Една от най-големите инвестици в живота е да отделите време на една хубава книга. Радостите и успехите са временни, често и в любовта е така. Удовлетворението от работа идва и си отива, но винаги можете да разгърнете класиките – те ще ви покажат възможностите на бъдещето, ще ви разкрият историята на нашия свят, ще разтворят затворените души. Тези книги са само предложение, а не някакъв литературен канон. Дали ще се облегнете на тази „патерица“? Решението е ваше. Приятно четене!

„Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин

Това е най-известният роман на Джейн Остин и е считан от мнозина критици за едно от най-значимите произведения в английската литература на ХІХ век. За първи път е публикуван през 1813 г. По книгата са направени над 10 филма и телевизионни сериала.

 ...

„Тайният дневник на Ейдриън Моул (на 13 и 3/4 години)“ от Сю Таунзенд

Прочетете книгата, когато сте достатъчно обезсърчени, а шансовете ви да умрете са „големи“. Никой не се е измъквал от самовъзприемането, заблудите от величието и сексуалното разочарование от юношеството толкова брилянтно, колкото Сюзън Таунсенд и никой никога няма да го направи.

 ...

„Параграф 22“ от Джоузеф Хелър

Става дума за обикновен наглед абсурд. Ако един летец е луд, той може да престане да лети. Трябва само да откаже. Но ако откаже, значи е нормален и трябва да продължи да лети. Параграф 22. След излизането на романа това префинено и ужасно определение е употребявано много. С него е и злоупотребявано много. То се е превърнало в символ на противоречията в "развитото общество". За световната слава на романа решаваща роля има шестващият тогава макартизъм в САЩ.

 ...

„Тес от рода Д'Ърбървил“ от Томас Харди

През 1891 г. се появява в цензурирана версия, издадена от британския илюстриран вестник „График“. Въпреки че сега се счита за важна част от английската литература, книгата получава смесени рецензии. Оригиналният ръкопис се пази в Британската библиотека, където може да се види, че първоначалното й заглавие е било „Дъщеря на Д'Ърбървилови“.

 ...

„Things fall apart“ от Чинуа Ачебе

 Ачебе е един от най-популярните и уважавани африкански писатели. Основна тема в творчеството му е налагането на западноевропейските ценности в Африка. Не прави изключение и „Things fall apart“ - класическо изложение на колониализма – сблъсък между традициите и ценностите на мисионерите. Пише на английски.

 ...

„1984“ от Джордж Оруел

За мнозина книгата вече се е превърнала в клише, но оригиналът все още носи своята ярост. Дори сега, когато съществуването на Европейския съюз е на изпитание, прозренията на писателя са все така актуални. Прочетете я отново, има за какво.

 ...

„Да убиеш присмехулник“ от Харпър Лий

Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-добрите произведения на XX век. Печели награда Пулицър през 1961 г., а в следващата година по книгата е направен едноименен филм. Обявен е за най-добрия роман на XX век от американското списание „Лайбръри Джърнъл".

...

„Големите надежди“ от Чарлс Дикенс

Дикенс е социалната съвест на Викторианска Англия. Подходете без сантименти към текста.  Темите, които вълнуват Дикенс са богатство и бедност, любов и отрицание и възможният триумф на доброто над злото. Книгата е екранизирана нееднократно, а също така има множество театрални постановки по нея. Това дава основания да се смята за една от най-популярните му творби. Романът се отнася към зрелия период на творчество на писателя. В главния герой са вложени много автобиографични черти.

 ...

„Богът на дребните неща“ от от Арундати Рой

Действието се развива предимно в Керала, Индия, през 1969 година и разказва историята на Рахел и нейния брат близнак Еста, които научават, че целият им свят може да се промени за един единствен ден, а любовта и живота могат да бъдат погубени за миг. Въоръжени само с несъкрушимата си детска невинност, те се опитват да си запазят кътче детство всред развалините на своето семейство. Сърцераздирателен и мил, но в същото време циничен и дълбок роман, който заслужава да бъде поставен редом до творбите на Салман Рушди и Габриел Гарсия Маркес.

