АНОТАЦИЯ

След като издателство „Емас“ с помощта на Марко Зимса срещна малките читатели и слушатели с велики произведения като "Лебедово езеро“, „Вълшебната флейта“, „Годишните времена“, сега иде ред на „Карнавалът на животните“!

Очакват ви веселие и изненади в шарения животински свят, през който ще ви поведе австрийският писател, режисьор, актьор и музикант Марко Зимса, чиито интересни обяснения съпътстват музиката на приложеното аудио-CD. А пък вълшебните илюстрации са дело на талантливата Дорис Айзенбургер.

Композиторът романтик Камий Сен-Санс създава тази фантазия за оркестър уж на шега, като подарък за учениците си. За да не нарани реномето му на „сериозен“ музикант, Сен-Санс забранява творението му да се публикува и изпълнява докато е жив. Но след смъртта му „Карнавалът“ излиза на бял свят и се превръща в едно от най-знаменитите музикални произведения на всички времена. И нищо чудно – сюитата, състояща се от четиринадесет части, е закачлива, неочаквана, разнообразна, а и Камий Сен-Санс искрено се е забавлявал докато е творил и е вложил солидна доза хумор и намигвания към други композитори. 

В „Карнавалът на животните“ ще чуете мощния рев на гордите лъвове, тромавите стъпки на гигантските слонове, шумния скандал на кокошките, много, много бавния танц „Канкан“ на костенурките, дивия магарешки хор... И, разбира се, прочутия грациозен „Лебед“ – единствената част от сюитата, която Сен-Санс е разрешил приживе да бъде представена пред обществото. В изобразяването на животните се включват пиано, цигулка, виола, контрабас, виолончело, флейта, кларинет, глокеншпил и ксилофон. Но кой инструмент какво участие има? Как Сен-Санс се шегува с колегите си музиканти? Всичко това, а и още много, обяснява Марко Зимса на малките си слушатели на аудио-CD, включено към книгата. 

Вече над 25 години Марко Зимса представя на децата по един иновативен начин известни произведения от класическата, а впоследствие и от съвременната музика. Но той търси все нови и нови начини да събуди интерес сред малката аудитория не само чрез музика. Той вмъква театрални сцени, танц, приказка с участието и на самите деца. По този раздвижен, интерактивен начин, докосва детските сърца с усещането за класическа музика. „Вълшебната флейта“, „Лебедово езеро“, „Годишните времена“ и „Сън в лятна нощ“ са само някои от многобройните му проекти. През 1999 г. по идея на австрийско издателство за децата се появява и първата книга, базирана на предствленията му. Оттогава насам Марко Зимса редовно разработва книги, придружени със CD и изящни илюстрации. Издал е над 25 книги, както за класическа музика, така и картинни книги за деца. Удостоен е с куп награди, а някои от книгите му са одобрени дори за учебни помагала в Германия. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Когато правиш пиеса, интерпретираш творба, която вече съществува. При филмите не е така.“

Сидни Полак, американски режисьор, роден на 1 юли преди 88 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.