиране
+7 #2 SKIF 25-02-2017 14:05
Цитит от Маринова:
Защо като папагали копирате и качвате писанията на никому неизвестния тенор. Оказа се, че той не е наясно изискванията и с мотивите за наградата. Отличието му е за цялостен принос към световната музикална сцена и култура! И какво общо има личният му живот.Доказа се, че тя лъже и че се е мъчила да съди и други известни личности. Мислите,че ще ви четат заради клюкарските ви статии. Мнооого тъжно.


На нас ли се сърдите, на тенора ли или на актрисата? Обижда Ви новината? Не стреляйте по вестоносеца.
Цитиране
0 #1 Маринова 25-02-2017 13:45
Защо като папагали копирате и качвате писанията на никому неизвестния тенор. Оказа се, че той не е наясно изискванията и с мотивите за наградата. Отличието му е за цялостен принос към световната музикална сцена и култура! И какво общо има личният му живот.Доказа се, че тя лъже и че се е мъчила да съди и други известни личности. Мислите,че ще ви четат заради клюкарските ви статии. Мнооого тъжно.
Цитиране
 • ПАРОДИЯ

  "Жив е все още"

  На една страна евро банкноти,

  на друга метнал пищов злодеят

  и там, на пода, дамски кюлоти

  издайно в мрака едва белеят.

 • КЛАСАЦИЯ

  10-те най-добри филма на XXI век, които вече са класика

  BBC Culture не приемат тезата за тоталната филмова суша и се допитват до 177 кинокритици от различни страни кои са 10-те заглавия, създадени от 2000 г. до днес, които ще останат в киноисторията.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • БЕЗПОДОБНИЯ

  „Масонската ложа и братството на Левски”

  Делото и животът  на Апостола на българската свободата винаги са будили интерес. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

 „Бъди мярка за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е стандарт.“

Стив Джобс, американски предприемач, роден на 24 февруари преди 66 години

Анкета

"Туитър" наруши ли свободата на словото, като блокира Тръмп?

Да - 65%
Не - 35%
Не мога да преценя - 0%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За опашката, кандидат-президента и вечната ни орис

 

 

Опашката“ (2021) е писан седем години. Замислен и реализиран е преди пандемията и звучи като дистопия.

За новините по света и хората

 

Филмът „Новини от света“ е немислим без Том Ханкс, който, остарявайки, става все по-добър, а неговите персонажи вече се изпипват филигранно и детайлно като за световно изложение.

Всевиждащото око и свещеният триъгълник

 

Книгата „Свещеният триъгълник. Българската следа в историята на оперативното масонство“ е съчетание на археология, история, география, архитектура, строително инженерство и не на последно място – културология.