 ...

„Вълци“ от Хилари Мантел

Това е удивителен акт на литературен вентрилоквизъм - Мантел залага на измислена версия за Томас Кромуел, момче от работническата класа, което се издигна чрез собствената си жестока интелигентност, за да бъде ключов играч в коварния свят в политиката на Тюдорите. Историческата фантастика е толкова потапяща, че можете да усетите страха и амбицията на греоите.

 ...

„Законът на Устър“ от П. Г. Удхаус

Ако не сте чели Удхаус в гореща вана с чаша уиски, а и в компанията на дъвка, все едно не сте живели. Сатирата на писателя е ненадмината. Просто четете.

 ...

„Франкенщайн“ от Мери Шели

„Жълтата му кожа плътно обтягаше мускулите и артериите, косата му се вееше, черна и лъскава, зъбите му бяха бели като бисери, но всичко това контрастираше още по-зловещо с воднистите очи, които почти не се отличаваха по цвят от очните кухини, сухата кожа и черната цепка на устата.“

Мери е само на 18 години, когато пише книгата в компанията на бъдещия си съпруг Пърси Шели и Байрон. 200 години по-късно романът е по-свеж от всякога.

 ...

„Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг

Всеки, който някога е подозирал, че децата са примитивни дребни животни, ще кима с одобрение, докато чете класиката на Голдинг. Неговата теория е следната: събирате куп ученици на остров и наблюдавате колко бързо ще отпадат атрибутите на приличното поведение. Никога счупените очила не са изглеждали толкова зловещи и цивилизацията толкова крехка.

 ...

„Среднощни деца“ от Салман Рушди

Главният герой е роден в деня, в който Индия получава своята независимост. Притежава супер сила, но не само той. Магическият реализъм на Рушди е дързък – това е история за кръвта на Индия, породена от възкресението на деца, родени в полунощ с тайнствени способности.

Роден съм в град Бомбай... някога. Не, това няма да свърши работа, няма как да се измъкнеш от датата: роден съм в клиниката на доктор Нарликар на 15 август 1947 г. А часът? Часът също има значение. Е, добре: през нощта. Не, важно е да бъда по... Точно в полунощ, ако искате да знаете. Ръцете на часовника стиснаха длани в почтителен поздрав, когато аз дойдох. О, кажи го буква по буква, буква по буква го кажи: точно в мига, когато Индия навлизаше в своята независимост, аз се изтърколих в света. Имаше ахкане. И пред прозореца тълпи и фойерверки. Няколко секунди по-късно баща ми си счупи палеца на крака, но неговото премеждие беше дреболия в сравнение с това, което сполетя мен в онзи тънещ в мрак момент…

 ...

„Джейн Еър“ от Шарлот Бронте

Ще се нуждаете от студено, „мъртво“ сърце, за не бъдете въвлечени в орбитата на една от най-непобедимите литературни героини. Историята е за едно обикновено английско момиче, което отрано познава трудностите на живота. Останала сираче, Джейн е пратена от своята леля в интернат за сираци, известен със строгите си порядки и жестоко отношение. Надарена с непримирим дух и силно чувство за собствено достойнство, тя не спира да се стреми към свободата. Когато заема място като гувернантка в едно богато семейство, се влюбва в господаря на имението. Любовта й е споделена, а радостта й – пълна, докато не открива, че мъжът на мечтите й вече е женен. Озовала се на кръстопът, Джейн трябва да вземе съдбовно решение. Кое ще надделее: гласът на разума или повикът на сърцето?

Но не разчитайте, че ви очакват множество любовни истории.

...

„Мидълмарч“ от Джордж Елиът

Коментарът на Вирджиния Улф казва всичко за този неустоим роман: „Един от малкото английски романи, написани за зрели хора“. Всеки, докоснал се до него, ще усети присъствието на голямата световна литература.

...

