ОТКЪС

Първата световна война

Парламентарната практика довежда до ясното открояване на двете основни и взаимно противопоставящи се възгледи по отношение бъдещето развитие на страната: националистическо и либерално. Либералите основават партия под наименованието „Либерален съюз“ и формират своя фракция в парламента (21.11.2011 г.). От техните среди са членовете на правителството.

В процеса на съвместното им съществувание са налице множество политически интриги, някои от тях са доста драматични.

Към тях трябва да добавим и опасностите, надвиснали над Империята отвън. Австрия анексира Босна и Херцеговина, България обявява независимост, остров Крит се присъединява към Гърция, Италия напада Османска Триполитания. През 1912 г. балканските държави се обединяват и с общ ентусиазъм нападат Империята. Значителна част от европейските земи на Империята преминават към победителите.

В така създадената ситуация в парламента надделяват националистите. През януари 1912 г. предизвикват разпускане на парламента. През април същата година провеждат нови избори, които са толкова успешни, че от общо 275 депутати, само 6 са в опозиция. Същият парламент е разпуснат на 5 август същата година (вж. Лит. №1в). Опозиционните лидери, за да спасят живота си, напускат страната. Едни от тях се установяват в Швецария, а други – в Гърция.

На 23 януари 1913 г. група офицери, водени от Енвер паша, влизат в сградата на правителството, по пътя убиват министъра на войната – Назим паша, поднасят предварително написана оставка на действащия Кямил паша (подкрепян от либералите). Същата оставка е незабавно подписана. Така подписаната оставка Енвер паша представя на султан Мехмед Решад с предложение за назначаване на Махмуд Шевкет паша за велик везир. Той е назначен за такъв. Убийството на последния на 11 юни 1913 г. е повод комитетът начело с Енвер паша да ликвидира всички останки на свобода и демокрация (вж. Лит. №1в). Оттогава до края на 1918 г. Империята е под диктатурата на Триумвирата – Енвер, Талят, Джемал.

За да изтрие следите от пораженията от Балканската война, правителството на Империята полага усилия за укрепване положението в страната. За тази цел пристъпва към провеждане на следните мероприятия:
В областта на икономическото развитие на страната:
-    сключва договори за получаване на заеми отвън в размери, недопустими дотогава;
-    предоставя концесии на фирми от Франция, Германия и Великобритания за строителството на жп линии, пристанища и обществени сгради. Тези концесии, в процеса на изпълнението им, формират обособени зони на влияния на изпълнителите.
За консолидиране на мюсюлманското население формира организации в почти всички мюсюлмански селища за разясняване идеите на пантюркизма.
За да не бъдат пренебрегнати арабските народи, предоставя широки права за ползване на арабския език като език на Корана.

След убийството на великия везир Махмуд Шевкет паша са създадени достатъчни основания за провеждане на операции за налагане властта на Триумвирата. За тази цел се създава специална организация „Ташкилати Махсузе“. Тя има за задача да провежда специални операции-шпионаж, приложение на силови средства, целесъобразна пропаганда и др. Заделени са необходимите финансови и материални средства.

В международен план, при условията на разгърналата се Първа световна война, Триумвиратът външно изразява съпричастност и към двете воюващи се страни, но с „обицата“ – кой е най-близкият и опасен противник – Русия.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

„Не трябва да казваме на младите хора какво трябва да направят… Мисля, че всеки е длъжен да изживее собствения си живот.“

Рони Джеймс Дио, американски певец, поет и композитор, роден на 10 юли преди 78 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.

Достойнствата на една книга

 „Невидимата искра на Възраждането” е добросъвестно изследване, което разкрива малко познати дейтали от историята ни, както и невидимите на механизми на тайните общества и влиянието им върху възрожденските дейци.