„Тайната история“ от Дона Тарт

Четири момчета и едно момиче - изискани издънки на заможни семейства, хладни, непристъпни и самоуверени; това са хората, чиито съдби се преплитат необратимо с живота на главния герой Ричард. Приемането му в елитния кръг има своя цена - много скоро той научава страшната тайна, споила допълнително връзката между петимата... тайна, свързана с възраждане на древни ритуали, с невинно пролята кръв, която вика за отмъщение...

И това е само началото. Не правете това вкъщи! 

...

„Americanah“ от Чимаманда Нгози Адичи

Тънък и завладяващ поглед към расовата идентичност, чрез историята на харизматична млада нигерийска жена, която оставя уютния си дом в Лагос, за да попадне в светата на расовите борби в Съединените щати.  Адичи – дръзка феминистка, пресича континентите с необичайна дълбочина на усещането, но пише изключително леко.

...

„Неуютна ферма“ “ от Стела Гибънс

Това е дебютният роман на английската писателка и поетеса. Книгата завладява с комичност и остроумие.

...

„Възлюбена“ от Тони Морисън

Романът е посветен на „60 милиона и повече“ африканци и техните потомци, които са загинали в резултат на търговията с роби.  Морисън е вдъхновена от историята на истинския живот на една поробена жена, която е убила собствената си дъщеря, за да не я види робиня. Историята е покъртителна. Романът носи на писателката „Пулицър“ и Нобел за литература.

...

„Завръщане в Брайдсхед“ от Ивлин Уо

Най-значимата творба на Уо. Темата е залезът на аристокрацията. През 2005 г. книгата е включена в класацията за стоте най-добри английски романи на списание „Тайм“ от 1923 г. насам. По романа са заснети едноимените британски сериал от 1981 г. с участието на Джеръми Айрънс и Лорънс Оливие и филм от 2008 г. с участието на Ема Томпсън.

...

„Дюн“ от Франк Хърбърт

Счита се за един от най-добрите научно-фантастични романи на всички времена. Действието в романа се развива в далечното бъдеще. Фантастите са необикновени.

...

„Брулени хълмове“ от Емили Бронте

Името на романа идва от едно Йоркшърско имение на хълмовете, около което се развива историята. „Брулени хълмове“ е един трагичен разказ за любов и омраза, за изпепеляващи страсти, които погубват човека и го превръщат в жив призрак. Първият български превод на романа е от 1957 г. и е направен от Асен Христофоров.

Романът има много адаптации в киното, театъра, в операта и балета.

...

„Великият Гетсби“ от Скот Фицджералд

Третият роман на Фицджералд хвърля дълбока сянка на мнозина класици. Поставен е в топ 100 на „Монд“ за най-добър роман на ХХ век.

...

„Портокал с часовников механизъм от Антъни Бърджес

Романът е явление в световната литература. Запомня се главно с несъществуващия език, на който говорят „литъл Алекс и неговите друзя”: чудат тийнейджърски жаргон, истинска еквилибристика с английски и руски, изпъстрен тук-там с думи от немски, френски и дори от цигански. Антъни Бърджес (1917-1993), авторът на това прозрение за неизбежния бунт срещу обезличаващата Система – винаги и навсякъде – е един от социалните пророци на ХХ век, признат още приживе за класик на модерния роман. 

...

„Лолита“ от Владимир Набоков

Това е един от най-известните и спорни примери от литературата на ХХ век. Терминът „Лолита“ навлиза в масовата култура като описание на преждевременно сексуално развито младо момиче. Романът е адаптиран два пъти във филми – през 1962 г. от Стенли Кубрик с Джеймс Мейсън в ролята на Хумберт и Сю Лион в ролята на Лолита и през 1997 от Адриан Лайн, в ролите – Джереми Айрънс и Доминик Суейн.

Списание „Тайм“ включва романа в класацията си „100 най-добри романи на английски от 1923 до 2005“.

...

„Сънуват ли андроидите електрически овце?“ от Филип К. Дик

В България книгата е издадена като „Беглец по острието“  заради популярността на филма.  В центъра на сюжета е разказа за моралната криза на Рик Декарт, ловец на глави, който в бъдещето преследва андроиди в радиоактивния, частично изоставен от хората Сан Франциско. Принуден да реши равностойни ли са андроидите на човешките същества, или не, Декарт търси начини да избегне истината, за да спаси целостта на своята личност.

...

„Сърцето на мрака“ от Джоузеф Конрад

Центална за Конрад е темата, че разликата между цивилизованите хора и тези, които се наричат диваци, е малка. Новелата повдига въпроси за расизма и империализма по онова време.

...

„Процесът“ от Франц Кафка

Разказва историята на мъж, арестуван и разследван от неизвестен, недостъпен орган, като естеството на неговото престъпление остава неразкрито нито на него, нито на читателя. Предупреждение за заслепяващия антисемитизъм, който ще се развихри през 30-те години на ХХ век, както и на методи на КГБ, ЩАЗИ и въобще на тайните служби.

...

„Ребека“ от Дафни дю Морие

Трудно е да се каже на какво точно се дължи магнетичното въздействие на романа: дали на готическите елементи, които те държат в напрежение до последния ред, дали на вълшебството, обгърнало величественото имение Мандърли на морския бряг в Корнуол, дали на вледеняващите тайни и призраците от миналото, на които се натъква една млада жена в стремежа си към споделена любов. Но по думите на Стивън Кинг Дафни дю Морие ни е дала в тази велика книга скалата, по която днес всеки може да измери силата на чувствата си.

...

„Гепардът“ от Джузепе ди Лампедуза

Третира проблемите на италианското и преди всичко сицилианското общество в периода между Съединението на Италия и Първата световна война през погледа на сицилианското аристократично семейство Салина. През 1963 Лукино Висконти прави филм по романа с участието на Бърт Ланкастър и Ален Делон. Освен „Гепардът“ Лампедуза пише разкази и научни трудове по проблемите на литературата. Всичките му книги са издадени след смъртта му.

...

„Сто години самота“ от Габриел Маркес

В класация на литературното списание Wasafiri (2009 година) „Сто години самота“ е обявена за най-влиятелната книга в световната литература за последните 25 години. Апотеоз на стила магически реализъм. Това е и най-продавана книга на Маркес.

...

„Опасни връзки“ от Шодерло дьо Лакло

Най-вълнуващият и същевременно зъл опит в литературата на тема сексуално завладяване. С дръзкото си перо Лакло успява да изобличи лицемерните игри между парижката аристокрация. В романа си той представя и развива мотивите и идеите за лъжата, за любовта, за религията и за справедливостта. Адаптациите са изключително много.

...

„Дракула“ от Брам Стокър

Романът е своебразно обобщение на цяла поредица от истории за вампири, възникнали в края на ХІХвек. Неизмеримо е влиянието на книгата върху западния свят, а и не само.

...

„Спасителят в ръжта“ от Селинджър

Публикувана за първи път на 16 юли 1951 г., книгата се превръща в една от най-заклеймяваните в историята на САЩ. Дори в сега тя все още предизвиква спораве заради езика, който ползва, либералните разбирания, сексуалната освободеност и нежеланието на 16-17 годишните да се съобразяват и живеят с общоприетите норми на обществото. Въпреки че е отпечатана като книга за възрастни читатели, в днешно време тя е част от задължителната учебна литература, изучавана в училищата във всички англоезични страни. Преведена е на почти всички основни езици. Всяка година в света биват продадени около 250 000 копия, което прави близо 65 милиона общ тираж.

...

„Големият сън“ от  Реймънд Чандлър

Дашиъл Хамет е изключителен писател, но Чандлър... Филип Марлоу е класика. „Големият сън“ е началото -  Марлоу е около 38-годишен и 180 см висок, роден е в Санта Роза, Калифорния, учил е няколко години в университет и е работил за известно време като детектив към застрахователна агенция. Пуши „Кемълс“, пие уиски и бренди , пистолетът му е „Смит и Уесън“. Кантората му е № 615 на шестия етаж в „Кауенга билдинг“, на бул. „Холивуд“, Лос Анжелис. Кара автомобил Oldsmobile.

...

„Панаир на суетата“ от Уилям Текери

Целият живот на Лондон през ХІХ век е тук, чак до къщите с къри, посещавани от Джос Седли, който е придобил вкус към горещите неща като офицер от Източноиндийската търговска компания. Но Беки Шарп, един от големите герои на литературата, дава на този роман продължителното очарование. Тя е безспорно един от най-силните и въздействащи женски образи в световната литература. Във време, в което за успеха в живота не е необходимо нищо друго освен пари и значението на хората се определя само от имуществото им, остроумна и красива, но за нещастие бедна, тя е готова на всичко, за да завладее най-високите кръгове на английското общество. Зла изкусителка или жена, изпреварила времето си ...

...

„Стъкленият похлупак“ от Силвия Плат

Това е е остроумна, но болезнена изповед, проникновен поглед в най-мрачните и опустошителни бездни на човешката психика, литературно произведение от огромна величина, една от модерните класики. Първият и единствен роман на Плат.

...

„Чарли и шоколадовата фабрика“ от Роалд Дал

Дал е невероятен разказвач, а героитев много отношения са по-интересни от компанията на Хари Потър.

...

„Ана Каренина“ от Лев Толстой

В една анкета от 2007 г.  авторитетния „Тайм“, направена сред 125 съвремени автори в, показва, че това е „най-великата книга, написана някога“. Толстой не е възприемал „Война и мир“ като роман.

Коментари  

0 #2 KrasimirDanailovDone 04-06-2019 18:17
Страхотни книги, е да имах време само за тях ...
Бих ги чел с удоволствие...
Цитиране
0 #1 Огнян Стамболиев 04-06-2019 17:55
БРАВО НА ТЕЗИ АНГЛИЧАНИ, КОЛКО СА ОБРАЗОВАНИ И КАКЪВ ЦЕНЕН СЪВЕТ НИ ДАВАТ? ДОРИ СА ЧУЛИ НЕЩИЧКО ЗА ТОЛСТОЙ И КАФКА!
Е, НЕ ЗНАЯТ ЗА ВОЛТЕР, РУСО, БАЛЗАК, ЗОЛА, МОПАСАН, ФЛОБЕР, ЗА ГЬОТЕ, ТОМАС МАН, ЗА ЧЕХОВ, ГОГОЛ, ТУРГЕНЕВ, ДОСТОЕВСКИ, ЗА ОЩЕ МНОГО ГОЛЕМИ АВТОРИ, ПО- ЗНАЧИМИ ОТ ПОЛОВИНАТА, КОИТО НИ ПРЕПОРЪЧВАТ, НО НАЛИ СА АНГЛИЧАНИ, ТРЯБВА ДА СА ПЪРВИ, ТЕ СА СОЛТА НА ЗЕМЯТА! ТАКА МИСЛЕШЕ И ЧЪРЧИЛ, КОЙТО ИСКАШЕ ДА ПРЕВЪРНЕ СОФИЯ В КАРТОФЕНО ПОЛЕ ПРЕЗ ВОЙНАТ
Цитиране
 • БЕЛЕЗНИЦИ

  Седем години затвор за две страници текст

  В знак на солидарност с журналистката и редакторка в "Радио Свобода", обвинена в тероризъм, Светлана Прокопиева много руски медии днес препечатаха този текст.

   
 • НОВА КНИГА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Имах красиви, интелигентни и грижовни майка и любима жена… Те са моята незаличима мярка за мъдрост и привлекателност, които изграждат мъжа и го правят силен и верен…”

Стефан Данаилов, актьор и преподавател, роден на 9 декември преди 77 години

Анкета

Готови ли сте да направите нещо безвъзмездно за обществото?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Филип Димитров и неговата визия на българската християнска история

 

„Братя“ е приятно изживяване и празник на духа.

Да не забравяме, че и ние не сме учили или чели „Под игото” в оригинал

Понеже не идеите са важни, а общото патриотично послание, затова и езикът на Вазов става свещен и неприкосновен.

Когато автор и преводач стоят един до друг

За преводаческото изкуство на Огнян Стамболиев.